Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania respinge o redesenare a graniţelor în Balcani, ideea fiind „pusă în sertar”, potrivit ministrului de Externe

46
23 Apr 2021 08:27:48
Autor: News.ro
Heiko Maas, Foto Facebook
Heiko Maas, Foto Facebook

Germania respinge o redesenare a graniţelor în vestul Balcanilor, ideea fiind „pusă în sertar”, potrivit ministrului german de Externe, Heiko Maas, transmite Reuters.

Ideea a fost prezentată într-o notă diplomatică neoficială a Uniunii Europene care i-a alarmat pe bosniaci, care au văzut-o ca pe o ameninţare la adresa unităţii teritoriale a ţării lor, la două decenii după ce conflictele etnice au condus la război în regiune.

Nota, văzută de Reuters, sugerează că crearea Serbiei Mari, a Albaniei Mari şi a Croaţiei Mari ar putea ajuta la rezolvarea tensiunilor naţionale care împiedică integrarea europeană a regiunii.

Un diplomat de la Bruxelles a declarat că statele membre ale UE nu au discutat ideea.

"Ideea că lucrurile pot fi rezolvate cu linii noi pe o hartă nu este doar nerealistă, dar este periculos să iniţiezi chiar această discuţie", a declarat Maas reporterilor din Pristina, capitala Kosovo.

„Ideea schimbării frontierelor este una pe care guvernul german o respinge vehement", a spus el, adăugând că se bucură că ideea a fost "pusă înapoi într-un sertar sau, sperăm, în tocătorul istoriei".

Nota diplomatică a UE a fost difuzată pentru prima dată presei slovene.

Primul ministru sloven Janez Jansa a negat relatările presei, că ar fi trimis nota preşedintelui Consiliului European Charles Michel, care prezidează reuniunile la nivel înalt ale UE, ca o propunere cu privire la modul de tratare a regiunii după ce Slovenia va prelua preşedinţia UE în iulie.

Tensiunile etnice din fosta Iugoslavie s-au înrăutăţit după moartea liderului Josip Broz Tito, în 1980, culminând cu prăbuşirea federaţiei iugoslave în 1992 şi războaiele balcanice din anii 1990.

Aproximativ 100.000 de oameni au fost ucişi în Bosnia, unde sârbii şi croaţii au încercat să-şi formeze propriile lor state etnice.

Două foste republici iugoslave, Croaţia şi Slovenia, au aderat la UE. Muntenegru, Serbia, Republica Macedonia de Nord, Bosnia şi Kosovo – care au făcut parte din Serbia - speră, de asemenea, să adere. Albania încearcă, de asemenea, să obţină calitatea de membră.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Capelin Amar
23.04.2021, 08:51:56

"Ideea schimbării frontierelor este una pe care guvernul german o respinge vehement." Ideea a fost "pusă înapoi într-un sertar sau, sperăm, în tocătorul istoriei." Or fi aflat și ungurii de poziția guvernului german ca să nu se mai sucălească în zadar și să se mulțumească cu ce au? Se vede treaba că vremea ideilor tâmpite a trecut iar gărgăunii unora care visează tot felul de țări "Mari" sunt stârpiți din fașă. Singura care va deveni "Mare" va fi Europa.Dar mai avem destul de muncit și de așteptat.

-3 (19 voturi)
gyll
23.04.2021, 09:30:31

Corect!

+4 (6 voturi)
Stefan din Nord
23.04.2021, 09:04:35

Fatarnicii astia germani au fost primii care au sustinut ideea schimbarii frontierelor incurajand sfasierea Iugoslaviei in anii 90

-4 (16 voturi)
teo mike
23.04.2021, 09:09:50

"Pusa la sertar" nu inseamna si uitata. Deutschland poate oricand s-o scoata din sertar si sa reinvie problema la un moment dat. Asta ca sa vedeti cum procedeaza germanii. Vechile obiceiuri nu se uita niciodata.

-1 (11 voturi)
gyll
23.04.2021, 09:31:28

Ai citit degeaba articolul dacă acest lucru l-ai înțeles.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările