Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania, în cursa împotriva variantei Omicron

0
30 Dec 2021 16:23:26
Deutsche Welle

Este o cursă contra cronometru. Valul ”Delta” se aplatizează. Vaccinările merg bine. Însă temuta tulpină Omicron se răspândeşte rapid. În prag de Revelion, intră în vigoare noi restricţii severe.

La scurt timp după Crăciun, popularul centru comercial ”Alexa” din cartierul berlinez Mitte este din nou plin: familii, grupuri de prieteni şi curioşi peste tot. Dorinţa de a returna unele cadouri ar putea fi unul dintre motivele pentru care viaţa comercială pulsează. Vaccinarea ar putea fi altă explicaţie. Încă de dimineaţă, coada din faţa centrului de vaccinare de la primul etaj avea o lungime de circa 50 de metri. Mulţi îşi petrec timpul de aşteptare completând formularele de vaccinare, dar este nevoie de răbdare pentru a intra în incintă. 

Guvernul german a salutat atingerea obiectivului (autoimpus) de administrare a 30 de milioane de doze între noiembrie şi sfârşitul anului. Numai că rata dublei vaccinări continuă să crească foarte lent. În ultimele patru săptămâni, aceasta a crescut cu două puncte procentuale şi jumătate, ajungând la puţin sub 71%.

Multe dintre doze sunt deja pentru a treia vaccinare. În timpul sărbătorilor de Crăciun, când s-au continuat vaccinările, numărul dozelor de rapel a fost de 75-80%. În total, au fost injectate aproape 175.000 de doze.

Ar putea merge mai repede

Vaccinare la Domul din Köln, de CrăciunVaccinare la Domul din Köln, de Crăciun

Mai ales în provincie, vaccinarea rămâne o provocare. De pildă, în Calau, un orăşel de 7.700 de locuitori din sudul landului Brandenburg, unde rata de vaccinare este relativ scăzută şi unde valul pandemic produs de varianta Delta este puternic. Un autobuz de vaccinare trece prin zonă o dată pe săptămână.

Asta înseamnă însă că lumea trebuie să stea la coadă în frig, iar multe persoane în vârstă se tem să nu ia virusul ucigaş tocmai la coadă. Programările la medicul de familie sunt şi ele disponibile de la începutul lunii februarie. Alte opţiuni nu există.

Viitorul preşedinte al conferinţei miniştrilor educaţiei, Karin Prien, ia în calcul sporirea opţiunilor pentru vaccinare. Ministrul Educaţiei din Schleswig-Holstein relatează că vaccinarea completă în şcolile locale decurge bine, astfel că 70% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani din acest land federal au fost deja vaccinaţi cel puţin o dată. În prezent, aceasta este de departe cea mai mare valoare din Germania la elevii din această grupă de vârstă.

Un an de vaccinări

La 27 decembrie, s-a împlinit un an de când a început vaccinarea în Germania. De atunci, au fost administrate aproape 147 de milioane de doze. ”Bunica Edith”, în vârstă de 100 de ani, din Saxonia-Superioară a fost prima persoană vaccinată.

Acum, la final de an, Germania încearcă să vaccineze la greu, în perspectiva valului pandemic determinat de varianta Omicron. Potrivit ministrului federal al Sănătăţii, Karl Lauterbach, scopul este de a evita cât mai multe cazuri grave de boală. Studii din Marea Britanie şi Africa de Sud relevă că noua variantă, mai contagioasă, adesea nu ar cauza îmbolnăviri grave.

În prezent, numărul de noi infecţii este în scădere, incidenţa fiind de 215 cazuri la o sută de mii de locuitori în şapte zile. În urmă cu o lună, cifra era de 484.

Însă acest lucru s-ar putea datora şi faptului că, de sărbători, numărul persoanelor care s-au testat la centre autorizate a scăzut. În mod tradiţional, perioada dintre Crăciun şi Anul Nou este considerată o perioadă de vacanţă. Institutul Robert Koch, care se ocupă de problemele legate de pandemie, avertizează că tabloul epidemiologic nu este complet.

