Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania a Expulzat reprezentantul CIA de la Berlin

1
10 Jul 2014 16:56:00
Lulea Marius Dorin
Germania a expulzat reprezentantul CIA de la Berlin
Germania a expulzat reprezentantul CIA de la Berlin

Situaţia pe scena europeană şi internaţională tinde să se complice din ce în ce mai mult. După mai multe acuzaţii aruncate din partea Germaniei către SUA, cu privire la spionarea oficialilor germani, astăzi s-a petrecut un eveniment unic de după cel de-Al Doilea Război Mondial: reprezentantul CIA de la Berlin a fost rugat frumos să părăsească ţara.

Este o situaţie nouă şi fără de precedent, în condiţiile în care vorbim teoretic de relaţiile dintre două state partenere, membre NATO. Şi mai grav este că aceste informaţii au fost expuse public, arătând o frântură în interiorul celui mai puternic bloc militar al lumii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului German, Steffen Seibert,  a declarat că invitaţia s-a făcut în urma cercetărilor aflate în desfăşurare cu privire la activitatea serviciilor de informare americane pe teritoriul Germaniei.

Deşi nu a fost încă declarată persoana non-grata, acest lucru va avea loc dacă nu se va răspunde cererii germane, a declarat oficialul german.

Situaţia se tensionează uşor, în condiţiile în care influenţa rusă în interiorul politicii celui mai puternic stat european este una foarte puternică. Aduc aici aminte de exemplu de numirea unor foşti politicieni germani în fruntea unor proiecte desfăşurate de către Gazprom. Cel mai recent caz este cel al fostului şef al Camerei Superioare a Parlamentului German, Henning Voscherau, care a fost desemnat să se ocupe de proiectul South Stream. Acest caz nu este, însă, unul singural, ci deja o regulă, după ce chiar fostul cancelar german Gerhard Schroder a fost cel care a condus implimentarea proiectului North Stream.

O deplasare la Washington a ministrului german de externe, Frank Steinmeier, a fost anulată. Aceasta ar fi urmat să aibă loc chiar săptămâna viitoare. 

Un angajat al serviciilor germane de securitate se află deja în arest fiind acuzat de spionaj în favoarea SUA.

Astăzi a avut loc la Berlin de asemenea o întâlnire între cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă. Oficialii germani au evitat să vorbească de Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ca să nu mai vorbim de posibilitatea unui timeline pentru acest parcurs. Ba mai mult, Angela Merkel a afirmat că acum Germania are probleme cu mult mai importante, cum ar fi situaţia din Siria şi cea din Ucraina. 

De ce este interesată România de cele de mai sus? Pentru că istoria se repetă şi ca de fiecare dată ne aflăm într-o zonă de fractură geopolitică. Trebuie să fim consecvenţi şi clari pe direcţia parteneriatului pe care îl avem cu SUA şi care este singurul ce poate asigura stabilitatea europeană, ba chiar mondială. Un rol important în această ecuaţie îl mai au Polonia şi Turcia.

Implimentarea reformelor din România este absolut obligatorie, statul de drept fiind o condiţie esenţială pentru consolidarea statului român şi asumarea de către acesta a rolului de factor stabilizator în sud-estul Europei.

SURSA: faz.net

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cezar
10.07.2014, 17:37:06

Daca se cearta nemtii cu americanii, o sa iasa o treaba urata. Ma intreb, chiar nu se poate abtine CIA de la a-si baga nasul unde nu e cazul ?

+2 (2 voturi)
Modifică Setările