Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa intră în carantină naţională. Măsurile anunţate de Macron

8
28 Oct 2020 21:49:15
Autor: Ion Gaidau
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri seara că a dispus instituirea carantinei naţionale până la 1 decembrie. Ordinul va intra în vigoare de vineri.

Într-un discurs adresat naţiunii pe fondul creşterii infectărilor cu noul coronavirus în Franţa, Macron a anunţat intrarea ţării în carantină naţională. Măsura este prevăzută să înceteze la 1 decembrie dacă evaluările vor fi favorabile. În caz contrar, ar putea fi prelungită. Evaluările vor fi făcute din 15 în 15 zile.

„Această nouă carantină nu va reuşi decât prin mobilizarea tuturor”, a declarat preşedintele francez, cerându-le concetăţenilor săi să reziste şi să nu cedeze în faţa „diviziunii care acţionează ca o otravă”.

„Respectaţi regulile. Repet, reuşita depinde de civismul vostru”, a subliniat Macron, exprimându-şi speranţa pentru eliminarea restricţiilor înainte de Crăciun.

În caz contrar, preşedintele francez nu exclude adoptarea unor măsuri mai dure.

Măsurile decise de autorităţile franceze

„Virusul circulă cu viteză mai mare decât previziunile cele mai pesimiste. Numărul contaminărilor s-a dublat în mai puţin de două săptămâni. În comparaţie cu primul val, toate regiunile se află astăzi în stare de alertă”, a spus preşedintele francez. 

„Am decis ca trebuie să regăsim, începând de vineri, izolarea care a stopat virusul. Întreg teritoriul naţional este îngrijorat de adaptările pentru departamentele şi teritoriile de peste mări. Şcolile vor rămâne deschise, munca va continua, Ehpad şi centrele de îngrijire vor putea fi vizitate”, a detaliat Macron. 

„Nu veţi putea merge dintr-o regiune în alta, cu excepţia celor care se întorc din vacanţă. Va exista o toleranţă în timpul acestui weekend de reîntoarcere”.

Pentru a pleca de la domiciliu, trebuie din nou prezentat un certificat, a anunţat Emmanuel Macron. 

Singurele ieşiri autorizate vor fi pentru „a merge la serviciu, la medic, pentru a oferi asistenţă, pentru cumpărături sau pentru a lua aer. Reuniunile private sunt excluse”, la fel ca adunările publice. 

Preşedintele a anunţat că şcolile, creşele, colegiile şi liceele vor rămâne deschise.

De asemenea, „barurile, restaurantele şi afacerile neesenţiale vor fi închise” 

Măsurile vor intra în vigoare din noaptea de joi spre vineri.

Anterior, un regim de carantină nocturnă fusese instituit în nouă oraşe mari ale Franţei.

Franţa a înregistrat până acum 1.235.132 de cazuri de coronavirus, dintre care 36.437 în ultimele 24 de ore, şi 35.785 de decese de COVID-19, dintre care 244 în ultimele 24 de ore.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Bibi Loi
28.10.2020, 22:11:51

Les frontières extérieures resteront fermées Le chef de l'État a indiqué que les frontières extérieures de la France resteront fermées "sauf exception". "Bien évidemment, les Français de l'étranger pourront rentrer", a-t-il ajouté, précisant que des tests rapides seront déployés. "Aucun voyageur ne pourra rentrer sur le sol Français si on n'est pas sûrs qu'il n'est pas porteur du virus".

-1 (1 vot)
Iobag Nerfos
28.10.2020, 22:56:21

E clar, astia ne pregatesc o noua stare de urgenta. N-ar fi rau sa citeasca si asta: "Violentes manifestations à Prague contre les restrictions sanitaires" "Des milliers d'Italiens ont manifesté ce lundi 26 octobre contre les nouvelles mesures restrictives mise en place face au coronavirus." "Protests against new restrictions designed to stem the coronavirus have broken out across Italy, with violence reported in Turin and Milan, in the country’s north." "Protesters chanted “Freedom, freedom!”, the same slogan used two days earlier by demonstrators in the southern city of Napoli."

-6 (6 voturi)
ana_
28.10.2020, 23:47:20

Franța are în ultimele săptămâni între 30.000 și 50.000 de cazuri noi pe zi. Chiar dacă au crescut numărul de paturi de A.T.I. de la 5.000 la 6.000, au echipamente de protecție, medicamente, teste, datele arată că ar putea ajunge la un număr de bolnavi imposibil de tratat. Cu atât mai mult cu cât în A.T.I. bolnavii majoritari sunt tineri sau în putere și au forme brutale de boală, cu sechele necunoscute încă (ceea ce nu înseamnă că lipsesc sau sunt neglijabile). Nici testarea minuțioasă, urmată de anchete epidemiologice nu mai ajută. Transmiterea a ajuns în familii și între prieteni. Tot ce se mai poate face e închiderea aproape totală, pentru 2 săptămâni, așa cum e descrisă în articol.

+7 (7 voturi)
Fil Bert
29.10.2020, 01:26:14

Macron asta e nebun, nu i-a ascultat pe bittman si pe gidea?! 😲

+7 (7 voturi)
Protap
29.10.2020, 03:56:05

Si Macron ce zice ? Sa scoata Caricaturile Charlie Hebdo ca sa-l salveze !

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările