Germania. Liderul social-democraţilor, Martin Schulz, supus unor presiuni să se alieze din nou cu Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiunile creşteau miercuri asupra liderului social-democraţilor germani Martin Schulz să renunţe la opoziţie şi să se alieze cu Angela Merkel într-un guvern pentru a scoate Germania dintr-o gravă criză politică, relatează AFP.

Preşedintele SPD a anunţat în mai multe rânduri, după umilitoarea înfrângere pe care a suferit-o partidul său în alegerile legislative de la 24 septembrie, că refuză să reediteze coaliţia în exerciţiu cu CDU-ul lui Angela Merkel, şi că preferă să treacă în opoziţie pentru a reconstrui formaţiunea.

Însă, după eşecul de duminică al negocierilor între CDU, Verzi şi liberali în vederea formării unui guvern şi în faţa ameninţării unor alegeri anticipate, refuzul lui Martin Schulz a devenit mai controversat.

Şeful statului german, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, care vrea să evite alegeri legislative anticipate, urmează să-l primească joi pe Schulz şi să încerce să-l convingă să se ducă la negocieri cu Merkel.

El este ultimul dintre şefii de partide cu care preşedintele a prevăzut să se întâlnească săptămâna aceasta, în cadrul medierii sale.

”Refuzul lui Schulz de a participa la un guvern seamănă tulburări în SPD”, titra cotidianul Süddeutsche Zeitung (centru-stânga). ”Scepticismul urcă în grupul parlamentar şi în conducerea partidului din cauza refuzului său strict. Şeful SPD a mers prea departe”, scrie ziarul.

”Rezistenţa faţă de Martin Schulz câştigă teren”, relevă cotidianul popular Bild, cel mai citit în Germania. Potrivit cotidianului, aproximativ 30 de deputaţi pun în discuţie strategia şefului lor.

În cazul unor alegeri anticipate, anumiţi aleşi se tem că vor fi pedepsiţi de către alegători din cauză că au prelungit criza politică. Alţii consideră că SPD nu este pregătit de o nouă campanie electorală.

”Trebuie epuizate toate celelalte soluţii înainte să ne prezentăm în faţa alegătorilor”, declară, în revista Der Spiegel Johannes Kahrs, un lider al aripii drepte din SPD. ”Luarea unor decizii pripite nu aduce nimic bun”, consideră el.

Comisarul european însărcinat cu Bugetul, germanul Günther Oettinger, a exercitat şi el, miercuri, presiuni asupra lui Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European (PE).

”În numele capacităţii de acţiune a Germaniei în Europa, SPD ar trebui să reflecteze foarte bine dacă n-ar face mai bine să intre într-un guvern”, a declarat conservatorul pentru Der Spiegel, deoarece ”acest îndelungat proces de formare guvernamentală reduce influenţa germană”.

Schulz argumentează, în ceea ce-l priveşte, că eşecul său în alegerile legislative şi scorul mediocru al partidului lui Merkel demonstrează că germanii nu vor o nouă ”mare coaliţie”.

Iar un sondaj realizat săptămâna aceasta de Institutul Forsa relevă că 45% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu noi alegeri, iar 27% doresc o alianţă CDU-SPD.

Martin Schulz doreşte însă să evite o frondă în partid, în contextul în care vrea să fie reales, la începutul lui decembrie, la conducerea Partidului Social-Democrat.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite