Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa, paralizată de grevă. Sindicatele protestează faţă de reformele economice ale preşedintelui Macron

6
22 Mar 2018 09:27:34
Autor: Viorica Marin

Franţa va fi paralizată astăzi de o serie de greve de amploare, funcţionarii publici urmând să protesteze faţă de reformele economice anunţate de preşedintele Macron. Traficul feroviar, aerian şi cu metroul vor fi perturbate de proteste, după cum scrie presa franceză.

„O mobilizare socială fără egal de când Macron a devenit preşedinte”, subliniază L’Express. Vor circula doar 40% dintre trenurile de mare viteză şi 25% dintre trenurile intercity. Traficul va fi limitat şi la nivelul capitalei iar pe aeroporturile Roissy, Orly şi Beauvais vor fi anulate 30% dintre zboruri. O a doua grevă a salariaţilor este prevăzută pentru mâine, la iniţiativa a 11 sindicate. 
 
Vor fi organizate peste 140 de proteste în Franţa, la care vor participa şi sindicate din învăţământ, educaţie, sănătate şi servicii sociale. Pe anumite linii feroviare, va fi asigurat doar un tren din trei sau chiar unul din patru, avertizează Le Parisien. 
 
Pentru a se opune proiectelor de reformă din sectorul feroviar, cele patru sindicate reprezentative din domeniu au chemat la grevă două zile din cinci, în perioada 3 aprilie – 28 iunie, anunţă La Croix. 

Acţiunea are loc în semn de răspuns faţă de planul preşedintelui Macron de a modifica beneficiile, statutul şi vârsta de pensionare a angajaţilor din sectorul public. 

Conductorii de tren, care în prezent se pensionează la 52 de ani, se alătură grevei, în semn de protest faţă de intenţia de a creşte vârsta de pensionare, de a reduce securitatea locului de muncă şi de a introduce competiţie pentru sistemul feroviar. 

Rămâne de văzut cum va reacţiona în faţa acestor mişcări sindicale de amploare preşedintele francez, care este plecat din ţară pentru a participa la Consiliul European de primăvară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Marcel Cristea
22.03.2018, 14:49:34

This is exactly what happen if you allowed the governmental employees to join or form labor unions, you'll never be able to govern, unless you pay them off.

Leon Gorki
22.03.2018, 15:28:48

Foarte bine !!!!! Sa stea in greve , in crize si in atentate teroriste pentru totdeauna . Pentru noi este bine . Noi trebuie sa continuam sa fabricam Dacia si Ford .

Leon Gorki
22.03.2018, 15:47:20

Sa li se taie salariile cu 25% in sectorul public ( bugetar ) . Asa se face reforma !!!!!! Ar fi foarte bine sa nu mai circule niciun tren . Ar trebui sa iese la pensie la 40 de ani toti francezii .

Tomescu Tom
22.03.2018, 18:37:28

Nu stiu care este realitatea in Franta ! Insa am tot respectul pentru societatea civila de acolo ! Reactioneaza la unison si nu pe bucatele ! Adica nu ca la noi unde fiecare sa isi negocieza petecul lui de bunastare ! La ei se pare ca nu exista asa ceva si nu se poate infaptui vreodata " marea peticire de urgenta " care se face la noi de aproape 30 de ani ! Si care si-a accelerat ritmul in ultimul timp ! Bravo sindicatelor franceze ...

+1 (1 vot)
b. e.
22.03.2018, 21:40:37

Francezii cred ca sunt unele din cele mai greviste popoare din lume.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările