Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa: Decathlon anulează planurile de a vinde „hijabul pentru alergat“, în urma criticilor şi ameninţărilor primite

10
27 Feb 2019 13:24:35
Autor: News.ro

Magazinul de echipamente sportive Decathlon a anulat planurile de a vinde un hijab pentru femeile care aleargă, în urma numeroaselor critici ale politicienilor şi a unor ameninţări, scrie BBC.

Firma a informat că a decis să suspende produsul „după un val de insulte” şi „ameninţări fără precedent”.
 
Politicienii francezi au afirmat că „hijabul pentru alergat” contrazice valorile seculare ale Franţei iar unii parlamentari au sugerat chiar boicotarea magazinului. Decathlon a susţinut iniţial hijabul, care se vinde deja în Maroc.
 
„Am luat decizia de a nu vine de acest produs în Franţa la acest moment”, a afirmat Xavier Rivoire, purtătorul de cuvânt al Decathlon, pentru postul de radio RTL marţi.
 
El afirmase anterior pentru AFP că decizia iniţială a fost de a face sportul „accesibil pentru toate femeile din lume”.
 
Hijabul, care acoperă părul şi nu faţa, urma să fie vândut în 49 de ţări începând cu martie.
 
Compania franceză a informat că a primit 500 de telefoane şi emailuri în care oamenii se plângeau de „hijabul pentru alergat”, unii dintre ei insultând şi ameninţând cu violenţa fizică membrii staff-ului.
 
Agnes Buzyn, ministrul Sănătăţii, a afirmat că deşi un astfel de produs nu este interzis în Franţa, nu este o viziune pe care o împărtăşeşte ca femeie. „Aş prefera ca o firmă franceză să nu promoveze acest produs”, a afirmat ea.
 
Purtătoarea de cuvânt a Le Republique en Marche, partidul preşedintelui Emmanuel Macron, Aurore Bergie, a comentat situaţia pe Twitter, sugerând un boicot.
 
„Alegerea mea ca femeie şi ca cetăţeană va fi să nu mai am încredere într-o firmă care nu ne respectă valorile”, a scris ea.
 
Răspunzându-i tot pe Twitter, Decathlon a afirmat: „Scopul nostru este simplu: să oferim un produs sportiv adaptat, fără judecată”.
 
Mai târziu, Decathlon a informat că doreşte să readucă pacea după „reacţiile violente” care au trecut peste dorinţa lor de a servi nevoile clienţilor.
 
Hijabul musulman este permis în spaţiile publice în Franţa, însă a fost interzis în şcolile de stat şi în anumite clădiri ale statului din 2004.
 
Statul francez consideră că orice simbol religios, precum hijabul, nu menţine aparenţa neutralităţii religioase pe care trebuie să o aibă elevii şi cei care lucrează la stat, conform legilor ţării.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

gigi banateanul
27.02.2019, 15:40:37

Asa se mahomedizeaza Europa...pas cu pas... Cinste stafului Decathlon !

+4 (4 voturi)
Stefan din Nord
27.02.2019, 15:52:34

Sa vedem cat o sa-i tina si pe astia Sigur vor veni presiuni foarte puternice si din partea cealalta a celor cu corectitudinea politica in suflet

+3 (3 voturi)
Popa Pius
27.02.2019, 16:27:20

Cinste stafului? Pai se vede ca nu au gîndit prea mult, că odata aruncată ideea...

+3 (3 voturi)
Gaina Vasile
27.02.2019, 17:25:03

Dar hijabul care se pune pe cap cand se fut se gaseste in Franta la Declaton?

+3 (3 voturi)
MadWolf
27.02.2019, 16:48:03

Ha! Tocmai cand mai aveau putin musulmanii si-i incalecau de tot pe frantuji. Oricum, sunt convins ca dobitocii multiculturali o sa puna presiune pe decathlon si probabil data viitoare astia o sa cedeze si o sa produca nu numai hijaburi pentru alergare ci chiar mai multe modele, adaptate si pentru alte sporturi - inot, schi, calarie, tir cu arcul, scufundari etc.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările