Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa şi-a prezentat doctrina militară de luptă informatică

4
23 Oct 2021 19:42:47
Autor: Ion Gaidau
Florence Parly, ministrul francez al Apărării FOTO EPA-EFE
Florence Parly, ministrul francez al Apărării FOTO EPA-EFE

În contextul înmulţirii informaţiilor false şi/sau manipulatoare prin intermediul reţelelor de socializare, Franţa a decis să se doteze cu o „doctrină militară de luptă informatică de influenţă”.

Propaganda şi manipularea au servit mereu ca arme de război. În era reţelelor de socializare, foarte expusă unei difuzări rapide şi masive a informaţiilor false şi/sau manipulatoare, aceste arme sunt mai redutabile ca niciodată. Aşadar, armata franceză a decis să se doteze cu o „doctrină militară de luptă informatică de influenţă”, care a fost prezentată miercuri de ministrul Apărării Florence Parly şi şeful Statului Major, generalul Thierry Burkhard.

„Câmpul informaţional este un loc al competiţiei strategice” unde „informaţia falsă, manipulată sau denaturată este o armă. O armă care a permis anumitor grupări teroriste să prospere”, a subliniat Parly.

„Ceea ce se întâmplă pe reţelele de socializare produce efecte reale asupra operaţiunilor noastre militare. Au fost campanii duse de terorişti, fie prin recrutarea de noi combatanţi, fie pentru a-şi spori influenţa, dar au avut loc şi operaţiuni destinate să submineze legitimitatea forţelor franceze prin manipularea informaţiei”, a adăugat ministrul francez.

Arma informaţională poate fi „hipersonică” , a insistat Florence Parly, evocând cazul anexăriii peninsulei Crimeea de către Rusia, în februarie-martie 2014.

„Când este utilizată bine, (arma informaţională, n. red.) permite victoria fără luptă, cum a fost cazul în Crimeea”, a precizat ministrul francez.

Rusia a dus un amplu război informaţional şi a mobilizat militari fără însemne în anexarea Crimeei, ceea ce i-a permis să nege la început că este implicată în această agresiune.

Obiectivul doctrintei prezentate miercuri de ministrul Parly şi generalul Burkhard este detectarea, identificarea şi contrarea atacurilor împotriva forţelor franceze, precum şi efectuarea de acţiuni ofensive de influenţă. Noua doctrină se aplică operaţiunilor externe - nu pe teritoriul naţional - şi vizează inducerea adversarului în eroare.

Parly promite că aceste operaţiuni vor avea loc respectând „cu stricteţe” dreptul internaţional umanitar. O promisiune vagă, în condiţiile în care dreptul internaţional umanitar nu este adaptat la războiul informaţional din zilele noastre.

Franţa este deja activă în spaţiul cibernetic, cu mai multă sau mai puţină discreţie. În decembrie 2020, Facebook a eliminat trei reţele de „troli” gestionate din Rusia şi Franţa, dintre care unul avea conexiuni cu armata franceză, toate acuzate că duc operaţiuni de amestec în Republica Centrafricană.

Şi Statele Unite sunt active în acest domeniu. Fiecare comandament militar american (COCOM) dispune de o unitate digitală de supraveghere şi acţiune cibernetică responsabilă de descoperirea intoxicărilor şi perturbarea propagandei inamice.

În Franţa, sarcinile de acest fel sunt încredinţate unităţilor militare specializate din cadrul Centrului Interarme de Acţiune (CIAE), sub controlul Comandamentului de Apărare Cibernetică (COMCYBER).

COMCYBER funcţionează din 2017 şi avea un efectiv de 3.400 de angajaţi în 2018. Cu un an înainte de înfiinţarea COMCYBER, ministrul francez al Apărării de la acea vreme, Jean-Yves Le Drian, spunea că lupta informatică ofensivă în scopuri militare nu mai era un tabu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Alim Neunbauer
23.10.2021, 19:58:21

ucrainienii n-au luptat in crimeea pentru ca germania si franta in frunte cu sua i-au aburit sa nu-i provoace pe rusi. in schimb ucrainienii sa astepte ca va negocia vestul pentru ei. restul sunt vrajeli.

-8 (10 voturi)
IonIon Codreanu
23.10.2021, 20:48:22

Crimeea era populată covârșitor cu ruși și rusofoni. A fost floare la ureche să o alipească Rusia. Chiar și cadrele militare ucrainene din Crimeea au trecut de partea Rusiei! NU s-a tras un foc de armă... S-ar fi întâmplat la fel în Dombas, Lugansk, Mariupol, dacă Kievul nu intervenea masiv cu armata! Kievul a priceput că se poate trezi cu jumătate din țară...

Lola
23.10.2021, 21:22:13

"doctrina militară de luptă informatică" e necesara deoarece Rusiei ii place sa bage batzul prin gard, ca un copil bortzos si ofticat!

Utilizator Adevărul
23.10.2021, 23:42:29

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările