Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa e în fierbere: greve şi proteste în întreaga ţară din cauza sistemului de pensii dorit de Macron. Mişcarea riscă să ia amploare înainte de Crăciun

9
5 Dec 2019 12:58:48
Autor: Ion Gaidau
Protest la Marsilia faţă de reforma pensiilor FOTO EPA-EFE
Protest la Marsilia faţă de reforma pensiilor FOTO EPA-EFE

O vastă mişcare de greve şi manifestaţii în sectoarele public şi privat a început joi în Franţa împotriva proiectului de reformă a pensiilor, transmite Reuters.

Circa 250 de acte de protest sunt prevăzute să aibă loc joi în întreaga Franţă la apelul sindicatelor CGT, FO, FSU şi Solidaires.

„Este o mobilizare destul de puternică“, a recunoscut ministrul Educaţiei Jean-Michel Blanquer.

„Corpul social refuză tot ce se întâmplă. Avem mulţi refractari la schimbare. Dar trebuie să trecem prin furie pentru a intra în faza de acceptare. Trebuie să ne ţinem bine“, a declarat un deputat al majorităţii din Parlamentul francez.

Sindicatele speră să-l convingă pe Emmanuel Macron să dea înapoi în încăpăţânarea sa de a reforma sistemul pensiilor.

Guvernul francez vrea să elimine regimurile speciale de pensii şi să impună un sistem universal pe bază de puncte.

Protestele de joi pot fi doar începutul, urmând să ducă la alte manifestaţii antiguvernamentale şi greve „pe termen nelimitat“, mai ales în transportul public, notează Reuters.

Întreprinderile publice îşi încurajează deja angajaţii să recurgă la soluţii alternative de transport, cum ar fi bicicletele, trotinetele sau scuterele electrice. Numeroase întreprinderi private au optat pentru telelucru.

Locuitori ai Parisului optând pentru bicicletă FOTO EPA-EFE

Pe lângă perturbarea transporturilor, Guvernul francez este preocupat de riscul producerii unor violenţe prin mobilizarea „vestelor galbene radicale“ şi „ black blocs“.

Premierul francez Edouard Philippe, care este aşteptat să dezvăluie liniile generale ale noului sistem de pensii, a avertizat deja că situaţia de acum aduce aminte de tensiunile din noiembrie - decembrie 1995.

Mişcarea socială din 24 noiembrie - 15 decembrie 1995 împotriva „planului Juppé“ de refondare a securităţii sociale, pensiilor funcţionarilor publici şi regimurilor speciale (SNCF, RATP, EDF) fusese cea mai importantă ca amploare de la evenimentele Mai 1968, scoţând în stradă milioane de persoane. Alain Juppé, mentorul lui Edouard Philippe, a cedat în privinţa sistemului de pensii, dar nu şi în privinţa securităţii sociale.

Pe 9 sau 10 decembrie, reprezentantul special pentru reforma pensiilor Jean-Paul Delevoye este aşteptat să comunice rezultatul discuţiilor sale cu partenerii sociali, în special asupra modului de tranziţie de la regimurile speciale la sistemul unic.

Parlamentul francez urmează să examineze noul sistem de pensii la începutul anului viitor.

Potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive pentru RTL, 69% dintre francezi susţin greva şi 70% se declară îngrijoraţi de perspectiva unui regim universal de pensii pe bază de puncte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
5.12.2019, 13:33:27

Pe acolo totu-i rosu! Ca un fund de maimuta.

-1 (3 voturi)
mindrescu costel
5.12.2019, 13:40:14

ce face claponelul iar da din creasta

-1 (1 vot)
Vasile Naftuli
5.12.2019, 14:31:01

Rușii, numai ăștia zgândăresc „travailleurs”; trebuie sancționați.

0 (2 voturi)
Lucifer
5.12.2019, 14:48:48

Dacă e la francezi contra lui Macron, chiar mă bucur. Cocoşelul mai trebuie să o ia peste plisc că prea cucurigeşte aiurea. Pe de altă parte, reformele sistemelor de pensii sunt o problemă în toată Europa. În România apare problema "pensiilor speciale" şi a ne-sustenabilităţii întregului sistem de pensii. Ca părere, pensia socială de STAT trebuie să fie max. 1500-2000 €/ lună, cine vrea mai mult n-are decât să cotizeze la sistemul de pensii private.

+1 (3 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
5.12.2019, 15:39:32

Cu pensiile asa este. Dar cu francezii nu ai ce face. Sunt "putin luati". Germanii de exemplu au sindicate mult mai puternice decat francezii. Dar bordul sindicatului german este format din oameni foarte inteligenti, neimplicati politic (adica nu sunt comunisti imbecili ca francezii) si platesc firme de consultanta economica si avocati specializati. De exemplu, când guvernul german doreste sa mareasca impozitul pe salarii (de exemplu), trimite proiectul la sindicate cu cel putin 6 luni inainte sa il studieze. Iar discutiile care urmeaza sunt foarte interesante, guvernul trebuie sa prezinte un plan si studiul de impact si "referatul de necesitate"-motivele.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)