Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania propune o nouă măsură a contribuţiei sale la NATO: 10% din capabilităţile militare

10
8 Aug 2020 13:59:43
Autor: Cristina Ene
Ministrul apărării Annegret Kramp Karrenbauer EPA EFE
Ministrul apărării Annegret Kramp Karrenbauer EPA EFE

Ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a propus o nouă măsură a contribuţiei Germaniei la NATO în condiţiile în care indicatorul de 2% PIB este instabil, fiind dependent de fluctuaţiile economice, şi nu reflectă proporţiile corecte pentru îndeplinirea obiectivelor alianţei nord-atlantice.

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a explicat că adoptarea unei noi măsuri a contribuţiilor NATO se va reflecta în capabilităţi concrete de 10% până în 2030.
 
Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al apărării a explicat că este vorba de o măsură care surprinde mai corect eforturile Germaniei - financiare şi în materie de capabilităţi militare - faţă de pragul curent de cheltuieli bugetare de apărare de 2% din PIB.
 
Kramp-Karrenbauer a argumentat că în condiţiile actuale de impact al pandemiei COVID-19 asupra economiilor naţionale, măsura contribuţiei în funcţie de PIB este prea instabilă şi fluctuantă în calitate de criteriu al contribuţiei efective la NATO. 
 
"Tema contribuţiei de 2% este doar o cifră şi vedem că, în contextul scăderii valorii PIB-ului, poate fi atins un procent mai mare fără a fi oferite de fapt fonduri suplimentare pentru apărare", a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer în cadrul unei întâlniri cu ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad.
 
"Vreau ca în spatele contribuţiei de 2% să stea capabilităţi concrete, de care avem nevoie pentru securitate şi pentru care am asumat angajament în cadrul NATO. Concret, pentru anul 2030, 10% din capabilităţile NATO, ceea ce înseamnă că noi am profita de 90% din capabilităţile NATO oferite de alte state membre", a subliniat aceasta, potrivit Mediafax care citează Der Spiegel.
 
În 2019, Germania a cheltuit 50 de miliarde de dolari pentru apărare, adică circa 1.3% din PIB, bugetul alocat crescând în fiecare an.
 
NATO cere statelor membre majorarea contribuţiilor bugetare la apărare până la pragul de 2%.  Donald Trump a denunţat faptul că ţări precum Germania şi Franţa nu au o contribuţie mai mare la NATO, recent retrăgând aproape 12.000 de militari din această ţară.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

bucurestean victor
8.08.2020, 14:42:00

E momentul ca NATO sa redevina ce a fost, pana nu se ajunge la libanizare in Europa si America de Nord

+2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
8.08.2020, 17:20:29

NATO nu poate redeveni ce a fost, este o prostie asta! NATO a fost creată pentru a bloca răspândirea comunismului în Europa, ori comunismul a dispărut de aici!

+1 (1 vot)
Pontus Euxinus
8.08.2020, 20:55:15

comunismul este in toata europa. se numeste globalism si political corectness.

+2 (2 voturi)
Zevescu Zev
8.08.2020, 14:43:03

"Tema contribuţiei de 2% este doar o cifră şi vedem că, în contextul scăderii valorii PIB-ului, poate fi atins un procent mai mare fără a fi oferite de fapt fonduri suplimentare pentru apărare", a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer’ Asta e de Kafka. Adica, se atinge 2pc ‘virtual’ sau mai mult prin scaderea PIB.

un roman doar
8.08.2020, 17:18:15

afirmatia ministresei e corecta , nu e de Kafka . Daca Germania cheltuieste 50 de miliarde pentru inarmare iar PIB-ul scade la 2500 de miliarde euro , atunci procentul cheltuit e de 2% .

Vezi toate comentariile (10)