Omicron vine peste noi

Institutul a început recent să publice numărul de cazuri cunoscute de Omicron. Până la 28 decembrie existau 10.443 de cazuri. Este vorba de peste 3.000 de persoane în plus faţă de ziua precedentă, ceea ce reprezintă o creştere de 45 %. Mulţi experţi se aşteaptă ca numărul de cazuri să se dubleze în două sau trei zile. Cifra cazurilor de Omicron reprezintă încă ”doar” aproximativ 1,5 % din totalul actual - majoritatea în Renania de Nord-Westfalia, în partea de vest a ţării.

Cu toate acestea, din motive tehnice, nu este simplă stabilirea unei imagini de ansamblu a răspândirii noii variante. După un test PCR pozitiv, se efectuează imediat un aşa-numit test PCR specific variantei, ceea ce durează cel mult o zi, potrivit preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Laborator Germani, Andreas Bobrowski. Se mai efectuează şi o secvenţiere mai complexă, ce poate dura trei sau patru zile.

Germania a cumpărat deja Paxlovid

Pe de altă parte, un nou medicament de tratare a infecţiei cu Covid, sub formă de tablete, va fi disponibil în Germania începând cu luna ianuarie. Guvernul federal a comandat un milion de pachete de Paxlovid de la producătorul american Pfizer, după cum a anunţat ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, la Berlin.

Paxlovid, pastila produsă de Pfizer
Paxlovid, pastila produsă de Pfizer

Medicamentul este ”deosebit de promiţător, deoarece poate atenua semnificativ evoluţia severă a bolii, atunci când este administrat într-un stadiu incipient”, a spus oficialul. Lauterbach se aşteaptă ca administrarea comprimatelor să reducă semnificativ presiunea pe unităţile de terapie intensivă.

Potrivit producătorului, pacienţii iau trei comprimate de două ori pe zi, timp de cinci zile. Toate comprimatele se află într-un singur pachet, care corespunde unui ciclu de tratament. Paxlovid conţine, printre altele, ingredientul activ nirmatrelvir, care inhibă o proteină SARS-CoV-2. Acest lucru este menit să oprească multiplicarea coronavirusului.

Ministrul SPD a anunţat o aprobare de urgenţă pentru ca Paxlovid să poată fi utilizat în Germania imediat după livrare. Acesta a declarat că a iniţiat deja procedura împreună cu Institutul Federal pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale.

Fără mari petreceri în noaptea de Revelion

Începând din 28 decembrie se aplică restricţii mai severe de contact la nivel naţional. Adunările nu pot fi mai mari de zece persoane. În cazul persoanelor nevaccinate numărul e limitat la două persoane. Discotecile şi cluburile au fost închise, iar în unele locuri şi restaurantele.

Pentru noaptea de Revelion se aplică o interdicţie privind vânzările de artificii, la fel ca în 2020. În multe locuri au fost anulate şi spectacolele cu artificii din pieţe publice. Aceste măsuri sunt menite să uşureze sarcina spitalelor, la trecerea dintre ani având loc numeroase accidente din cauza petardelor.

Când va fi impusă vaccinarea obligatorie?

Din punct de vedere politic, lucrurile vor continua în felul următor: pe 7 ianuarie, cancelarul Olaf Scholz se va întâlni pentru a doua oară cu şefii landurilor federale. În prima săptămână de activitate a Bundestagului, care va începe la 10 ianuarie, va porni discuţia privind vaccinarea obligatorie. Există încă multe întrebări fără răspuns. De exemplu, după ce perioadă de timp vor fi necesare vaccinările de rapel.

Sau problema modului în care ar trebui să fie gestionate datele şi cum se poate stabili cine a fost vaccinat şi cât de des, dat fiind că nu există un registru central de vaccinare. Ar trebui el să fie introdus sau este suficient ca poliţia să controleze aleator dovada vaccinării?

Kay Alexander Scholz - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările