Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania va reporni termocentralele pe cărbune dacă Rusia opreşte livrările de gaze

2
24 May 2022 16:58:19
Autor: Lorena Mihăilă
Robert Habeck, ministrul german al Economiei / FOTO Arhivă / EPA-EFE
Robert Habeck, ministrul german al Economiei / FOTO Arhivă / EPA-EFE

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, urmează să prezinte marţi un decret de urgenţă care va permite Guvernului să repornească termocentralele pe cărbune şi petrol care au fost închise, în situaţia în care Rusia va opri livrările de gaze naturale, conform unui proiect legislativ consultat de Bloomberg.

Anul trecut gazele naturale au fost responsabile pentru 15% din producţia de electricitate a Germaniei. Acum ele trebuie să fie direcţionate cu prioritate spre industrie şi încălzirea locuinţelor, în situaţia în care vor apărea probleme de aprovizionare, astfel încât va fi nevoie să se recurgă la capacităţile nefolosite alte termocentralelor pe cărbune.

Conform planurilor, termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 8,5 Gigawaţi precum şi termocentrale pe petrol cu capacităţi mai mici, care în prezent nu funcţionează, vor fi puse în stand by, ceea ce va permite operatorilor să furnizeze electricitate la cerere.
 
„Necesitatea unor capacităţi suplimentare de generare pe cărbune apare numai atunci când există un deficit de aprovizionare cu gaze sau dacă există ameninţarea unei crize a gazelor iar consumul de gaze naturale pentru producţia de electricitate trebuie să fie redus", se precizează în decretul de urgenţă, relatează Agerpres.
 
Totuşi, menţinerea în rezervă a termocentralelor pe cărbune nu va deraia obiectul Germnaiei de a înceta să mai utilizeze cărbune pentru producţia de electrictate în 2030.
 
„Trebuie să finalizăm eliminarea cărbunelui în Germania până în 2030. Acest lucru este mai important ca niciodată în criza actuală. Însă în drumul spre acel obiectiv, pe termen scurt, trebuie să ne consolidăm măsurile preventive şi să menţinem termocentralele pe cărbune în rezervă, o perioadă mai lungă de timp", se precizează în decretul elaborat de Guvernul de la Berlin.
 
Decretul va oferi posibilitatea Guvernului să repornească ermocentralele pe cărbune fără a avea nevoie de aprobarea Parlamentului, pentru o perioadă de până la şase luni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Strong Ukraina
24.05.2022, 20:29:57

se va trece automat pe carbune - putleristi au aruncat clima in aer - la naiba cu ea se va repara dupa ce moare Putler

Necula Mario
25.05.2022, 02:23:56

Nu era mai bine si mai ecologic sa se mentina in functiune centralele nucleare pe care tocmai le-au inchis ?... Au facut exact asa cum i-a sfatuit gazprom , Schroeder si Putin ?... Din nou : Esecul si lipsa de viziune si inteleciune a Industrialistilor germani..Industrialistii germani , nu au invatat absolut nimic de la Hitler... Au incercat acelasi lucru cu Hitler , iar mai recent cu Putin... Ce este mai rau este ca Germania , a tarat dupa ea si restul europei ,dezechilibrand balanta energetica a hidrocarburilor ,creand o cerere mult mai mare decta oferta , de unde si costul energiei... Inapoi pe carbune... Imi aduc aminte cu nostalgie , cand Trump a retras US din Acordul de la Paris...ce mai vuiet ,ca mai jale , o cacofonie de ragete , behaituri si grohaieli... Astazi enoriasii Cultului Ecologist Fundamentalist...tac...REALITATEA , ia izbit intre ochi... Acum datorida nechibzuintei Industrialistilor germani , dupa criza energetica , in prisma razboiului din Ucraina , va urma criza alimentara... Apoi cea sociala... Extremistii si scursurile societatii ,marginalizatii ideologi , dupa cum stim din Istorie , de obicei nu lasa o criza sa se duca pe apa sambetei. Ei o deturneaza si o transforma intr-un vehicol de a capara puterea , pe alte cai decat cele democratice...

Modifică Setările