Europa

articolul anterior articolul urmator

Generalul american Ben Hodges: Europa se confruntă cu „o ameninţare reală“ din partea Rusiei

11
20 Apr 2015 15:30:26
Autor: Ana Stan
Comandantul armatei americane din Europa, Ben Hodges, a avertizat că blocul NATO trebuie să rămână unit în faţa „ameninţării reale“ care vine din partea Rusiei
Comandantul armatei americane din Europa, Ben Hodges, a avertizat că blocul NATO trebuie să rămână unit în faţa „ameninţării reale“ care vine din partea Rusiei

Comandantul armatei americane din Europa a avertizat că blocul NATO trebuie să rămână unit în faţa „ameninţării reale“ care vine din partea Rusiei. „Nu este nicio presupunere. Există o ameninţare rusă“, a spus general-locotenent Frederick „Ben“ Hodges.

Generalul Ben Hodges a vorbit cu publicaţia britanică „The Telegraph“ despre criza ce ameninţă întreaga Europă şi despre exerciţiul militar în care rachetele Patriot sunt mutate peste 1.200 de kilometri prin Europa şi instalate la periferia Varşoviei.
 

Rachete Patriot transportate în convoi către Polonia liniştesc aliaţii europeni

 
Un convoi militar american care trece graniţa germano-poloneză, la peste 20 de ani de la terminarea Războiului Rece, a reprezentat ceva memorabil. Oamenii s-au oprit în drum şi şi-au făcut poze lângă trupele americane. Intenţia a fost, într-adevăr, să se trimită un semnal. „Exact despre asta a fost vorba: să ne liniştim aliaţii“, a spus gen. Hodges.
 

Convoiul NATO, prin Polonia FOTO AP
 
El a atras atenţia la decizia recentă a Rusiei de a muta rachetele balistice Iskandar la enclava Kaliningrad, aflată între Lituania şi Polonia, dar şi la bombardierele cu rachete nucleare cu rază mare trimise în Crimeea. „Nu cred că o confruntarea militară este inevitabilă. Dar trebuie să fii gata din punct de vedere militar pentru a avea succes diplomatic. Cea mai bună asigurare pe care o avem este să arătăm Rusiei că NATO este unit“, spune generalul.
 
De când a preluat comanda armatei americane din Europa, anul trecut, gen. Hodges s-a regăsit în prima linie a „încordării muşchilor“ cu Rusia. Ţările Europei de Est se uită la NATO, şi la Statele Unite în special, pentru a primi asigurări că nu vor fi lăsate să se confrunte singure cu agresiunea Rusiei.
 

Rusia şi-a modernizat apărarea, în timp ce ţări europene occidentale tăiau bugetele

La un an după ce au scos ultimul tanc din Europa, SUA trimit sute de tancuri şi de vehicule armate înapoi pe continent. Generalul Hodges este unul dintre cei care hotărăşte unde anume să fie poziţionate toate aceste capabilităţi. Însă, generalul a preluat comanda trupelor americane într-un moment în care multe ţări ale Europei Occidentale taie din bugetele militare şi se bazează din ce în ce mai mult pe SUA pentru apărare, notează „The Telegraph“.
 
Cred că întrebarea care trebuie să şi-o pună fiecare ţară este dacă sunt consumatori sau furnizori de securitate. Aduc ei capabilităţile de care are nevoie alianţa?
 
General-locotenent Ben Hodges,
Comandantul forţelor americane armate din Europa
 
În ultimii ani, în timp ce ţările occidentale au tăiat bugetele apărării, Rusia a cheltuit mult pe modernizarea armatei. „Nu suntem interesaţi de o luptă dreaptă cu nimeni. Vrem să fim mai tari în orice privinţă. Nu cred că am rămas în urmă, dar Rusia s-a perfecţionat în anumite zone, iar noi nu voiam asta“.
 

„Nu este cazul unui noi Război Rece“

Implicarea forţelor ruseşti în estul Ucrainei a demonstrat că Rusia s-a dezvoltat mult, în special în zona războiului electronic, susţine gen. Ben Hodges. Însă nu crede că acesta este startul unui nou Război Rece. „Atunci a fost o situaţie diferită, cu forţe armate gigante şi cu arme nucleare numeroase. Singurul lucru similar este că Rusia şi NATO au viziuni diferite despre cum ar trebui să arate securitatea în Europa“, explică generalul.
 
„Nu cred că este acelaşi lucru cu Războiul Rece. Atunci am făcut chestii specifice, care acum nu mai sunt relevante. Nu avem nevoie de 300.000 de soldaţi în Europa. Nimeni nu-şi mai poate permite asta. Vrem să vedem Rusia înapoi în comunitatea internaţională şi cooperând împotriva terorismului islamic şi cu privire la ambiţiile nucleare iraniene. Acest lucru este diferit de Războiul Rece“, adaugă comandantul forţelor armate americane din Europa.
 

Teama ruşilor de articolul 5 al NATO

„Sunt sigur că tancurile ruseşti nu vor intra într-o altă ţară. Nu vor o confruntare militară cu NATO. Alianţa noastră este cea mai de succes din istorie şi este foarte capabilă“, spune generalul, adăugând că el crede că Rusia nu va risca un atac deschis asupra unui membru NATO de frica articolului 5, potrivit căruia un atac asupra unui membru este un atac asupra întregii alianţe. În schimb, pericolul este că Rusia va încerca să preseze la graniţe membri NATO cu ajutorul altor mijloace.
 
„Există informaţiile, presiunile economice, încălcări ale graniţelor. Sunt diverse metode de a menţine presiunea. Nu vor un atac direct, vor o situaţie în care cei 28 de membri NATO să nu spună că este un atac clar. Dacă obiectivul preşedintelui Putin este să dividă alianţa, va fi prins pe picior greşit. La summitul din Ţara Galilor a existat o unitate a alianţei pe care n-am mai văzut-o înainte şi totul s-a petrecut din cauza anexării ilegale ruseşti a peninsulei Crimeea şi a folosirii forţei pentru a modifica graniţele unui stat suveran – Ucraina. A fost un răspuns direct al comportamentului Rusiei din Crimeea“, declară generalul.
 

„Ţările nu vor sub umbrela protectoare a Rusiei“

Ben Hodges subliniază faptul că Suedia şi Finlanda, ţări neutre în mod tradiţional, în ultima vreme cooperează mai apropiat privind apărarea cu membri NATO Norvegia, Danemarca şi Islanda. „Nimeni nu încearcă să se alăture Rusiei. Nu există nicio ţară care încearcă să intre sub umbrela protectoare a Rusiei“, explică generalul Hodges.
 
De ce sunt atâtea ţări care vor să adere la Uniunea Europeană sau la NATO? Este vorba despre valori: îşi doresc securitate şi prosperitate. Rusia vrea să facă dificilă încercarea ţărilor care au fost afiliate Uniunii Sovietice sau parte din Pactul de la Varşovia de a se alătura Occidentului. Modul în care acestea văd problema este că sunt îndreptăţite să aibă un rol, să facă parte dintr-o sferă de influenţă“, spune gen. Ben Hodges.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Goicea Niculae
20.04.2015, 17:32:34

Gen. Ben Hogea alt general dobitoc care lauda NATO (North Atlantic Terrorist Organisation). După succesele obținute in Irak, Afganistan , Yugoslavia si Libia ,NATO se pregătește sa atace Rusia spre a ne apăra pe noi muritorii de rând de coșmarul pe care l-a declanșat PUTIN . Nu vede nimeni însă ca adevăratul pericol pentru Europa nu vine nici de la atacuri teroriste izolate si nici de la aiurelile despre Rusia. Pericolul cel mai mare pentru Europa sunt valurile de emigranți disperați din țările distruse de NATO si SUA care se îndreaptă acum catre Europa. Încet . Încet , încet , in câțiva ani ,Europa va fi ocupată pe nesimțite fără ca europenii sa realizeze ce i-a lovit. Este ca in Bancul ăla cu războiul dintre Brejnev si Mao. In prima zi eroica armata rusa reușește sa ia un milion de chinezi prizonieri, a doua zi inca un milion si Asa mai departe pana când se pomenește Brejnev cu mai mulți chinezi decât ruși. E greu de dedus cine a câștigat?

-3 (7 voturi)
IonIon Codreanu
20.04.2015, 17:46:21

La NATO nu aderi pentru că crezi în valori! Dar... ce poate spune un general?! Și mai ales, unul american! Mă gândesc că cea mai mare clădire administrativă a USA este Pentagonul. Asta spune multe despre cine are puterea în USA. Iar industria dezvoltată este cea legată de armată. În afară de cea legată de mâncare. Se îmbracă și folosesc lucruri construite în Asia, mai ales China.

-1 (7 voturi)
m wakki
20.04.2015, 18:04:34

Este vorba despre valori: îşi doresc securitate şi prosperitate. De fapt, pentru mulţi este valabilă mai mult jumătatea ceallată a paharului - nu vor în ruptul capului să mai aibă de-a face cu alte minunate valori - totalitarism, bolşevism, alcoolism Rolul NATO este să ţină totalitarismul şi bolşevismul la el acasă, altminteri s-ar extinde precum ciuperca neagră

0 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
20.04.2015, 19:02:29

Comentariu considerat abuziv.

Ion Popescu
20.04.2015, 20:28:22

Exzista doua entitati :una are tehnologie multa si resurse foarte putine , a doua are tehnologie mai putina dar resurse enorme .Precum HITLER , prima entitate are nevoie de SPATIU VITAL . Istoria se repeta . Precum in 39 in cazul Poloniei ,se vor imparti pe Ukraina , dar pana la urma vor gasi (inventa) motive sa se ciocneasca ,si atunci :care pe care .Ori prima entitate isi realizeaza visul de aproape 100 de ani distrugand (faramitand) (DIVIDE ET IMPERA ) si ajunge sa controleze spatiul si resursele celei de a doua entitati .Ori a doua entitate _ca in al doilea razboi mondial _dupa retragere , respinge agresiunea , dar in acest caz foarte probabil , nu se va opri pana la Atlantic.Prin pretul platit de cele doua entitati ,de toti care intra in ,, hora ,, ,de umanitate se asigura o pace de 1000 de ani pentru ca AL 4 LEA RAZBOI MONDIAL SE VA DESFASURA CU BATELE

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările