Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania. Mişcarea islamofobă Pegida, plasată sub supravegherea poliţiei în landul Saxonia

17
7 May 2021 17:39:58
Autor: News.ro
Manifestaţie sub egida Pegida FOTO EPA-EFE
Manifestaţie sub egida Pegida FOTO EPA-EFE

Serviciile germane de informaţii interne (BfV) din landul Saxonia îi supraveghează pe membrii mişcării islamofobe Pegida, care a apărut în această regiune din fosta RDG, pe care o califică drept „extremistă” şi „anticonsttuţională”, relatează AFP.

„Nu mai este posibilă considerarea” mişcării înfiinţate în 2014 „o componentă a scenei extremei drepte”, anunţă filiala din landul Saxonia a Oficiului german de protecţia Constituţiei (BfV), care o califică de-acum drept o „mişcare cu aspiraţii extremiste manifeste”.

Pegida este astfel clasată în rândul grupărilor care se opun Constituţiei, iar membrii ei sunt supuşi unei supravegheri a poliţiei, anunţă BfV.

Alte landuri germane, de exemplu Bavaria, au luat măsuri similare.

Mişcarea a atras la început „un public eterogen” şi a apărat poziţii „moderate”, însă s-a radicalizat în timp, atât ideologic, cât şi la nivelul discursului, precizează Oficiul.

„În public răspândeşte poziţii care sunt incompatibile cu ansamblul valorilor Republicii federale germane”, argumentează BfV, citând între altele o respingere a parlamentarismului, a statului de drept, o respingere a antisemitismului şi antiislamului şi o ostilitate faţă de minorităţi.

Pegida - lansată în 2014 de către Lutz Bachmann, prin intermediul unor manifestaţii spontane şi săptămânale la Dresda - se află la originea unei ascensiuni a extremei drepte antimigraţie în Germania, care este în prezent prima forţă a opoziţiei în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

Saxonia - vecină cu Polonia şi Cehia, un land din fosta RDG - a provocat un cutremur politic în alegerile legislative din septembrie 2017.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) - împotriva migraţiei şi anti-Merkel - a devenit atunci prima forţă politică din land, după ce a obţinut 27% din voturile exprimate, de două ori mai mult decât media sa naţională.

BfV a plasat la începutul lui martie AfD sub supravegherea poliţiei, invocând atingeri aduse ordinii democratice - după care această decizie a fost suspendată - din cauza unor probleme de procedură - de către un tribunal administrativ de la Koln.

Serviciile de informaţii interne au plasat sub supraveghere, la sfârşitul lui aprilie, o parte a mişcării împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei covid-19, care manifestează cu regularitate în ţară şi care răspândeşte, acuză BfV, teorii ale complotului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Dr. No
7.05.2021, 17:53:59

In comunism era normalitate pentru ca nu se putea vorbi despre ce nu era normal. Pe acelasi principiu functioneaza si anumite asa zise democratii. Cand nu mai voie sa vorbesti despre lucruri incorecte politic inseamna ca totul e in regula, ramane mizeria de sub pres care se tot umfla.

-13 (27 voturi)
tomas frank
7.05.2021, 17:57:39

Islamofobia a fost provocata exclusiv de musulmanii extremisti primiti pe teritoriul UE din motve umanitare , jihadisti care s-au dovedit si au demonstrat faptul ca n-au ce cauta pe teritoriul Europei crestine ! O miscare de dreapta islamofoba inseamna o reactie fireasca si un semn de trezire a constiintei cetatenilor europeni crestini si responsabili !

+10 (10 voturi)
geminy alecs
7.05.2021, 18:05:32

nu exista islamofobie. exista e teama fata de aceasta doctrina a mortii in care un violator de copii este profet.

-4 (20 voturi)
geminy alecs
7.05.2021, 18:06:23

islamofobie in timp ce in toate tarile care au primit mulsulmani atacurile antisemite s-au inmultit. si crestinii sunt masacrati in tarile islamice. ce ipocrizie.

-12 (28 voturi)
geminy alecs
7.05.2021, 19:06:24

cat mai multe minusuri, adevarul deranjeaza.

-14 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările