Germania şi Polonia caută soluţii împreună pentru oprirea imigraţiei ilegale dinspre Belarus: Un grup de neonazişti s-a mobilizat deja la graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi ilegali la graniţa Belarusului cu Polonia FOTO EPA-EFE
Imigranţi ilegali la graniţa Belarusului cu Polonia FOTO EPA-EFE

Zeci de militanţi de extrema dreaptă au fost interceptaţi de poliţia germană în apropiere de graniţa cu Polonia. Înarmaţi cu spray-uri cu gaze lacrimogene pe bază de piper, bastoane de cauciuc şi macete, aceştia s-au mobilizat pentru a împiedica pătrunderea unor imigranţi ilegali în Germania.

Circa 50 de membri ai micului partid de extrema dreaptă „Der Dritte Weg” („A treia cale”) şi-au dat întâlnire în weekendul trecut la frontiera germano-poloneză pentru a se lansa în acţiuni de patrulare pe timp de noapte împotriva imigranţilor ilegali. Planul le-a fost dat peste cap în noaptea de 23 spre 24 octombrie, când au fost prinşi în apropiere de localitatea Guben, în Brandenburd, relatează Courrier International.

În timp ce „Der Dritte Weg” susţine că membrii lor au vrut doar să-şi facă „o idee” despre situaţia migratorie de la graniţa cu Polonia, autorităţile germane sunt convinse că aveau intenţia să se dedea unor acţiuni violente. Pentru a împiedica producerea unor astfel de acte, poliţia le-a confiscat armele şi a decis să le interzică să se apropie de graniţă.

De câteva luni încoace, intrările de imigranţi ilegali sunt în creştere pe la graniţa Germaniei cu Polonia. Acest fenomen a început după ce liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a decis să deschidă graniţele ţării sale pentru imigranţi din Orientul Mijlociu care îşi doresc să ajungă în UE.

Potrivit portalului german T-Online, poliţia germană a înregistrat 6.161 de intrări ilegale via Belarus din prima zi a acestui an până la 21 octombrie. Şi numărul lor creşte continuu, aproape 500 de persoane intrând ilegal în Germania prin noua rută migratorie într-un interval de două zile, notează sursa citată.

Întărirea controalelor

Presat să combată imigraţia ilegală, ministrul german de Interne Horst Seehofer a dat asigurări că va spori dispozitivul de securitate la frontiera cu Polonia, având în plan să trimită 800 de poliţişti ca întăriri. „Situaţia de la frontiera germano-poloneză nu se ameliorează, trebuie să reflectăm la o acţiune coordonată cu Polonia şi regiunea Brandenburg”, a declarat el pentru Bild am Sonntag.

Berlinul a propus deja Varşoviei consolidarea patrulelor comune la graniţa comună. Într-o scrisoare trimisă recent omologului său polonez Mariusz Kaminski, Horst Seehofer se declară „preocupat” de creşterea afluxului de imigranţi, în special din „Orientul Apropiat şi Mijlociu” care trec prin Belarus şi ajung în Polonia, apoi în Germania.

Seehofer propune „creşterea proporţiei forţelor poliţiei federale germane” în patrulările comune, lăsând forţelor poloneze sarcina de a gestiona situaţia imigranţilor care trec frontiera direct din Belarus. Ministrul german vrea totodată să se solicite asistenţă din partea Frontex, agenţia europeană de protecţie a graniţelor UE. El apreciază drept „legitimă” dorinţa Poloniei, Lituaniei şi Letoniei de a-şi proteja frontierele.

La rândul său, Kaminski afirmă că Polonia va „sprijini pe deplin” măsurile propuse de Germania în vederea descurajării imigraţiei ilegale dinspre Belarus.

Polonia a cerut deja 350 milioane de euro pentru ridicarea unui gard de sârmă echipat cu senzori şi a mobilizat mii de soldaţi la graniţa cu Belarus. Şi Lituania încearcă să se protejeze cu un gard de sârmă.

La începutul lui octombrie, miniştrii de Interne din 12 state membre - Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia - au făcut apel la Comisia Europeană să sprijine aceste construcţii.

Un război hibrid

Pe de altă parte, ministrul german de Externe Heiko Maas s-a exprimat săptămâna trecută în favoarea impunerii de noi sancţiuni împotriva regimului condus de Aleksandr Lukaşenko.

Bruxellesul îl suspectează pe Lukaşenko că orchestrează o criză a imigraţiei împotriva vecinilor săi membri UE şi implicit împotriva UE pentru a se răzbuna pe sancţiunile aplicate regimului său din cauza reprimării opoziţiei.

Potrivit lui Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile speciale ale Poloniei, Lukaşenko se dedă unui război hibrid în care este ajutat de Rusia. „Criza migratorie se desfăşoară cu un mare sprijin din partea Rusiei, deşi Moscova nu doreşte să fie văzută ca fiind asociată cu această problemă”, acuză oficialul polonez.

„Avem date concrete despre participarea Rusiei”, insistă Zaryn, precizând că Moscova serveşte ca „centru de transport aerian” pentru imigranţii ilegali şi oferă din septembrie o nouă reţea logistică de deplasare spre graniţa cu Belarus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite