Europa

articolul anterior articolul urmator

Georgia. Partidul de guvernământ conduce în alegerile locale, opoziţia strigă fraudă

0
3 Oct 2021 15:41:19
Autor: Viorica Marin
Ambele părţi şi-au declarat victoria după închiderea urnelor
Ambele părţi şi-au declarat victoria după închiderea urnelor

.Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din Georgia arată că formaţiunea de guvernământ din Georgia, partidul Visul Georgian, conduce pe fondul acuzaţiilor de fraudă electorală şi al pretenţiilor de victorie ale ambelor tabere politice.

După numărarea a mai mult de 90 la sută din voturi, Comisia electorală centrală de la Tbilisi a anunţat că Visul Georgian a obţinut aproape 47,2 la sută din voturi, iar principala formaţiune de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (ENM) înfiinţaţă de fostul preşedinte de Miheil Saakaşvili, a obţinut 30,6 la procente.
 
Dacă partidul Visul Georgian ar fi obţinut mai puţin de 43% la aceste alegeri locale, în 2022 ar fi urmat să aibă loc alegeri anticipate, potrivit unui acord mediat în aprilie de Uniunea Europeană. Liderul formaţiunii Visul Georgian Irakli Kobahidze a anulat însă în iulie acordul, învinovăţind opoziţia de eşecul lui.
 
Preşedinte al Georgiei între 2003-2013, Miheil Saakaşvili a fost arestat sâmbătă la întoarcerea sa dintr-un exil autoimpus, şi se aşteaptă să fie acuzat de trecere ilegală a frontierei. Fostul lider georgian a fost condamnat în lipsă de un tribunal din Tbiisi la 9 ani de închisoare în două cauze separate pentru abuz de putere şi tentativă de obstrucţionare a justiţiei. Saakaşvili spune că această condmnare e motivată politic. El nu are cetăţenie georgiană, şi locuieşte în Ucraina, unde deţine funcţii în administraţia de la Kiev. Pentru o vreme a fost guvernator al portului Odessa.
 
Georgienii au votat sâmbătă în alegeri municipale esenţiale pentru putere, la o zi după arestarea, la întoarcerea din exil, a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, principala figură a opoziţiei, informează AFP.
 
Un sondaj la ieşirea din secţiile de votare, realizat de Ipsos Global pentru canalul de televiziune al opoziţiei Mtavari, indica 61,4% din voturi acordate partidelor de opoziţie, faţă de 38,6% pentru Visul Georgian, partidul aflat la putere.
 
Un al doilea sondaj, realizat de Gorbi pentru canalul pro-guvernamental Imedi, dădea câştigătoare opoziţia cu 52,4% şi estima un procent de 47,6% pentru partidul de guvernământ.
 
Ambele părţi şi-au declarat victoria după închiderea urnelor, la ora 16:00 GMT.
 
Aproape 3,5 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă 64 de primari şi 2.068 de deputaţi în 64 de adunări locale, în cele peste 3.600 de secţii de vot din întreaga ţară. La ora locală 17:00 (08:00 GMT) participarea la vot era de 41%, conform datelor furnizate de Comisia electorală, care va începe duminică să anunţe rezultatele.
 
Arestarea vineri a principalului lider al opoziţiei, o nouă etapă a crizei politice ce afectează Georgia de aproape un an, a sporit miza scrutinului, perceput ca un test pentru partidul Visul Georgian, din ce în ce mai nepopular. Saakaşvili este urmărit pentru abuz de putere într-un dosar pe care acesta îl consideră instrumentat politic şi pentru care a fost condamnat în contumacie la şase ani de închisoare în 2018. Vizat şi de alte capete de acuzare, el riscă o pedeapsă de până la 11 ani de închisoare.
 
În caz de înfrângere la alegerile de sâmbătă, guvernul ar putea fi obligat să organizeze noi alegeri parlamentare, după scrutinul din octombrie 2020 câştigat cu un scor strâns de Visul Georgian. Contestarea rezultatelor acelui scrutin a declanşat actuala criză.
 
Un acord intermediat în aprilie de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost anulat în iulie după ce partidul Visul Georgian l-a denunţat. Acordul prevedea convocarea de alegeri legislative anticipate în 2022 (cu doi ani mai devreme decât prevede calendarul electoral) dacă Visul Georgian nu obţine 43% din voturi la alegerile municipale din această sâmbătă. Partidul de guvernământ susţine că acest punct nu mai este aplicabil, în timp ce opoziţia insistă că este în continuare valabil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările