Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa, coronavirus. Preşedintele Macron  promite un plan masiv de investiţii în favoarea spitalelor. Pacienţi transportaţi cu TGV-ul din estul, în vestul ţării VIDEO

2
26 Mar 2020 15:23:32
Autor: Viorica Marin
Preşedintele Emanuel Macron a vizitat un spital militar
Preşedintele Emanuel Macron a vizitat un spital militar

În contextul în care epidemia de coronavirus progresează în Franţa tot mai mult – se înregistrează peste 1.330 de morţi şi circa 3.000 de pacienţi în reanimare – preşedintele Emmanuel Macron a vizitat un spital militar din estul Franţei, cea mai afectată de epidemie, şi a promis un «plan masiv» în favoarea spitalelor. A avut loc şi o premieră europeană, transportarea unor pacienţi din estul, în vestul ţării, a unor pacienţi bolnavide Covid 19.

Estul Franţei, acolo unde din lipsă de unităţi sanitare suficiente s-a instalat un spital militar de campanie, este una dintre cele mai afectate regiuni ale ţării. Acolo au murit circa o treime din pacienţii afectaţi de coronavirus.
 
Cu o mască tip FFP2 pe faţă, Emmanuel Macron a vizitat mai întâi structura medicală provizorie înainte de a se exprima francezilor folosind o serie de metafore militare. Astfel, el a adus mai întâi un omagiu celor «din prima linie», adică personalului medical. Apoi, celor «din linia a doua, adică agricultorilor, comersanţilor şi casieriţelor care se bat şi permit ţării să trăiască». In fine, si celor din “linia a treia”, adică celor care rămân acasă şi contribuie astfel la salvarea unor vieţi, Macron a vrut să le mulţumească.
 
Răspunzând celor care cer statului un efort financiar mai mare în favoarea sectorului medical, preşedintele Franţei a promis un “plan masiv de investiţii” în favoarea spitalelor care va fi însă precizat după ieşirea din actuala criză. In asteptarea dezvàluirii màsurilor, Emmanuel Macron a anuntat o “primà exceptionalà si majorarea orelor suplimentare” pentru tot personalul medical dar si functionarilor mobilizati în aceastà perioadà.
 
Îmbarcarea pacienţilor într-un TGV dotat cu echipamente medicale, premieră europeană
 
Îmbarcarea primilor pacienţi grav afectaţi de noul coronavirus la bordul unui tren de mare viteză (TGV) dotat cu echipamente speciale medicale, care urmează să-i evacueze din estul Franţei spre spitale din vest, a început joi dimineaţă, operaţiune fără precedent în Europa, potrivit AFP.
 
Primii pacienţi au fost aduşi pe tărgi şi îmbarcaţi în TGV la ora locală 08:30 (07:30 GMT). Încă din zorii zilei, primele ambulanţe sosiseră în gara Strasbourg, principalul oraş din Alsacia, regiune afectată puternic de epidemie.
 
Ministrul sănătăţii francez, Olivier Veran, subliniase la începutul săptămânii că această evacuare constituie o "premieră în Europa".
 
Cei 20 de pacienţi grav afectaţi urmează să fie transferaţi la spitale în oraşe din vestul ţării, Angers, Le Mans, Nantes, Roche-sur-Yon.
 
Ei urmează să fie instalaţi în cinci vagoane, câte patru în fiecare vagon, cu spaţii amenajate pentru circulaţia materialelor şi personalului medical, a precizat Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS).
 
În fiecare vagon, va fi prezentă câte o echipă medicală constituită dintr-un medic anestezist-reanimator, un medic internist, un infirmier anestezist şi trei infirmiere, potrivit DGS.
 
În total, circa 50 de persoane vor face parte din aceste echipe care vor asigura asistenţă medicală şi logistică pe timpul călătoriei.
 
Declanşată pentru a degaja una din regiunile Franţei cele mai afectate de pandemie şi spitalele sale supraaglomerate, această operaţiune ar putea fi repetată şi în zilele următoare.
 
