Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania. Mişcarea coronosceptică, în vizorul serviciilor secrete

20
4 May 2021 10:58:40
Autor: Viorica Marin
Membri ai mişcării coronasceptice Querdenken
Membri ai mişcării coronasceptice Querdenken

Serviciului de Informaţii Interne din Germania care, până acum, a supravegheat numai organizaţiile extremiste de dreapta şi de stânga, cât şi cele islamiste, a anunţat că va ţine sub observaţie şi mişcarea coronascepticilor. Extinderea operaţiunii de supraveghere a fost motivată prin faptul că mişcarea coronasceptică s-a radicalizat şi acţionează pentru „delegitimare a statului”.

Oficiul Federal pentru protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz), precum se numeşte în Germania Serviciul de Informaţii Interne, a anunţat că va supraveghea cea mai mare organiziţie coronasceptică, cunoscută sub denumirea „Querdenken” („gândire transversală” sau „gândire laterală tr.). Organizaţia acţionează pentru „delegitimarea statului”.
 
Serviciul va urmări atât persoane, cât şi grupări asociate care în ultimele luni au ieşit în evidenţă cu prilejul unor demonstraţii sau prin acţiuni de propagandă digitală. Aceste persoane şi organizaţii neagă principiile statului de drept şi combat sistemul democratic, abuzând de dreptul de a demonstra, notează RFI.
 
În acelaşi timp, folosesc internetul pentru a-şi răspândi ideile şi tezele conspiraţioniste, deseori amalgamate cu clişee antisemite şi xenofobe.
 
Consiliul Central al Evreilor din Germania a salutat măsura de supraveghere a mişcării auto-intitulate: „gândire transversală”. Preşedintele Consiliului, Josef Schuster, a spus că mulţi extremişti de dreapta se folosesc „într-un mod strategic” de demonstraţiile de protest împotriva restricţiilor sanitare cu scopul recrutării unor adepţi.
 
Prin intermediul acestei strategii, extremiştii îşi răspândesc ideile şi influenţeaza şi anumite straturi sociale nemulţumite. Evoluţia în această direcţie trebuie stopată. În acelaşi timp, a explicat Schuster, trebuie oprită şi proliferarea unor reţele care subminează bazele democraţiei.
 
Într-o primă reacţie, organizaţia coronasceptică a criticat anunţul Serviciului de Informaţii, afirmând că nu este împotriva democraţiei. În acest context, organizaţia a mai arătat că principiile ei au fost exprimate deja anul trecut într-un manifest, accesibil pe internet în versiuni scrise şi audiovizuale, în care se spune:
 
Comentând încercările unor extremişti de a instrumentaliza corona-protestele pentru răspândirea ideologiei lor, ministrul federal de interne, Horst Seehofer a declarat răspicat:
 
„Întotdeauna când se urcă extremiştii pe scenă şi încearcă să acapareze astfel de mişcări sau să provoace violenţe, atunci se aplică principiul nostru: Toleranţă zero!”
 
Pentru „toleranţă zero” a pledat şi preşedintele Steinmeier, cu prilejul inaugurării unei platforme pe internet, destinată reclamaţiilor privind ameninţări şi injurii la adresa unor funcţionari publici, politicieni, primari sau consilieri comunali. Portalul se numeşte Stark im Amt (puternic în funcţie) şi urmează să contrabalanseze ameninţările unor extremişti, mai ales la adresa unor persoane publice.
 
Dintr-un sondaj reprezentativ, dat publicităţii de Fundaţia „Körber”, rezultă creşterea alarmantă a ameninţărilor: 57 la sută dintre primarii germani au primit ameninţări cu moartea, au fost înjuraţi, jigniţi sau au fost atacaţi verbal şi chiar fizic. Numai 35 la sută dintre aceştia s-au adresat justiţiei cu plîngeri penale. 19 la sută dintre ei s-au gîndit să se retragă din funcţii, nemaisuportînd fluxul de injurii. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a calificat această stare de fapt drept un „pericol pentru democraţie”.

În ianuarie, guvernul german anunţa că ia în calcul posibile atacuri asupra centrelor de vaccinare, asupra trasporturilor de vaccinuri sau asupra fabricanţilor de vaccinuri. Există o „ameninţare abstractă” în acest sens, din cauza mediatizării excesive, dar şi a dinamicii şi emoţiei pe care o suscită subiectul, afirma Ministerul german de Interne într-un răspuns la o interpelare din partea grupului parlamentar al Verzilor.

Mai mult, ministerul a avertizat că protestele anti-vacciniştilor, ale coronascepticilor şi ale adepţilor teoriilor conspiraţioniste ar putea scăpa de sub control, ceea ce ar putea duce la distrugere de proprietăţi, atacuri informatice sau chiar agresarea fizică a angajaţilor din domeniile legate de vaccinare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Noah Scînteia@Vancouver.ca
4.05.2021, 11:31:46

Aviz SRI !

+5 (17 voturi)
Marius Dumitru
4.05.2021, 12:18:32

Noah, scoate-ti poza aia cu viking și pune-ti o poză cu un transgender sau un cățeluș - că nu ești bărbat ci căcăcios speriat de gripă. Stai băi in baie că te chemăm noi cand a trecut gripa, ok?

-14 (30 voturi)
Cichicean
4.05.2021, 12:06:25

Dictatura coroanelor e aici sa ramana. Sa va inchinati la zeul vostru Zeama Chimica de acum.

-11 (21 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
4.05.2021, 12:16:17

https://assets.republica.ro/20151203/473502ce7c1b13031a3381b8299bdd31b3e98df8.jpg

+6 (12 voturi)
Marius Dumitru
4.05.2021, 12:17:21

Nu e corona-sceptică QueerDenken ci este mișcare de apărare a libertăților impotriva autoritarismului sanitar prin care guvernele profită de epidemie ca să introducă cel mai mare control digital din istoria Europei, prin colectare de date private și construcția unui stat al supravegherii. Tunul corporațiilor care-și injectează produsele cu ajutorul statului a dublat afacerile Big Tech și Big Pharma. In același timp averea natiunilor a fost zdrobită, clasa mijlocie adusă la sărăcie și sute de mii de firme falimentate. In acest timp guvernele au cumpărat ca la noi presa să terorizeze și să dividă populația iar corul căcăcioșilor a ajutat acest tun autoritar nemaivăzut de la război incoace. Faptul că progresimea așa zis „științifică” și „civică” aplaudă politizarea pandemiei și utilizarea serviciilor de forțî împotriva contestatarilor civici ai măsurilor aberante arată potențialul fascistoid al hippsterimii care, speriată de o gripă e dispusă să ardă Constituția ca să iși pedepsească adversarii de idei. Deocamdată justiția e ultimul resort, acolo cad amenzile și măsurile aberante. America deschide țara in timp ce la noi televiziunile au montat camere la primiri urgență să sperie continuu poporul in timp ce rechinii fac afaceri uriașe și datoria publică a galopantă fiind sclavie pentru generațiile viitoare care acum sunt inghesuite in casă, maine vor fi suprataxate ca să acoperim tunul dat la buget

-10 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările