Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania: Preţul energiei a explodat

24
7 Jan 2022 18:36:18
Deutsche Welle

Preţul energiei a crescut în 2021 mai mult ca oricând în Germania şi creşte în continuare. Consumatorii privaţi şi industriali suferă din cauza asta.

 

Preţul curentului electric, gazului şi motorinei pentru încălzit explodează în Germania - şi asta este o urmare a pandemiei de coronavirus. Fiindcă după prăbuşirea conjuncturii globale în 2020, provocată de COVID-19, repornirea economiei în anul următor a necesitat o cantitate neaşteptat de mare de energie.

În decurs de doar câteva luni preţul gazului a crescut de patru ori pe piaţa en gros, ajugând mai scump ca niciodată. Motivul a fost, pe lângă cererea mare, şi nivelul scăzut al rezervelor din ţările consumatoare, cantităţi reduse la export asigurate de unii producători de gaz şi preţul ridicat al certificatelor de emisiuni CO2.

Preţul gazului importat, măsurat de Oficiul Federal pentru Economie şi Controlul Exporturilor, a crescut de trei ori de la începutul anului 2021. Pe pieţele de spot, unde gazul se tranzacţionează pe termen scurt, preţul a crescut de-a lungul anului trecut de şapte ori. În prezent acolo costă un megawatt/oră 150 de euro. Spre comparaţie, media pe ultimii foarte mulţi ani a fost între 10 şi 25 de euro pentru un megawatt/oră.

Gazul s-a scumpit cu aproape 50 la sută în decursul anului trecut

Potrivit portalului de studii de piaţă Verivox, costurile ce revin unei gospodării cu un consum anual de 20.000 kilowaţi/oră ajunseseră în decembrie în medie la 1.704 euro. La începutul anului trecut, aceeaşi cantitate de energie costa 1.162 euro. Aceasta este o creştere de 47 la sută.

Aragaz

"În 2022 energia se va scumpi în continuare" avertizează Thorsten Storck, expert al Verivox. Pe lângă preţurile pe piaţa en gros şi impozitul pe CO2 a crescut începând din ianuarie de la 25 la 30 de euro pe tonă. În plus, vor creşte şi taxele pentru folosirea reţelelor de distribuţie. Aceşti factori silesc aproape toţi distribuitorii de gaz să-şi majoreze preţurile, în parte substanţial. 

Pentru lunile ianuarie şi februarie 2022, 515 din cei aproximativ 700 de distribuitori de gaz au anunţat o scumpire medie de 23,1 la sută. La un consum anual de 20.000 de kWh aceasta înseamnă costuri suplimentare de 339 euro pe an.

Motorina de încălzit s-a scumpit cu 41 la sută

O evoluţie comparabilă a avut şi preţul motorinei de încălzit. În ianuarie 2021, 100 de litri costau în medie 49 de euro, în decembrie costau 69 de euro. Este vorba de o scumpire de 41 la sută.

Calorifer

"Preţul motorinei de încălzit depinde de preţul ţiţeiului brut pe pieţele internaţionale. În timpul pandemiei de coronavirus acesta s-a prăbuşit, dar acum preţul motorinei de încălzit este mai mare decât înainte de criză", a explicat expertul Storck. "Prin majorarea taxei pe CO2, preţurile vor urca în continuare", a adăugat el.

Curentul s-a scumpit cu 18 la sută

Preţul mediu la un consumator de curent electric a crescut în perioada ianuarie-septembrie 2021 cu 18,4 la sută. Pentru o gospodărie-model cu un consum anual de 4000 de kWh, preţul curentului era în ianuarie de 1.171 de euro, iar acum este de 1.386 de euro.

O scumpire atât de pronunţată a curentului electric în decurs de un an nu a mai fost consemnată niciodată până acum, potrivit Verivox. Pe pieţele spot preţul actual al unui megawatt/oră este de 325 de euro. Spre comparaţie, preţul mediu în ultimii foarte mulţi ani a fost între 35 şi 55 de euro pentru aceeaşi cantitate de curent.

Pentru lunile ianuarie şi februarie 2022, 280 din cei 800 de furnizori regionali de curent au anunţat o scumpire medie de 7,6 la sută.

Klaus Ulrich - Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

echi
7.01.2022, 18:47:16

Germania plateste pretul de a se increde in Rusia, ( a cata oara?). Germania si URSS au mai avut o intelegere si inainte de WWII , si stim cu totii cum a iesit, peste 60 milioane de morti. Deocamdata Germania e tinuta in frau de NATO si USA, si nu prea poate sa faca pasi gresiti. UE trebuie sa gaseasca solutii lsi alternative a gazul rusesc curand, altfel nori negri se vor asterne asupra Europoei si a Lumii!

+4 (12 voturi)
Iulian Arion
7.01.2022, 19:20:46

La aceste peturi se justifica economic realizarea de instalatii de piroliza a deseurilor organice si transformarea in combustibil. Ceea ce arde, sunt gazele. Lemnul incalzit degaja hidrocarbui gazoase care ard. Arderea acestora incalzete restul bucatii de lemn care degaja gaze combustibile: alcani, alchene, hidrocarburi aromatice etc. Incalzind materie organica in incinta fara oxigen aceasta incepe sa degaje gaze combustibile. In prezent, deseurile de platic sunt "exportate" in China. China primeste 20 $ per tona. China ia banii si arunca in mare deseurile.

-23 (29 voturi)
The Impaler
7.01.2022, 19:21:11

Ce inseamna "prăbuşirea conjuncturii globale în 2020, provocată de COVID-19" ca e un termen foarte generic? Nemtii nu mai iau gaz de la rusi? Petarde care sa justifice cresterea artificiala a preturilor. Pai in lockdown litrul de benzina era putin peste 4 lei. Acum ca circula lumea de musai nu de placere e 6 lei. Nu e specula? Cum se explica faptul ca atunci cand e cererea scazuta se poate diminua pretul si ulterior se ridica pretul la un mod nesimtit?

0 (4 voturi)
Carciumar
7.01.2022, 19:23:36

"Germania: Preţul energiei a explodat" Chiar daca o sa apara niste probeleme, Putin poate trimite oricand parasutistii !

+3 (7 voturi)
fl. remi
7.01.2022, 19:26:38

Daca si neamtul se vaita, atunci noi ce sa mai zicem ??? Vom trece iar la foc cu resturi vegetale, ca pe vremea lui Moromete.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările