Gerhard Schröder: Prăbuşirea unui fost cancelar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerhard Schröder

Indiferent ce face preşedintele rus Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder este de partea lui. Opinia publică nu înţelege ce se întâmplă, indignarea membrilor SPD creşte. O despărţire se prefigurează.

Gerhard Schröder primeşte zilele acestea multe scrisori. Mai ales mesaje de despărţire: firme la care fostul cancelar era de ani mulţi consilier, la care fostul jurist şi politician social-democrat se afla în consiliile de supraveghere sau în conducere, îşi întrerup relaţiile de colaborare cu el. Fie că e vorba de marele concern mediatic elveţian Ringier sau de compania germană Herrenknecht AG.

Oficial, nu se precizează de regulă motivul despărţirii de fostul cancelar. Dezvoltatorul de proiecte din Berlin Gröner o spune însă pe faţă: "Faptul că domnul Schröder se află în slujba unor firme ruseşti de stat sau care au legături cu statul rus, ale căror activităţi de afaceri finanţează statul rus şi acţiunile militare ale acestuia, fac imposibilă continuarea colaborării cu domnul Schröder", se arată într-un comunicat de presă al acestei firme.

image

Vladimir Putin şi Gerhard Schröder în 2005 la Berlin

Angajaţii de la biroul lui Schröder din Bundestag au cerut să fie relocaţi

Şi în jurul fostului cancelar din perioada 1998-2005 se cam goleşte. Fostul său purtător de cuvânt guvernamental Béla Anda opreşte podcastul "Die Agenda", pe care îl producea alături de fostul şef al executivului de la Berlin. Biroul său din Bundestag, care îi revine lui Gerhard Schröder în calitate de fost cancelar şi unde beneficiază de personal, maşină de serviciu şi protecţie personală, îşi pierde toţi angajaţii.

Personalul a cerut să fie mutat în alte posturi din administraţia legislativului german. Inclusiv Albrecht Funk, şeful de birou şi autorul discursurilor fostului cancelar, un om care lucrează cu Schröder de 20 de ani. Universitatea Göttingen se gândeşte să-i retragă lui Schröder titlul onorific de doctor, federaţia germană de fotbal vrea să anuleze titlul de membru de onoare al fostului şef de executiv pasionat de fotbal, lucru pe care clubul din Bundesliga Borussia Dortmund deja l-a făcut.

Poziţii lucrative în afacerile cu gaz

Oamenii sunt supăraţi că Schröder refuză să se distanţeze de Vladimir Putin şi să renunţe la posturile deţinute la concernele energetice ruseşti, în ciuda solicitărilor în acest sens de la conducerea SPD şi chiar de la cancelarul Olaf Scholz. Acesta l-a "sfătuit" pe vechiul său coleg de partid să se retragă din toate aceste funcţii deţinute la firme ruseşti, deoarece fosta calitate de cancelar german face ca problema să nu fie doar una de ordin personal, a declarat Scholz la un post german de televiziune.

image

Gerhard Schröder, Vladimir Putin şi şeful Gazprom Alexei Miller (de la stânga la dreapta) în 2009

Gerhard Schröder nu a ascuns niciodată faptul că obţine câştiguri frumoase în Rusia. Imediat după pierderea alegerilor generale din 2005, el a renunţat la politică şi a trecut în afacerile ruseşti cu gaz. Schröder este şeful consiliului de supraveghere al concernului energetic de stat rusesc Rosneft şi preşedinte al Nord Stream AG, companie care a construit şi care deţine cele două conducte de gaz care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. Nord Stream este un proiect pus la cale de Schröder împreună cu Putin, în timp ce era încă şef al guvernului german.

Se foloseşte Putin de Schröder?

Cu trei săptămâni înaintea declanşării invaziei ruseşti din Ucraina, Gerhard Schröder a fost nominalizat şi pentru consiliul de supraveghere al gigantului rus Gazprom. Reprezentantul CDU-CSU în comisia de afaceri externe din Bundestag, Roderich Kiesewetter (CDU), crede că nominalizarea lui Schröder face parte dintr-un plan al Kremlinului. Ar fi vorba de o "mutare de şah a Rusiei pentru a diviza guvernul german în eventuala oprire a Nord Stream 2 ca mijloc de sancţionare a Rusiei, discreditând astfel Germania în ansamblu".

Dacă a fost vreun calcul, acesta a eşuat. În schimb, de discreditat continuă să se discrediteze tot mai mult Gerhard Schröder însuşi, nerenunţând la prietenia de durată cu Vladimir Putin. O prietenie formată în timpul mandatului de cancelar al lui Schröder şi care nu a fost afectată de criticile tot mai numeroase din ultimii ani faţă de autocratul de la Moscova.

Gerhard Schröder şi-a sărbătorit împlinirea a 70 de ani în 2014 cu Putin la Moscova. Cu doi ani mai devreme, fostul cancelar îl numea pe Putin "un democrat veritabil", după ce OSCE semnalase nereguli masive la alegerile prezidenţiale din Rusia.

image

Gerhard Schröder în 2018 la preluarea unui nou mandat de preşedinte de către Vladimir Putin la Moscova

Schröder vede "greşeli de ambele părţi"

La invadarea Ucrainei de către Rusia, Schröder i-a cerut lui Putin într-o postare online să oprească războiul cât mai repede posibil. A evitat însă să-l numească pe Putin responsabil pentru război. A scris însă despre "greşeli numeroase de ambele părţi". În loc de sancţiuni, fostul cancelar german a cerut "ca legăturile politice, economice şi sociale care mai există între Europa şi Rusia să nu fie total anulate". El a respins sancţiunile şi după anexarea Crimeei în 2014, gest al Rusiei pe care l-a calificat totuşi într-un interviu la începutul lui 2021 drept contrar dreptului internaţional.

La sfârşitul lui ianuarie 2022, Schröder a reproşat Kievului "zăngănit de săbii", ceea ce a stârnit totală indignare în Ucraina. La jumătatea lui februarie, Putin l-a lăudat pe Schröder drept "persoană respectabilă", sprijinind nominalizarea sa pentru consiliul de supraveghere al Gazprom. Contribuţia unui astfel de "expert independent" nu poate fi decât folositoare cooperării cu Germania, a declarat Putin la Moscova în prezenţa cancelarului german Olaf Scholz (SPD).

Vorbitul nu ajută la nimic

Nu doar cancelarul Scholz este deranjat de aceste evoluţii, ci întreaga conducere a SPD. Mai ales preşedintele SPD, Lars Klingbeil. Acesta şi-a început cariera politică în calitate de angajat al biroului electoral al lui Schröder din Hanovra şi este prieten personal cu fostul cancelar, care a fost şi la nunta acestuia în august 2019. S-ar fi discutat cu Schröder pe mai multe căi în interiorul SPD, dar acesta nu vrea să-şi schimbe poziţia.

Nici măcar o acţiune comună a liderilor SPD nu a avut rezultat. Sâmbăta trecută, Klingbeil, adjuncta sa Anke Rehlinger, premierii de land Stephan Weil şi Manuela Schwesig au publicat aproape simultan în reţelele de socializare mesaje prin care i-au cerut lui Schröder să renunţe la posturile deţinute la concernele energetice ruseşti.

Klingbeil a scris: "Cu un agresor şi purtător de războaie ca Putin nu se fac afaceri. Ca fost cancelar federal, nu este doar o chestiune personală. Mai ales într-o situaţie precum cea din prezent."

Excluderea din SPD? Mai întâi procedură disciplinară

În SPD se cer acum măsuri dure. O asociaţie locală a SPD din Renania de Nord-Vestfalia a cerut demararea unei proceduri disciplinare împotriva lui Schröder, argumentând că fostul cancelar nu ar dăuna doar imaginii SPD, ci mai ales păcii în Europa. Alţi reprezentanţi locali ai social-democraţilor cer chiar excluderea lui Schröder din partid. Problema: o astfel de procedură ar putea dura câţiva ani. Preşedintele SPD Klingbeil a confirmat joi că procedura disciplinară împotriva lui Schröder a fost iniţiată şi că are loc în circumscripţia SPD din Hanovra.

La o şedinţă a conducerii SPD, preşedintele Klingbeil ar fi declarat: "Mingea este acum la Gerhard Schröder. Timpul presează." Klingbeil a mai spus că Schröder "s-a izolat singur" prin poziţia sa.

image

Gerhard Schröder cu soţia sa Soyeon Schröder-Kim

Se aşteaptă în continuare un răspuns de la Schröder, dar tot ce a venit până acum a fost un mesaj pe Instagram de la soţia acestuia, Soyeon Schröder-Kim. Cu privire spre viitor, "legăturile politice, economice şi sociale care există între Germania şi Rusia nu trebuie anulate", a scris ea. "Şi asta pentru că ele sunt - în pofida situaţiei dramatice actuale - baza unei speranţe nutrite de noi toţi: că un dialog despre pace şi siguranţă pe continentul nostru este din nou posibil." Postarea a fost ştearsă însă la câteva ore de la publicarea ei.

Sabine Kinkartz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite