Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa a solicitat includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE

4
29 Jun 2022 20:15:26
Autor: Cristina Morozan
''Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor'', a spus şefa guvernului francez FOTO EPA-EFE
''Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor'', a spus şefa guvernului francez FOTO EPA-EFE

Şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a cerut miercuri includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE şi de asemenea în Constituţia Franţei, solicitare venitî în urma recentei deciziii a Curţii Superme a Statelor Unite de a elimina dreptul la avort.

''În contextul acestui regres, şi inclusiv ca urmare a faptului că în Europa extrema dreaptă pune sub semnul întrebării dreptul la avort, rezultă importanţa de a-l înscrie ca drept fundamental'', a justificat Elisabeth Borne în declaraţii acordate presei în timp ce vizita un centru de planificare familială la Paris. Unele grupuri parlamentare au anunţat deja proiecte de lege pentru înscrierea avortului ca un drept fundamental în Constituţia franceză, conform Agerpres.

''Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor'', a mai spus şefa guvernului francez, în opinia căreia decizia Curţii Supreme a SUA este ''un avertisment foarte ferm care ne arată că, în ce priveşte drepturile femeilor, nimic nu poate fi considerat ca obţinut definitiv''. 
 
Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul anulează jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ''Roe v. Wade'' din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei SUA era liber să le autorizeze sau nu. 
 
Printre cei care au reacţionat negativ faţă de această decizie se numără şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care a descris avortul ca fiind un drept ''fundamental pentru toate femeile'' şi a cerut ca acesta să fie protejat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

https://brave.com/
29.06.2022, 21:02:34

„S-a estimat că 50% din toate concepțiile umane se termină în avort spontan, de obicei fără ca o femeie să-și dea seama că este însărcinată. De fapt, 20% din toate sarcinile recunoscute se termină cu avort spontan. Există un adevăr evident aici care strigă pentru recunoaștere: dacă Dumnezeu există, el este cel mai prolific avortist dintre toți.” ― Sam Harris, Scrisoare către o națiune creștină Citeste mai mult: adev.ro/re8zcb

-1 (1 vot)
Yakov Iskowitch
29.06.2022, 22:50:34

copilul nu e parte din corpul femeii. e alt corp. daca femeia nu vrea copii nedoriti atunci nu trebuie sa fie curva. simplu.

0 (2 voturi)
https://brave.com/
29.06.2022, 22:58:18

Deuteronom 22:20-21: "Dar dacă faptul este adevărat, dacă fata nu s-a găsit fecioară, să scoată pe fată la uşa casei tatălui ei, să fie ucisă cu pietre de oamenii din cetate şi să moară" Corinteni 14:34-35: "Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea. 35 Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă, căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în biserică." " Corinteni 11:2-10: "În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat, şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei." Citeste mai mult: adev.ro/re3bvb

-1 (1 vot)
https://brave.com/
29.06.2022, 23:00:27

Religia este o insulta adusa demnitatii umane' - Steven Weinberg Citeste mai mult: adev.ro/re0qwd

-1 (1 vot)
Modifică Setările