Germania. Militari din Batalionul de Gardă, suspectaţi de simpatizarea extremei drepte, daţi afară din serviciul de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi din Batalionil Gărzi şi protocol din Bundeswehr
Soldaţi din Batalionil Gărzi şi protocol din Bundeswehr

Militari germani au fost daţi afară din cadrul servicului de protocol - o companie care provine din prestigiosul Batalion al Gărzii şi care asigură primirea şefilor de stat - în urma unor suspiciuni de agresiuni sexuale şi complicitate cu extrema dreaptă - un fenomen recurent în cadrul armatei germane Bundeswehr, relatează AFP.

Această companie a fost ”retrasă” din serviciul de protocol, din cauza unor presupuse fapte comise ”în contextul extremei drepte”, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Ministerul german al Apărării.

Scandalul, dezvăluit de revista Der Spiegel, vizează ”ritualuri de iniţiere şi consum de alcool dezgustătoare” şi agresuni sexuale comise asupra unor militari noi, potrivit purtătorului de cuvânt.

Un martor, citat de Der Spiegel, declară că, în cadrul celei de-a 2-a Companii a Batalionului de Gardă, s-a format un grup de extremă dreapta de cel puţin şase militari care se autointitulează ”Haita de lupi”.

Şeful acestui grup ar fi proferat insulte rasiste altor militari de origine străină.

Un subofiţer ar fi purtat un tricou cu inscripţia ”Sonnenstudio 88”, în care numărul 88 semnifică mişcarea neonazistă ”Heil Hitler”.

Aceste presupuse incidente ”ne ruşinează profund pe toţi”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Bundeswehr ”va epuiza toate posibilităţile legale” în vederea ”îndepărtării celor vinovaţi”, denunţaţi de către alţi militari.

Această companie care face parte din Batalionul de Gardă este desfăşurat cu ocazii protocolare sau asigură protecţia clădirilor de stat.

Apartenenţa unor militari - inclusiv a unor membri ai Forţelor speciale - la extrema dreaptă radicală îngrijorează, de multe luni, Guvernul Angelei Merkel, care a ridicat terorismul rasist şi antisemit în rândul ameninţărilor de prim rang.

O companie din cadrul Forţelor speciale KSK a fost desfiinţată în 2020.

Furturi importante de muniţie au fost constatate, iar mai mulţi membri KSK au făcut salutul hitlerist - ilegal - în timpul unei petreceri.

În iunie, un batalion staţionat în Lituania a fost rechemat, în urma unor acuzaţii de comportament rasist şi antisemit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite