Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania, noi restricţii din cauza Pandemiei Covid-19 . Masca de protecţie de tip FFP2, obligatorie în mijloacele de transport în comun, în landul Bavaria

2
19 Jan 2021 10:22:04
Autor: Viorica Marin
Masca de protecţie de tip FFP2
Masca de protecţie de tip FFP2

Germania va anunţa astăzi noi restricţii pentru controlul Pandemiei Covid-19, dar guvernul regional al Bavariei a impus obligaţia purtării măştilor de protecţie de tip FFP2 în mijloacele de transport în comun – începând de luni –considerând că masca de protecţie obişnuită nu mai este suficientă.

Masaca de protecţie de tip FFP2 protejază atât anturajul, cât şi persoana care o poartă, subliniază autorităţile bavareze. ”Măştile FFP2, dacă sunt purtate în mod corect, oferă o protecţie mai bună decât măştile simple textile” împotriva covid-19, ”însă ele sunt mai scumpe, iar de aceea Bavaria urmează să furnizeze 2,5 milioane de măşti persoanelor nevoiaşe”, potrivit corespondentei Euronews la Berlin, Kate Brady.
 
Acest tip de mască este rezervat personalului medical şi de îngrijire în majoritatea ţărilor. Generalizarea măştii de tip FFP2 nu se bucură de o unanimitate în Bavaria.
 
Preţul unei măşti de tip FFP2 este de două-trei ori mai mare decât al unei măşti chirurgicale. Valoarea amenzii contravenienţilor era necunoscut imediat.
 
În această primă săptămână de aplicare a acestei măsuri, contravenienţii nu vor fi sancţionaţi. Copii în vârstă de până la 14 ani sunt exceptaţi de la această măsură.
 
Germania urmează să anunţe marţi noi restricţii. Folosirea măştii de protecţie de tip FFP2 ar putea fi extinsă în întreaga ţară.
 
Cancelarul Merkel doreşte extinderea lockdown-ului până la jumătatea lunii februarie
 
Cancelarul german Angela Merkel intenţionează să extindă până la 15 februarie lockdown-ul impus pentru limitarea răspândirii COVID-19, a relatat marţi cotidianul Bild, care citează un proiect de hotărâre a guvernului de la Berlin, transmite Reuters.
 
Merkel urmează să se întâlnească în cursul zilei cu şefii executivelor celor 16 landuri pentru a lua o decizie asupra eventualei prelungiri a actualului lockdown care a dus la închiderea majorităţii magazinelor şi a şcolilor şi a introdus alte restricţii.
 
Această rundă de discuţii între şefa guvernului federal şi reprezentanţii landurilor era iniţial programată pentru 25 ianuarie, însă întâlnirea a fost devansată din cauza temerilor privind mutaţii ale SARS-CoV-2 care îl fac mai transmisibil, dintre care unele au fost deja confirmate în Germania.
 
Ţara a închis şcolile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele şi centrele culturale, în cadrul unui lockdown care a fost înăsprit treptat începând din noiembrie.
 
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a afirmat luni că există indicii conform cărora curba infectărilor cu noul coronavirus se aplatizează, dar a precizat că numărul noilor cazuri este ''încă prea mare''.
 
În Germania, peste 2,05 milioane de persoane au contractat noul coronavirus până în prezent, dintre care 47.622 au decedat, potrivit datelor Institutului Robert Koch, specializat în controlul bolilor. Luni au fost raportate 11.369 de noi cazuri şi 989 decese în 24 de ore.
 
Obiectivul guvernului german este scăderea la sub 50 a numărului de infecţii raportate la 100.000 de persoane pe o perioadă de şapte zile. Mai multe districte, în special din nordul Germaniei, au atins deja acest nivel. 
 
Experţii germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2
 
Virusologi germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată la o clinică din localitatea bavareză Garmisch-Partenkirchen, potrivit televiziunii publice ARD, citată luni de agenţia EFE, preluată de agerpres.ro.
 
Printre pacienţii şi personalul medical din această clinică au fost confirmate 73 de cazuri de COVID-19, iar în trei dintre acestea pare să fie vorba despre o variantă a acestui coronavirus necunoscută până în prezent, dar încă nu s-a determinat dacă ea implică un risc sporit.
 
În Germania s-a înregistrat în ultimele zile o scădere a numărului cazurilor de COVID-19, 7.141 de noi cazuri şi 214 decese în ultimele 24 de ore, dar guvernul şi autorităţile sanitare avertizează asupra unei posibile intensificări a răspândirii variantelor de coronavirus detectate în Marea Britanie şi Africa de Sud.
 
Controlul răspândirii noilor variante este esenţial, întrucât aceste mutaţii par să fie mai infecţioase, a declarat luni ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn. ”Se pare că ele nu sporesc gravitatea bolii. Dar infectează mult mai multe persoane. Aceasta înseamnă mai multe spitalizări şi o mai mare ocupare la ATI”, a explicat el.
 
Cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor germane se vor reuni marţi pentru a analiza evoluţia pandemiei şi restricţiile antiepidemice, care, potrivit ministrului de finanţe Olaf Scholz, ar putea fi prelungite până la jumătatea lunii februarie.
 
Conform restricţiilor în vigoare, reuniunile private sunt limitate pentru fiecare spaţiu locativ la o singură persoană din afara acestuia; sunt închise instituţiile de învăţâmânt (cu unele excepţii) magazinele neesenţiale, restaurantele şi sunt suspendate activităţile culturale şi recreative. În zonele unde în ultimele şapte zile au fost confirmate 200 de cazuri la 100.000 de locuitori deplasarea localnicilor este limitată la o rază de 15 kilometri de domiciliul lor.
 
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a apreciat că economia ţării reuşeşte să rămână pe linia de plutire sau ar putea suferi „un regres important”, dacă sunt din nou extinse restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
 
Cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor germane au convenit prelungirea restricţiilor antiepidemice şi înăsprirea unora dintre ele, cum este cea care priveşte reuniunile private, limitate pentru fiecare spaţiu locativ la o singură persoană din afara acestuia. Rămân închise instituţiile de învăţâmânt, cu unele excepţii, magazinele neesenţiale, restaurantele şi sunt suspendate activităţile culturale şi recreative. Marţi, Angela Merkel a convocat o întâlnire cu liderii regionali, pentru a discuta pe tema înăspririi restricţiilor.
 
Economia germană ar trebui să fie capabilă să nu dea înapoi în contextul actualelor restricţii, dar tendinţa s-ar putea modifica dacă măsurile sunt extinse sau înăsprite, a avertizat Bundesbank.
 
„Dacă nu se reduce semnificativ numărul infecţiilor şi actualele restricţii asupra activităţii economice persistă, sau chiar sunt înăsprite, economia ar putea suferi un regres important”, se arată în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei.
 
„Probabil că PIB-ul a stagnat, dar nu s-a contractat în ultimele trei luni din 2020, deoarece redresarea industriei şi a sectorului construcţiilor au atenuat declinul din retail şi din industria ospitalităţii. Aceste semnale încurajatoare privind rezilienţa economiei germane ne dau speranţe că restricţiile asupra activităţii economice nu ar trebui să amâne excesiv redresarea”, apreciază Bundesbank.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

gyll
19.01.2021, 11:06:44

Asta este.

+1 (1 vot)
Ionel Marcu
19.01.2021, 13:59:22

Hopaa, o nouă escaladare a anticovidismului, masca FFP2! Sper să nu vină și la noi moda asta, că mi-am făcut un stoc pe doi ani cu de-astea slabe!

Modifică Setările