Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa convoacă ambasadorul italian după ce Di Maio a acuzat-o că alimentează migraţia în masă către Europa

2
22 Jan 2019 05:44:54
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ministrul de externe francez l-a convocat pe ambasadorul italian, Teresa Castaldo, după ce viceprim-ministrul Luigi Di Maio a acuzat Parisul că, prin politicile sale, contribuie la sărăcirea Africii şi alimentează migraţia în masă către Europa.

„Nu e prima dată când autorităţile italiene se exprimă în termeni agresivi şi face afirmaţii inacceptabile”, a declarat o sursă diplomatică franceză.

Sâmbătă, Di Maio a atacat politica Franţei în Africa – ultimul capitol din războiul declaraţiilor dintre Roma şi Paris de când formaţiunea antisistem Mişcarea 5 stele şi formaţiunea de extremă dreaptă Liga au ajuns la putere.

„Dacă acum sunt oameni care pleacă din Africa asta se întâmplă pentru că anumite ţări din Europa, în particular Franţa, n-au renunţat niciodată la colonizarea Africii, a declarat Di Maio, liderul Mişcării 5 stele. 

„Dacă Franţa nu ar fi deţinut coloniile din Africa – pentru că asta sunt - ar fi fost abia a 15-a economie a lumii. În schimb, se află printre primele, tocmai datorită acţiunilior sale în Africa.”

Ambasadorul italian, Teresa Castaldo, a fost convocată luni de către directorul de cabinet al ministrului pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, a spus sursa diplomatică franceză.

Di Mayo a refuzat să-şi retragă cuvintele, declarând reporterilor luni că Franţa manipulează economiile a 14 state africane care folosesc francul CFA – o monedă din era colonială susţinută de trezoreria franceză.

„Franţa este una din acele ţări care prin faptul că tipăreşte bani pentru 14 state africane împiedică dezvoltarea lor economică şi contribuie la fenomenul refugiaţilor care pleacă şi mor pe mare sau ajung pe coastele noastre,” a spus el.

Franţa a replicat că francul CFA  a adus o stabilitate monetară binevenită în acele ţări. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în 2017 că guvernele africane pot decide cum vor în privinţa folosirii monedei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

arogantu
22.01.2019, 06:30:54

Frustrarea asa zisilor nationalisti nu are lumita . Cine ii impiedica pe mascaruciu italieni sa faca acelasi lucru ca francezii ??? Nimeni decat proria impotenta .... istoria coloniala a nacaronarilor e de domeniul jalnicului .

Gabriel din Bugeac
22.01.2019, 09:57:28

Respect, Di Maio !