Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa, în discuţii avansate pentru vânzarea a 30 de avioane de luptă Rafale către Egipt, pentru 3,75 miliarde euro

1
4 May 2021 08:21:28
Autor: News.ro
Emmanuel Macron inspectand trupele franceze FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron inspectand trupele franceze FOTO EPA-EFE

Franţa este în discuţii avansate pentru vânzarea a 30 de avioane de luptă Rafale către Egipt, într-un acord în valoare de 3,75 de miliarde de euro despre care site-ul de invesigaţii Disclose a relatat că ar putea fi perfectat cel mai devreme marţi, transmite Reuters.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în decembrie că nu va condiţiona vânzarea de arme către Egipt de drepturile omului, deoarece nu doreşte să slăbească capacitatea Cairo de a combate terorismul în regiune, un comentariu care a atras furia criticilor.

"Au avut loc într-adevăr discuţii foarte avansate cu Egiptul, iar anunţurile ar putea fi făcute foarte curând", a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală franceză, ca răspuns la articolul publicat de  Disclose, refuzând să ofere detalii suplimentare.

Citând documente confidenţiale, Disclose a scris că a fost convenit un acord la sfârşitul lunii aprilie şi că un acord ar putea fi încheiat marţi, când o delegaţie egipteană va ajunge la Paris.

Acordul ar fi un impuls suplimentar pentru avionul de luptă fabricat de Dassault, după ce în ianuarie a finalizat un acord de 2,5 miliarde de euro pentru vânzarea a 18 avioane Rafales către Grecia.

Acordul egiptean acoperă, de asemenea, contracte pentru furnizorul de rachete MBDA şi furnizorul de echipamente Safran Electronics & Defense, care valorează încă 200 de milioane de euro.

Ministerele de Finanţe, Externe şi Apărării ale Franţei nu au fost disponibile imediat pentru comentarii. De asemenea, oficialii egipteni nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Franţa a fost principalul furnizor de arme în Egipt în perioada 2013-2017, inclusiv vânzarea a 24 de avioane de război cu opţiune pentru încă 12. Acele contracte au eşuat, inclusiv oferte pentru mai multe avioane Rafale şi nave de război, care fuseseră într-un stadiu avansat.

Diplomaţii au spus că acest lucru are legătură mai degrabă cu problemele de finanţare provocate de temerile legate de capacitatea pe termen lung a Cairo de a rambursa împrumuturile garantate cu sprijinul statului, decât cu preocupările pe care Parisul le are cu privire la situaţia drepturilor omului din Egipt.

Citeşte şi:

Franţa: Mii de oameni au participat la proteste de Ziua Muncii. La Paris au fost arestate 34 de persoane FOTO VIDEO

Proteste de 1 Mai în mai multe ţări din lume. Problemele economice ridicate de pandemie, un laitmotiv al demonstraţiilor

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
4.05.2021, 15:20:01

Foarte bine ! Un contract avantajos pentru toata lumea. Paris face bani, Kairo are arme bune de care ar avea nevoie oricine care e vecin cu un stat criminal.

+13 (13 voturi)
Modifică Setările