Germania: restricţii pentru nevaccinaţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Spahn a acceptat vaccinarea cu AstraZeneca pentru a oferi un exemplu populaţiei
Ministrul Spahn a acceptat vaccinarea cu AstraZeneca pentru a oferi un exemplu populaţiei

Cinema, concert, restaurant - în viitor doar pentru cei vacinaţi? Planurile ministrului Spahn sunt contestate, inclusiv de membrii guvernului federal de la Berlin.

Vor fi tratate diferenţiat, în viitor, persoanele vaccinate şi cele nevaccinate? O dilemă intens dezbătută, iniţiată mai ales de ministrul federal al Sănătăţii Jens Spahn şi ministrul pentru relaţia cu Cancelaria Federală Helge Braun. Ambii fac parte din CDU. Propunerile urmează a fi discutate într-o întrunire oficială marţea viitoare. Cancelara Angela Merkel şi premierii landurilor federale vor dezbate atunci măsurile necesare pentru a evita un nou val în actuala pandemie.

Într-o discuţie cu jurnaliştii de la "Münchner Merkur", Spahn a prezentat diferite grade de restricţionare: "Pentru chestiuni esenţiale, precum mijloace de transport în comun sau accesul în primării sau spitale va trebui să existe posibilităţi şi pentru cei care poartă mască sau sunt testaţi. Dar în discoteci, stadione sau teatre, care nu sunt relevante pentru viaţa de zi cu zi, îmi pot imagina că accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate sau testate."

Ministrul şef al Cancelariei anunţase deja cu o săptămână înainte că, dacă situaţia se va agrava, accesul persoanelor nevaccinate în cinematografe, restaurante sau stadioane va fi restricţionat.

Rezistenţă (nu doar) din partea opoziţiei

Extrem de dur este criticată propunerea de către politicianul liberal din opoziţie Wolfgang Kubicki: el  a acuzat guvernul de încălcarea promisiunilor, în condiţiile în care planul lui Spahn seamănă mai degrabă cu introducerea vaccinării obligatorii. Idee pe care guvernul a exclus-o în mod constant.

Interesant este însă şi că în primăvară liberalii de la FDP susţineau acordarea unor drepturi speciale pentru persoanele vaccinate. Christian Bäumler de la CDU a reacţionat prin contra-acuzaţii la criticile lui Kubicki, afirmând că politicianul FDP se aliază cu cei care "consideră coronavirusul ca fiind inofensiv"; ceea ce atestă că FDP nu este "în stare să guverneze". O acuzaţie dură, în contextul în care, după alegerile parlamentare din septembrie, FDP este considerat un potenţial aliat într-o coaliţie de guvernământ, alături de CDU.

În Bavaria conflictul este şi mai aprins. Acolo guvernează formaţiunea Freie Wähler condusă de Hubert Aiwanger, partnener-junior al CSU, aripa bavareză a conservatorilor. Aiwanger, care candidează la un mandat de parlamentar în Bundestag, nu s-a vaccinat până acum. Este prin urmare criticat de către premierul Bavariei Markus Söder şi se plânge în mod public de presiunea la care este supus.

Care domenii sunt intangibile?

Sceptici faţă de ideile lui Spahn se declară în special politicienii social-democraţi. În Berlin, SPD este partener de guvernare cu CDU. În campania electorală tot mai evidentă, social-democraţii încearcă însă să se delimiteze tot mai mult de CDU/CSU. Responsabila pentru Justiţie din cadrul guvernului federal, Christine Lambrecht, nu vrea să ştie, de exemplu, nimic despre diferenţierea drepturilor între persoane vaccinate şi nevaccinate.

Şeful guvernului regional din Bremen, social-democratul Andreas Bovenschulte, consideră că este extrem de dificil să stabileşti din ce domenii ale vieţii publice trebuie excluse persoanele nevaccinate. Accesul la slujbele religioase, cursurile educaţionale şi în centrele de fitness trebuie garantate în continuare, subliniază el. Încă de pe acum, persoanele nevaccinate trebuie să se testeze mai des şi sunt obligate să intre în carantină la întoarcerea din state cu incidenţă mărită, a spus Bovenschulte în interviul acordat vineri dimineaţă televiziunii publice. El recomndă ca presiunile actuale pentru vaccinare să fie înlocuite de "puterea argumentelor".

Germanii susţin diferenţierile propuse

Ministra Justiţiei Lambrecht a atras atenţia asupra faptului că evenimentele private nu pot fi complet reglementate. Dar se pot organiza evenimente numai pentru persoanele vaccinate, dacă organizatorii decid în acest fel.

Planurile lui Spahn sunt susţinute în schimb de specialistul în genetică umană Wolfram Henn, care este şi membru în Consiliul German de Etică: "Cine mizează pe dreptul de a fi iraţional trebuie să se aştepte ca ceilalţi să se apere de el", a explicat Henn vineri într-o intervenţie la postul de radio Bayern 2.

O majoritate considerabilă a populaţiei din Germania nu pare deranjată de tratamentul diferenţiat, în funcţie de acceptarea sau respingerea vaccinului. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul demoscopic Civey, la solicitarea publicaţiei "Augsburger Allgemeine", 72,8 procente dintre cei intervievaţi sunt de acord ca persoanele vaccinate să aibă mai multe drepturi decât cele nevaccinate. 22,4 la sută se declară împotrivă, iar restul sunt indecişi.

Testele nu vor mai fi gratuite

Centru de testare (încă) gratuit

image

Se mai discută şi posibilitatea suportării costurilor pentru testare de către persoanele nevaccinate. Şi aceasta este una dintre propunerile ministrului Spahn, care recomandă implementarea măsurii de la mijlocul lunii octombrie. Până atunci, speră el, toată populaţia va avea şansa de a se vaccina.

Şi cei care critică ideea excluderii celor nevaccinaţi de la evenimentele publice susţin introducerea testelor cu plată. Printre ei se numără şi candidatul social-democrat la funcţia de cancelar Olaf Scholz. Imediat după ce toată lumea a avut şansa de a se vaccina, testele vor trebui suportate din buzunarul propriu. Excluse de la aceste prevederi ar trebui să fie doar persoanele care, din motive de sănătate, nu pot fi vaccinate, precum şi copiii şi tinerii.

Unul dintre politicienii care susţin menţinerea testelor gratuite este ecologistul Janosch Dahmen. Într-un interviu acordat joi postului public de televiziune, el a arătat că: "Tocmai am învăţat cât de importante sunt testele în al treilea val." Introducerea taxării acestora este nu doar "nedreaptă", ci mai ales "eronată, pentru că ne duce pe un drum greşit, pe care trebuie să îl evităm cu orice preţ", a mai adăugat Dahmen.

Potrivit Ministerului Federal al Sănătăţii, până acum statul a plătit 3,7 miliarde de euro pentru testele oferite gratuit populaţiei. Prin comparaţie, sprijinul financiar acordat studenţilor şi elevilor în anul 2020 a însumat mai puţin de 3 miliarde de euro. 

Christoph Hasselbach - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite