Germania avertizează că intenţiile lui Trump asupra acordului nuclear al Iranului ar putea da startul unui război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Statele Unite vor pune capăt acordului nuclear al Iranului ori dacă reimpun sancţiuni asupra Teheranului, atunci Iran ar putea să dezvolte arme nucleare şi să izbucnească un război aproape de Europa, precizează ministrul de Externe al Germaniei.

O lege îl obligă pe preşedintele american să spună Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul respectă textul şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul Statelor Unite. La ultimul termen, Trump a refuzat, deşi inspectorii internaţionali şi analiştii spun că Iranul a respectat toate prevederile acordului. Preşedintele a declarat ulterior că ar putea să pună capăt definitiv acordului.

„În cazul în care nu vom putea ajunge la o soluţie împreună cu Congresul şi cu aliaţii noştri acordul va fi închis. Este supus revizuirii şi participarea noastră poate fi anulată oricând de mine, în calitate de preşedinte”, a subliniat Trump. În momentul de faţă, legea îi dă Congresului un termen de 60 de zile să decidă dacă să reimpună sau nu sancţiunile ridicate.

Ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel,  a declarat la un  post de radio local că Trump a trimis „un semnal dificil şi periculos”.

„Teama mea este că ce se întâmplă acum în Iran, sau ce crede SUA că se întâmplă acolo, nu va rămâne o problemă strict iraniană şi mulţi alţii de pe glob vor lua în considerare dacă să facă rost de arme nucleare, de vreme ce astfel de acorduri sunt distruse” a declarat Gabriel, citat de Reuters

Ministrul a mai precizat că dacă Statele Unite vor termina acordul sau dacă vor reimpune sancţiunile asupra Teheranului,  le-ar oferi un avantaj extermiştilor iranieni care nu sunt deschişi la negocieri cu Vestul.

„Apoi, aceştia ar putea să înceapă iarăşi să dezvolte arme nucleare. Israelul nu va tolera asta, şi ne vom întoarce 10, 12 ani în timp, cu pericolul unui răboi care mocneşte aproape de Europa” a completat oficialul german.

Acesta le-a cerut Statelor Unite să nu pună în pericol securitatea aliaţilor săi sau a propriei populaţii pe seama unor răfuieli de politică internă.

Barack Obama, cel care a şi iniţiat acordul, spunea că înţelegerea este esenţială pentru a opri Iranul din a construi o bombă nucleară. Pe lângă SUA, acordul a mai fost semnat şi de China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Germania şi Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite