Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa: Imposibila alegere

22
23 Apr 2017 15:04:02
Horia Blidaru
Cu
 3 din cei 4 favoriţi dornici de o apropiere de Rusia, Putin se profilează ca marele câştigător al acestor 
alegeri. Tânărul Macron e singurul care-i poate încurca socotelile
Cu 3 din cei 4 favoriţi dornici de o apropiere de Rusia, Putin se profilează ca marele câştigător al acestor alegeri. Tânărul Macron e singurul care-i poate încurca socotelile

Azi, francezii au de ales între un suspect de corupţie, un lipsit de experienţă, un comunist şi o naţionalist-extremistă. E varianta caricaturală a dilemei. Dar nuanţele nu fac decât să amplifice dificultatea opţiunii: imberbul e pro-european, comunistul joacă rolul de tribun popular, „coruptul” are program şi experienţă, iar extremista propune o ripostă dură ameninţării teroriste. Şi noi, românii, avem azi o grijă: câştigă Putin aceste alegeri?

Votul francezilor are loc într-o tensiune fără precedent, care, foarte probabil, îşi va pune amprenta asupra rezultatului. Pe de o parte, suspansul determinat de procentele tot mai apropiate ale primilor patru candidaţi e pe cale să determine o mobilizare la urne, după o campanie dominată de o îngrijorătoare tendinţă absenteistă. Pe de altă parte, atacul terorist de pe Champs-Élysées şi atmosfera de nesiguranţă în care se desfăşoară scrutinul pot favoriza candidaţii cu un discurs ferm în materie de securitate. Cel puţin aşa indică ultimul sondaj dinaintea deschiderii urnelor, care o creditează pe Marine Le Pen cu 26%, urmată de Fillon – 22% şi Macron – 21%, Mélenchon înregistrând un recul la 17%.

Caracteristica majoră a momentului electoral rămâne incertitudinea, cauzată de indecizia alegătorilor şi, mai ales, de mobilitatea lor ieşită din comun. 58% dintre votanţii de astăzi şi-au schimbat cel puţin o dată, din ianuarie până acum, intenţia de vot. Proporţia din ultimele zile a celor indecişi – 30% – lasă loc liber mai multor variante.

Este o situaţie fără precedent, determinată de nemulţumirile repetate provocate de sistemul politic, în special în ultimele mandate prezidenţiale ale lui Sarkozy şi Hollande, dar şi de o campanie electorală dezamăgitoare, în care nu s-au dezbătut frontal temele majore: vulnerabilităţile în materie de securitate şi situaţia social-economică dificilă. Franţa se confruntă cu un şomaj de 9,5%, mai mult decât dublu faţă de nivelul înregistrat în Germania, şi cu o rată de îndatorare fără echivalent în istoria sa, ajunsă la 96% din PIB.

Plebiscit pentru Europa

Însumate, voturile pentru Le Pen şi Melenchon ajung la 43%, conform ultimelor sondaje. Îngrijorătoare nu e doar ponderea alegătorilor care preferă un candidat radical şi antisistem, ci şi faptul că acest vot echivalează cu o respingere a proiectului european. Este o expresie a euroscepticismului, care nu constituie o noutate în Franţa. Să ne amintim că, la Referendumul din 1992 pentru ratificarea Tratatului de la Maastricht, au votat ”da” numai 51% dintre francezi. Acest vot la limită a permis saltul de la Comunitatea Economică Europeană spre Uniunea Europeană, în special către instituirea monedei unice.

În 2005, însă, 55% dintre alegători au respins Tratatul pentru instituirea unei Constituţii europene. Două zile mai târziu, a fost rândul olandezilor să refuze această Constituţie. Aşa s-a ajuns, în cele din urmă, la Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009, care a stabilit actuala arhitectură instituţională europeană. Este semnificativ rezultatul unui sondaj, la zece ani după acest vot negativ, indicând o pondere şi mai mare a francezilor ostili proiectului unei Constituţii europene: în 2015, 62% ar fi votat „nu”.

Azi, port-drapelul tezei abandonării proiectului european, inclusiv a monedei euro, este Le Pen. Şi Melenchon pledează pentru ieşirea din Spaţiul Schengen şi din Comandamentul NATO. Mai sunt alţi patru candidaţi, cotaţi sub 4% din intenţiile de vot, care se pronunţă pentru ieşirea Franţei din NATO şi UE.

Din perspectivă românească, îngrijorează apropierea de Rusia a favoriţilor cursei.

Presa franceză a remarcat faptul că din cei 11 candidaţi 7 sunt favorabili apropierii de Rusia. Le Pen a fost primită, acum o lună, de Putin, ca expresie a unei trainice prietenii, iar Fillon pledează de ani de zile pentru renunţarea la sancţiunile impuse de europeni Rusiei după ocuparea Crimeei. Iată de ce, cu 3 din cei 4 mari favoriţi la turul II dornici să bată palma oficial cu preşedintele rus, Putin se profilează ca marele câştigător al acestor alegeri. Macron e singurul care-i ameninţă succesul.

Terorismul în balanţa electorală

Ameninţarea teroristă a readus în prim-plan programele în materie de securitate ale candidaţilor. Cel mai dur e promovat de Le Pen: închiderea moscheilor extremiste, expulzarea străinilor care au legături cu fundamentalismul islamic, retragerea cetăţeniei franceze pentru jihadiştii cu dublă naţionalitate şi interzicerea accesului lor în Franţa, precum şi plasarea în arest preventiv a oricărui suspect de intenţii teroriste, prin aplicarea prevederii penale ce sancţionează colaborarea cu inamicul.

La rândul său, Fillon, propune un set de măsuri ferme împotriva combatanţilor francezi din rândurile ISIS: retragerea cetăţeniei şi interzicerea revenirii în Franţa, expulzarea străinilor care au conexiuni cu reţelele teroriste şi înăsprirea pedepselor pentru atentatele la securitatea naţională.

Macron şi-a aşezat programul în materie de siguranţă publică sub sloganul: Securitatea este prima dintre libertăţile noastre”. Propunerile sale constau în executarea pedepselor pronunţate, construirea a 15.000 de locuri noi în închisori şi recrutarea a 10.000 de poliţişti şi jandarmi. Proiectul său în domeniul justiţiei şi securităţii a fost criticat drept simplist, ceea ce riscă să-l dezavantajeze pe candidatul centrist în contextul reintensificării actelor teroriste. Până la atacul de joi seară, Macron era cotat pe primul loc de mai multe sondaje. Unele evaluări de ultim moment continuă să-l considere favorit pentru o finală cu Marine Le Pen.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

dan bog
23.04.2017, 15:51:15

Bai horia, sau esti platit de propaganda sa scrii asa ceva sau nu te duce capul; daca ai fi invatat putina istorie la scoala, ai fi stiut ca Franta, in ultimii 600 de ani, excluzand cei 50 de ani de comunism de dupa razboi, a fost foarte apropiata de Rusia, cele doua tari avand interese si idei comune. Singurul caricatural din tot articolul tau esti tu.

-3 (7 voturi)
m myfreeeurope
23.04.2017, 16:32:43

Le Pen este singura cara va salva Franta.

0 (8 voturi)
savu cristian
23.04.2017, 16:48:53

Ce treaba are Putin cu alegerile din Franta? Votantii francezi au tablou in sufragerie cu Putin si voteaza ca incultii dupa mintea autorului . Franta pur si simplu e satula de atentate de islam si de politica lui Merkel ,atata tot.

0 (6 voturi)
Sorin Muncaciu
23.04.2017, 17:23:46

Domnule Blidaru, eu am o alta interpretare a fortelor care se infrunta in Franta. In primul rand Macron este reprezentantul oligarhiei bancar corporatiste sioniste care incearca sa introduca in Franta un stat politienesc, oferta sa politica : "puscarii si politie militarizata " miroase a dictatura. Atentatele sunt facaturi ale serviciilor, tocmai pentru a justifica statul politienesc. Problema propagandei oligarhiei este ca: atentatele dau apa la moara si nationalistilor care vor sa restabileasca ," Franta pentru francezi" . Aberatia cu : " Securitatea este prima dintre libertatile noastre" este exact facatura oligarhiei , frica de atentate ca justificare a ingradirii libertatii . Aceiasi facatura ca 9/11 din SUA care justifica statul politienesc si ingradirea libertatii ! Franklin a dat un raspuns admirabil aceste ineptii : " Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety"! Cei care renunta la libertate pentru securitate nu merit nici libertate nici securitate!

+3 (3 voturi)
savu cristian
23.04.2017, 17:28:02

Sorin, De departe cel mai bun comentariu. Le Pen nu vrea altceva decat sa redea Franta francezilor. Poate aude si Romania chestia asta ,nu de altceva dar ne-au vandut guvernele ca pe curve ba la americani ,ba la nemti .

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (22)