Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa nu se lasă călcată în picioare de islamism. Caricaturile „Charlie Hebdo“, proiectate pe clădiri din Toulouse şi Montpellier

74
21 Oct 2020 11:08:28
Autor: Viorica Marin

Caricaturi realizate de publicaţia Charlie Hebdo vor fi expuse miercuri pe diverse clădiri din Toulouse şi din Montpellier, în memoria profesorului Samuel Paty.

În timp ce un omagiu naţional îi va fi adus lui Samuel Paty în curtea de la Sorbona, miercuri, caricaturi realizate de Charlie Hebdo vor fi proiectate pe faţadele unor cladiri din regiunea Occitanie. Preşedinta regiunii Occitania, Carole Delga, a decis să expună caricaturi realizate de Charlie Hebdo pe diverse clădiri din Toulouse şi din Montpellier, miercuri, 21 octombrie. Gestul este unul simbolic.
 
Proiectarea caricaturilor este pentru preşedinta acestei regiuni un act extrem de puternic şi care se alătură practic unei decizii luate de responsabili din educaţia naţională - care publică o lucrare ce adună caricaturile religioase şi politice apărute în presa regională şi naţională. 
 
În atentatele din ianuarie 2015, mai mulţi desenatori de la Charlie Hebdo au fost ucişi pentru că au desenat aceste caricaturi ce reprezentau profetul Mohamed. Publicaţia satirică a decis să le publice încă o dată în septembrie, cu ocazia deschiderii procesului privitor la atentatele din 2015. 
 

Iar vineri, profesorul Samuel Paty a fost omorât în faţa şcolii unde preda, situată în regiunea pariziană, pentru că a arătat elevilor aceleaşi fotografii. 
 
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat că va propune în Consiliul de Miniştri de vineri - dizolvarea colectivului pro-palestinian ”Cheikh Yassine”. Emmanuel Macron a afirmat că ”francezii a căror religie este islamul trebuie protejaţi de islamul radical”.
 
Franţa trebuie să se pregătească pentru o luptă lungă, scrie ziarul german Die Welt. ”Atac după atac, devine evident că Ţara Iluminismului a devenit o ţintă ideală pentru islamul radical. Lupta pentru apărarea idealurilor sale va fi lungă”, prezice cotidianul german. „Un lucru e clar: Islamul radical are în vedere toată Franţa, un mod de viaţă şi era hotărât să distrugă ţara drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare. Femeile în vârstă au fost ucise pentru că erau evreice. Poliţiştii au fost executaţi, unii în timp ce erau de serviciu, alţii în casele lor, în faţa copiilor. Acum, profesorii sunt cei care trebuie să se teamă. Şi încă o dată simţim că ne confruntăm cu un test de stres: cât va rezista societatea până să ajungă a-l stigmatiza pe fiecare musulman pentru crimele comise în numele religiei lor?
 
Franţa se află într-o situaţie specială. Ea este duşmanul ideal al islamului radical. Acest lucru se datorează trecutului său ca putere colonială şi numărului mare de cetăţeni care au rădăcini în Maghreb şi care încă nu fac parte, sau care nu mai fac parte din societate, după trei generaţii.
 
Societatea însăşi s-a descompus în societăţi paralele. Franţa trebuie acum să ducă o luptă care poate servi drept exemplu pentru alţii. Printre altele, nu trebuie să ne mai facem iluzii. Şcoala Republicană a fost mult timp infiltrată. Franţa este la o răscruce de drumuri. După emoţie trebuie să vină acţiunile. Iar francezii vor avea mult de luptat”, conchide Die Welt.
 

Cotidianul italian „La Repubblica“, citat de RFI, atrage atenţia că ”pentru islamismul radical, singura doctrină adevărată este Cuvântul lui Dumnezeu, care vine direct din cer. ... Este ireconciliabil cu moralitatea generală şi practicile seculare, deoarece acestea se desfăşoară în şcoli, instanţe şi în viaţa de zi cu zi. Pe de altă parte, în tradiţia franceză, şcoala este, încă din 1905, chiar creuzetul Republicii, inima secularismului statului; o tradiţie conform căreia pereţii clasei trebuie să rămână goi, astfel încât cunoaşterea şi conştiinţa elevilor să se poată dezvolta în deplină libertate şi nu sub privirea vreunui Dumnezeu. "
 
„Vălul, burkini, meniul hallal s-au impus; Educaţia Naţională dă înapoi, pentru a nu face valuri; cartiere întregi s-au supus, indiferente, dictaturii predicatorilor ... Egalitatea în diversitate a deschis uşa dictaturii minorităţilor”, scrie „Le Figaro“. ”După asasinarea profesorului Samuel Paty, Franţa nu trebuie doar să lupte împotriva terorii islamiste, ci şi a intimidării în siajul „islamofobiei”, scrie „Le Point“
 

„După cum ştim, asasinii islamişti nu se tem de moarte. Predicatorii religioşi (sau civili) care cer eliberarea de legile franceze nu au, în general, prea multe griji cu privire la justiţie, dar nici la societate, destul de moale în dezaprobarea ei. În ceea ce priveşte miile de relee de pe reţelele de socializare, aşezate confortabil în spatele ecranelor, acestea chiar nu se tem de nimic”, subliniază publicaţia.
 
Iar „Libération“ scrie că ”cel mai bun tribut adus talentului didactic al lui Samuel Paty ar putea fi multiplicarea cursului său în mii şi mii de exemplare, în prima zi a anului şcolar următor. Ar fi o lecţie despre libertatea de a desena în toate şcolile din Franţa, explicând aceste faimoase caricaturi ale lui Mahomed celor 12 milioane de elevi dintre care unii au vrut să se interzică a se predea prea laic, de către profesori care sunt prea liberi”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

74 Comentarii

pathfinder
21.10.2020, 11:37:51

"Franţa nu se lasă călcată în picioare..." Mei, deci rad cu lacrimi!!!

+6 (46 voturi)
Utilizator Adevărul
21.10.2020, 11:41:49

Comentariu considerat abuziv.

Mos Tagarta
21.10.2020, 11:43:01

Bai baieti. Va cam jucati cu focul. Cum ar fi ca IIsus sa fie reprezentat intr-o scena de amor homosexual cu Ioan Botezatorul? Nu cred ca ne-ar conveni noua, crestinilor. Eh, nici lor, celor de credinta islamica nu le convine ca simbolurile le sunt caricaturizate. Libertatea voastra se opreste acolo unde incepe libertatea lor.

-24 (38 voturi)
pathfinder
21.10.2020, 11:49:52

Mei, una e sa nu ai bun simt, alta e sa omori un om. Poti protesta. Poti sa-l dai in judecata. Poti sa faci atatea alte lucruri. Dar sa-i iei viata tine de inapoiere. Religia ucide!

+15 (25 voturi)
Lucifer
21.10.2020, 11:49:27

Vor creşte acţiunile teroriste în Franţa. Ce-or să facă cu cei vreo 5 milioane de islamişti din Franţa?

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (74)

Modifică Setările