Alte operaţiuni de evacuare - printr-un Airbus al Forţelor aeriene şi un elicopter spre spitale din Franţa şi Germania - au fost deja efectuate în regiunea Grand Est, unde 506 persoane au decedat din cauza noului coronavirus.
 
Tot în această regiune, la Mulhouse, un spital militar de campanie, vizitat miercuri de preşedintele Emmanuel Macron, a fost instalat în această săptămână în apropierea spitalului civil cu scopul de a primi 30 dintre pacienţii acestuia. 
 
Operaţiunea „Résilience“
 
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat lansarea unei noi operaţiuni militare botezate «Résilience». Ea va fi destinată ajutorării, pe plan logistic şi sanitar, a populaţiilor afectate de epidemia de coronavirus. Primele misiuni vor fi destinate locuitorilor din teritoriile franceze de peste mări : Antile, Guyana şi Polinezia.
 
Contra epidemiei de Covid-19, Emmanuel Macron a anunţat lansarea operaţiunii “Résilience”. Aceasta va fi diferită de operaţiunea «Sentinelle» destinată să combată terorismul şi care mobilizează déjà 7.000 de militari, notează RFI.
 
Noua structură va mobiliza forţe armate strict pentru a ajuta populaţiile afectate de coronavirus, pe teritoriul Franţei metropolitane dar şi în teritoriile franceze de peste mări. Astfel, prima misiune a operaţiunii «Résilience» se va derula în sudul Oceanului Indian. Port-elicopterul amfibie Mistral va fi trimis acolo pentru a sprijini populaţiile franceze afectate de Covid-19. La începutul lunii aprilie, un al doilea port-elicoptere Dixmunde se va poziţiona în zona Antilelor şi a Guyanei franceze, adică în Caraibe şi Oceanul Atlantic.
 
Cum notează însă unii comentatori, dacă amenajarea acestor vase de război în scopuri medicalo-umanitare a început déjà de câteva zile, lipsesc în continuare materiale esenţiale de tip medical: măşti, paturi de reanimare şi aparate de respirat, echipamente ce sunt greu de găsit, inclusiv în rezervele spitalelor pariziene sau ale armatei.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

OmTacut
26.03.2020, 16:20:32

Dupa SRAS, aparut in 2003, investitiile promise, la nivel planetar, a fi investite in prevenirea si controlarea acestor virusi au ramas la stadiul de vorbe goale. Concluzia: costa cu mult mai putin, poate si de 1000-100.000 de ori mai putin, daca se investeau bani in preventia aparitiei acestor virusi. Asa ca, in lipsa acestor masurii preventive, suntem martorii si participantii fara voie a acestei pandemii mondiale.

bec
26.03.2020, 17:15:17

''Macron a tinut frontiera cu Italia deschisa pana cand a fost sigur ca si pestii din Canalul Manecii au luat virusul. Nu a ordonat acolo nici cea mai elementara masura de dezinsectie. A criticat in timpul asta Austria si Slovenia ca nu fac ca el, ca nu-i urmeaza exemplul. Ministra Sanatatii, ministra lui, a dispus scoaterea clorochinei ( unul dintre cele mai importante remedii impotriva Coronavirusului) de la vanzare libera si a trecut medicamentul pe lista “substantelor otravitoare”, care nu pot fi eliberate decat cu aprobarea medicului. A facut asta imediat dupa declansarea epidemiei in Franta! Dar nu a dat dispozitie ca rezerva de masti si echipament de protectie – insuficienta si pentru personalul din spitale – sa fie completata. Asta se face deabia acum, dupa ce ea a fost schimbata si dupa ce in Franta au murit 1000 de oameni, mastile fiind importate din China! Imaginea doctorului si a omului de stiinta care a descoperit tratamentul miraculos cu clorochina (90% vindecari in doar 6 zile) a fost tarata in noroi de institutiile statului francez si de o parte a presei. Acum , dupa 1000 de morti, ii cer scuze! Da, in Franta au murit déjà 1000 de oameni. Vor mai muri si altii. Multumita lui Macron, Franta a intra in “Clubul indoliat a celor 5”. Care au depasit mia; mia de morti – China, Iran, Italia , Spania, Franta.''

-1 (1 vot)