Europa

articolul anterior articolul urmator

GB News, primul canal de informaţie care este lansat în Marea Britanie după două deceni.  Este perceput ca o clonă a postului senzaţionalist american Fox News

2
13 Jun 2021 08:44:22
Autor: News.ro
Andrew Neil va fi şeful GB Newe
Andrew Neil va fi şeful GB Newe

Postul GB News, care speră să devină "noul canal de informaţie al Marii Britanii", va fi lansat duminică, fiind concurentul Sky News şi al gigantului audiovizualului public britanic BBC.

 
 Primul canal de informaţie care este lansat în Marea Britanie după două decenii asigură să se adreseze unul public larg. Inclusiv celor care au votat în favoarea Brexitului în 2016, care se consideră uitaţi de canalele tradiţionale adesea criticate ca fiind prea concentrate asupra elitei cosmopolite londoneze.
 
Canalul nu va propune jurnale, ci emisiuni de dezbatere conduse de prezentatori cu opinii puternice.       
 
"Prezentatorii noştri vor avea libertatea de a spune ce gândesc, de a se amuza şi de a fi curajoşi cu privire la probleme care contează cu adevărat pentru britanici", a declarat directorul de ştiri şi programe John McAndrew într-un comunicat.         
 
GB News, a cărei primă emisiune va fi difuzată la ora 19.00 GMT, a reuşit să atragă mari figuri ale mass-media britanice, dar se vrea inovatoare cu o echipă de 140 de jurnalişti cu sediul la Londra. 
 
Postul va fi condus de Andrew Neil, care a lucrat 25 de ani pentru BBC, fost redactor-şef al Sunday Times, ziar care aparţine fondatorului Sky News şi proprietarului Fox News, Rupert Murdoch. 
 
"Ne adresăm persoanelor care cred că posturile existente nu le mai reprezintă viziunea", a declarat Neil pentru Evening Standard. 
 
De la anunţul înfiinţării sale, canalul a fost criticat fiind numit o clonă a postului senzaţionalist american Fox News, care alimentează o fractură culturală pe care deja navighează puternicele tabloide britanice.     
 
În afară de format, promisiunea de a se adresa unui public decepţionat de BBC, care se simte subreprezentat în dezbaterea despre Brexit, suscită comparaţii cu postul american, care seduce telespectatorii ostili politicilor mass-media tradiţionale. 
 
Andrew Neil respinge o analiză "simplistă şi inexactă": "În termeni de format, ne asemănăm cu Fox, dar nu suntem ca Fox în măsura în care ei susţin o agendă de conspiraţie şi de dezinformare".                
 
PDG al GB News, Angelos Frangopoulos, a respins şi el descrierea GB News drept un echivalent de dreapta al BBC.
 
Pentru Jane Martison, profesor de jurnalism la City University of London, starea de spirit dinaintea lansării relevă "o anumită isterie de ambele părţi". "Unii spun că este Fox, când nici nu a fost lansat, să aşteptăm să vedem", a explicat el pentru AFP. "De cealaltă parte, dacă critici postul, eşti acuzat că faci parte din intelectualitatea liberală, ceea ce este un argument simplist şi puţin ostil".  
 
Potrivit profesorului, GB News nu va putea reproduce Fox News din cauza "regulilor de imparţialitate" ale Ofcom, "jandarmul" audiovizualului britanic, dar "va fi foarte interesant de văzut cum se vor conforma regulilor stabilite".  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dr. No
13.06.2021, 10:01:32

Senzaționalist e un termen tendențios. Era nevoie acolo se în post obiectiv care sa nu fie tributar limbajului și tipului de jurnalism corecte care sugruma dezbaterea libera într-un spațiu media dominat de manipulare ideologica. Imaginea BBC e dezastruoasă iar SkY news e tot o oficina progresistă. Era nevoie de altceva iar publicul avea nevoie sa iasă din atmosfera aceea aseptica in care sunt nevoiți să respire.

-3 (5 voturi)
32Hermann
13.06.2021, 11:45:53

"după două deceni..." Cei de la publicaţia cu nume englezesc nu prea ştiu româneşte. Poate se găseşte cineva să le traducă în limba română exprimarea din titlul lor.

+1 (1 vot)
Modifică Setările