Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa. Mişcarea de extremă dreapta Generaţia Identitară a fost dizolvată prin decret guvernamental

6
3 Mar 2021 17:46:21
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mişcarea franceză de extremă dreapta Generaţia Identitară (Génération identitaire GI) a fost dizolvată miercuri, în cadrul unei şedinţe de Guvern, a anunţat pe Twitter ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, care afirmă despre această asociaţie că prezintă „caracterul unei miliţii private” ce „incită la discriminare, ură şi violenţă”, transmite AFP.

„Această asociaţie şi unii dintre activiştii săi trebuie să fie priviţi ca susţinând un discurs de ură, prin care incită la discriminare sau la violenţă împotriva unor persoane din cauza originii acestora, a rasei şi religiei lor”.

Generaţia Identitară, „prin forma şi organizarea sa militară, poate fi privită ca prezentând caracterul unei miliţii private”, a justificat Gérald Darmanin în decretul de dizolvare.

Această procedură a fost lansată la jumătatea lui februarie de către ministruul francez de Interne, care a trimis mişcării un set de argumente şi i-a dat ultimatum până la 24 februarie să le răspundă.

În decretul de dizolvare se evocă „legături cu grupuscule ale ultradreptei, de la care (GI) primeşte o susţinere logistică şi care apără o ideologie prin care îndeamnă la discriminare, violenţă sau ură, în numele unor teorii radicaliste sau ale supremaţiei”.

Potrivit decretului, asociaţia a primit donaţii de la Breton Tarrant, autorul dublului atentat de la moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi, în martie 2019.

În cadrul unei audieri, în aprilie 2019, la Comisia de anchetă parlamentară cu privire la grupuscule de extremă dreapta, fostul director al organismului antifraudă TRACFIN, Bruno Dalles, declara că Brendon Tarrant este un „membru binefăcător” al GI.

Dizolvarea Generaţiei Identitare are loc în contextul în care Ministerul de Interne a obţinut, în ultimele luni, dizolvarea a trei asociaţii apropiate mişcării islamiste - CCIF, BarakaCity şi colectivul Cheikh Yassine -, în urma decapitării profesorului Samuel Paty, în octombrie 2020.

Ministerul francez de Interne a obţinut, de asemenea, dizolvarea grupării ultranaţionaliste turce „Lupii cenuşii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Victor Nagy
3.03.2021, 17:53:12

.......... "Mişcarea franceză de extremă dreapta Generaţia Identitară (Génération identitaire GI) a fost dizolvată miercuri, în cadrul unei şedinţe de Guvern,...." Adica au trecut-o .... underground .

-8 (10 voturi)
Marcel Cristea
3.03.2021, 18:03:37

Just like their Nazi cousins, the social-democrats are showing their true tyrannical stripes.

-5 (5 voturi)
Ţepeş
3.03.2021, 19:29:30

Allah be with you!

-5 (7 voturi)
Dr. No
3.03.2021, 18:04:51

O miscare total pacifista de tineri francezi care isi vad tara transformata intr-un depozit pentru populatia din lumea a treia. Dar a te opune acestei marsavii e interzis. Baietii astia nu au avut absolut nicio actiune violenta sau de incitare asa cum sustine acel adolescent intarziat care e ministru de interne. A fost doar schimbul facut pentru interzicerea catorva asociatii islamiste, dar ce mizerie. Cand ma gandesc ca am intrat in aceesi oala cu sinucigasii astia care isi distrug civilizatia in pas de defilare ma apuca greata.

-8 (12 voturi)
Ciprian Ioan
3.03.2021, 18:12:58

o miscare pacifista sustinuta de toti trolli saraci asa ca tine.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările