Germania a interzis organizaţia umanitară Ansaar International, acuzată că finanţează organizaţii teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania a interzis organizaţia umanitară Ansaar International suspectă că finanţează terorismul FOTO EPA-EFE
Germania a interzis organizaţia umanitară Ansaar International suspectă că finanţează terorismul FOTO EPA-EFE

Guvernul german a anunţat miercuri interzicerea organizaţiei umanitare islamiste Ansaar International, acuzată că finanţează grupuri teroriste de peste hotare sub acoperirea acţiunilor caritabile, relatează Deutsche Welle.

Ministrul de interne Horst Seehofer „a interzis asociaţiile Ansaar International e.V. şi filialele sale”, deoarece este o reţea care „finanţează terorismul din toată lumea prin donaţii”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al ministerului.

„Dacă vrei să combaţi terorismul, trebuie să-i tai sursele de bani”, a declarat Seehofer.

Asociaţia islamistă cu sediul la Düsseldorf (vestul Germaniei) (din 2012), implicată în proiecte umanitare în Liban, Sudan şi teritoriile palestienene, este acuzată că finanţează grupuri extremiste precum miliţia jihadistă siriană Jabhat al-Nusra, mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza şi miliţiile Shebab din Somalia.

Anunţul a fost făcut după razii de amploare în 10 landuri germane, care au avut loc miercuri dimineaţa. Reţeaua se află în vizorul autorităţilor din 2019, când s-au efectuat percheziţii extinse şi au fost confiscate documente, fiind demarate anchete.

Ziarul german die Zeit a scris că aşa-numitele sub-organizaţii oficial independente formau o reţea dependentă financiar „cu unicul scop de a masca fluxul banilor” sub conducerea preşedintelui  Ansaar International. 

Ansaar şi o organizaţie afiliată „răspândesc o viziune salafistă asupra lumii şi finanţează terorisimul în întreaga lume sub acoperirea ajutorului umanitar”, a spus Seehofer.

Copiii din Germania erau trimişi în instituţiile înfiinţate de Ansaar International în străinătate "pentru a interioriza conţinut extremist salafist acolo şi apoi a-l răspândi în Germania", a adăugat el.

Unii salafişti - musulmani sunniţi stricţi - caută punerea în aplicare a legii Sharia. Militanţii pledează pentru violenţă pentru a stabili state cu guvernare teocratică.

Serviciile de informaţii interne ale Germaniei au arătat în raportul lor anual de anul trecut că numărul salafistilor din ţară a crescut la un nivel istoric de 12.150 în 2019, înscriindu-i printre „extremiştii islamişti”.

Potrivit raportului, numărul salafistilor s-a triplat din 2011, iar situaţia salafistă din Germania trecea printr-o „etapă de consolidare”, adepţii păstrând un profil public discret.

Reţeaua de asociaţii interzise include Fundaţia Änis Ben-Hatira (numită după fotbalistul germano-tunisian), Comitetul somalez pentru informaţii şi consiliere din Darmstadt, asociaţia pentru drepturile femeilor ANS.Justice şi magazinele de caritate Umma Shop şi Better World Appeal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite