Franţa intră într-o nouă eră politică după succesul extremei drepte din alegerile regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua stea în ascensiune a Frontului Naţional , Marion Marechal-Le Pen, şi lidera Frontului Naţional, Marine le Pen
Noua stea în ascensiune a Frontului Naţional , Marion Marechal-Le Pen, şi lidera Frontului Naţional, Marine le Pen

După scorurile foarte bune obţinute de Frontul Naţional, în primul tur al alegerilor regionale, Franţa va intră într-o nouă eră politică, susţine  Philippe Moreau-Chevrolet, specialist în comunicare politică.

El explică astfel rezultatul istoric al Frontului Naţional: „Exista o dinamică electorală în creştere de mai mulţi ani şi s-a cristalizat acum . Iar această dinamică nu se datorează numai atacurilor teroriste , chiar dacă acest climat de insecuritate ar fi trebuit să cântărească“.  „FN a confirmat creşterea în bastioanlele sale din Nord şi PACA. Dar vedem că au câştigat şi figuri mai puţin cunoscuteal FN,  precum Louis Alliot, în Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrenees“.

Uitându-se la strategile anunţate pentru turul doi de Republicanii lui Nicolas Sarkozy şi Socialiştii lui Francoise Hollande,  politologul francez estimează că este aproape sigur acum că Marine Le Pen şi  nepoata sa de soră, Marion Maréchal-Le Pen, vor câştiga şi mai mult. „Intrăm într-o nouă eră politică, cu Frontul Naţional care va conduce cosilii locale şi va avea sub control bugete de mai multe miliarde de euro. Franţa va schimba situaţia politică, ca niciodată de la Eliberare.

Cât priveşte turul doi, Philippe Moreau-Chevrolet spune că alegătorii Frontul Naţional sunt mobilizaţi , iar îndemnul celorlalate partide politice „mergeţi la vot pentru a opri Frontul Naţional nu mai este valabil. 

Creşterea participării la vot nu va încetini Frontul Naţional“, crede analistul. Dacă mobilizarea electoratului frontist e mai mare decât în celelalte tabere politice – lucru care-i dă ocazia să înregistreze scoruri mari încă din primul tur – partidul extremist nu mai dispune apoi la turul doi de practic niciun « rezevor » de alegători. 

In schimb socialiştii se pot baza, teoretic, duminica viitoare pe un număr de voci suficient de mare de la listele de stânga eliminate după primul tur încât să nu li se strice complet seara electorală.

   Rezultatele primului tur al acestor regionale confirmă – dacă nu chiar amplifică – estimările realizate de institutele de sondaje în ultimele zile şi săptămâni de campanie. Ieşit în fruntea a 6 regiuni din 13, partidul extremei drepte – şi în particular preşedinta sa Marine Le Pen – îşi câştigă lejer pariul de a deveni primul partid din Franţa. 

La scrutinul de duminică, Marine Le Pen – care va candida la preşedinţia ţării în 2017 – a câştigat detaşat alegerile în regiunea sa, din nordul ţării, în timp ce nepoata sa, Marion Marechal-Le Pen, a ieşit victorioasă în regiunea din sud-est din care face parte şi Coasta de Azur. Marion Maréchal-Le Pen, care împlineşte 26 de ani peste două zile, este fiica surorii lui Marine Le Pen şi nepoata lui Jean-Marie Le Pen. E interesată de politică de la 15-16 ani şi a fost aleasă prima oară parlamentar când avea numai 22 de ani.

 De partea lor, « republicanii » lui Nicolas Sarkozy decepţionează nereuşind să iasă în frunte decât în 5 regiuni. În fine, socialiştii se clasează pe primul loc în 2 regiuni şi rezistă deci mai bine decât preziceau analiştii chiar dacă degringolada lor e uriaşă : PS conducea după precedentele alegeri regionale din 2010, 21 de regiuni din 22.

   Pentru Nicolas Sarkozy înfrângerea e cea mai usturătoare întrucât « un FN puternic nu face decât să-i diminueze leadershipul fostului preşedinte. Ori acesta revenise în politică tocmai ca să frâneze avansul extremiştilor de dreapta » scrie Libération. Victoria la finish, după turul doi de duminica viitoare, a partidului Republicanilor lui Sarkozy este pentru moment eclipsată de scorul istoric al Frontului naţional. « De ce i-a fost frică lui Sarkozy – să iasă pe locul doi – nu a scăpat » notează ziarul Le Monde.

Socialiştii „intră în rezistenţă“

Socialiştii, fideli principiilor lor – cu riscul asumat de a pierde numeroşi aleşi locali – au decis să-şi retragă listele din 2 regiuni pentru a bara calea Frontului naţional. « E un sacrifiu mare – nu vom avea aleşi timp de 5 ani în respectivele regiuni – dar intrăm în rezistenţă » a spus Jean-Christophe Cambadélis, primul secretar al Partidului Socialist. E greu de analizat impactul acestei strategii de retragere. Mai ales că în unele regiuni avansul pentru extremiştii de dreapta e atât de mare că şi în caz de duel tot candidatul lor ar urma să câştige.

Trei săptămâni după sângeroasele atacuri teroriste care au îndoliat Parisul, o serie de responsabili socialişti sperau într-o remobilizare a electoratului lor. « Ei mizau în particular pe o traducere în urnele regionalelor a saltului impresionant de popularitate de care a beneficiat preşedintele Hollande după atentatele din 13 noiembrie » notează Libération.

Ori electoratul s-a mobilizat mai mult la primul tur – plus 4 puncte faţă de precedentele alegeri din 2010 – dar de acest interes mai mare a profitat înainte de toate Frontul Naţional. Un partid care a câştigat mult şi de pe urma actualului climat post-atentate.

Marine Le Pen vrea să elimine cooperarea internaţională a regiunii Nord-Pas-de-Calais 

Lidera partidului de extremă dreapta francez Frontul Naţional, Marine Le Pen, intenţionează să elimine 'orice cooperare internaţională' dacă va câştiga alegerile regionale în Nord-Pas-de-Calais-Picardie, după ce în primul tur, desfăşurat duminică, s-a plasat pe primul loc, cu peste 40% din voturi, transmite AFP. 

 „Consider că nu este deloc rolul regiunii de a le plăti plase contra ţânţarilor deţinuţilor din Senegal în cadrul luptei împotriva paludismului“, a declarat Marine Le Pen, luni, la postul de radio RMC.

„În regiunea noastră unde bolile grave şi cancerul mai ales fac ravagii, suntem obligaţi să-i trimitem pe copiii autişti în Belgia pentru că nu deţinem structuri pentru primirea lor“, a adăugat ea.

„Voi elimina orice cooperare internaţională (...) pentru că fiecare euro cheltuit va trebui să fie un euro util pentru regiune şi locuitorii săi“, a mai indicat Marine Le Pen, înaintea celui de-al doilea tur al regionalelor, care va avea loc duminică, 13 decembrie.

Regiunea Nord-Pas-de Calais, situată la frontiera cu Belgia şi una dintre cele mai sărace din Franţa, are în desfăşurare proiecte de colaborare în Mali, Senegal, Madagascar, Brazilia, dar şi în regiunea Silezia din Polonia, fondurile destinate fiind însă sub 6 milioane de euro, din bugetul total de 1,7 miliarde, conform executivului regional.

Marine Le Pen a mai afirmat că, dacă va accede la preşedinţia regiunii, intenţionează să „pună în practică patriotismul economic“, „astfel încât de banul public cheltuit în cadrul pieţelor publice ale regiunii să profite întreprinderile locale, pentru a dezvolta locuri de muncă pe plan local. „Vom îndepărta întreprinderile care recurg la lucrători detaşaţi“, a adăugat lidera FN.

Potrivit AFP, detaşarea permite unei întreprinderi europene să trimită salariaţi în misiune temporară în alte ţări ale Uniunii Europene, cu respectarea regulilor de salarizare în ţara de primire, dar plătind cotizaţiile sociale în ţara de origine. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite