Europa

articolul anterior articolul urmator

Germania vrea un nou pact european privind migraţia pentru a împărţi povara

20
21 Jun 2021 11:27:45
Autor: Viorica Marin
Heiko Maas, ;eful diplomatiei germane
Heiko Maas, ;eful diplomatiei germane

Germania susţine ''pe deplin'' un nou pact al Uniunii Europene (UE) privind migraţia care promovează redistribuirea refugiaţilor şi împărţirea poverii financiare, afirmă ministrul de externe Heiko Maas, care cere ca acordul UE cu Turcia privind refugiaţii să fie actualizat. De asemenea, el spune că Berlinul va solicita noi sancţiuni împotriva Belarusului.

 
Maas s-a exprimat asupra acestor subiecte în declaraţii publicate luni de ziarele La Repubblica şi Die Welt.
 
''Ar trebui să găsim o soluţie pentru redistribuirea refugiaţilor. Iar ţările care nu doresc să participe ar trebui să contribuie în alte moduri la rezolvarea acestei probleme, de exemplu prin furnizarea de resurse financiare pentru protejarea frontierelor externe ale UE. Trebuie să facem în sfârşit progrese în ceea ce priveşte împărţirea poverii", subliniază Maas.
 
Potrivit şefului diplomaţiei germane, este nevoie de "o soluţie cuprinzătoare pentru migranţi, inclusiv pentru problema aşa-numitei migraţii secundare în cadrul UE. Toată lumea trebuie să-şi asume responsabilitatea''. În acelaşi timp el susţine actualizarea cooperării cu Turcia.
 
''În ciuda tuturor dificultăţilor pe care le avem cu guvernul turc, trebuie să recunoaştem că acesta nu a dus o povară uşoară în ceea ce priveşte imigraţia. Turcia găzduieşte aproape patru milioane de refugiaţi care au fugit din cauza războiului civil din Siria şi din alte părţi ale regiunii. Cred că noi, cei din UE, avem un interes puternic în reînnoirea acordului cu Turcia privind migranţii", spune el. Deşi nu vrea să vorbească despre cifre, menţionează că "fără bani nu poate exista niciun acord", sugerând că acesta ar presupune ca UE să ofere finanţare suplimentară pentru Turcia.
 
Printre altele, acordul privind refugiaţii dintre UE şi Turcia prevede ca Ankara să ia măsuri drastice împotriva migraţiei neautorizate către UE şi ca Grecia să trimită înapoi în Turcia migranţii care au ajuns ilegal în insulele din Marea Egee. În schimb, UE preia un refugiat sirian din Turcia pentru fiecare sirian trimis înapoi şi oferă sprijin financiar ţării pentru a se ocupa de refugiaţi, scrie DPA.
 
În ceea ce priveşte apelurile pentru o nouă misiune UE de salvare a refugiaţilor în largul coastelor libiene, Maas nu vede condiţiile: "Multe state membre nu ar accepta-o (...) Este clar că, cu o astfel de misiune, nu am putea intercepta toţi migranţii care ajung în Europa. Avem nevoie de o abordare globală, care să atace la rădăcina fluxurilor".
 
De asemenea, ministrul german se referă la situaţia din Belarus şi consideră "inevitabilă impunerea de noi sancţiuni". ''Nu cred că ne putem aştepta ca atitudinea preşedintelui Alexander Lukaşenko să se schimbe pe termen scurt. De aceea, Europa trebuie să reacţioneze. Persecutarea opoziţiei, violenţa împotriva demonstranţilor, arestările, toate acestea sunt inacceptabile".
 
''Am impus deja sancţiuni unor persoane şi companii. Acum dorim să le extindem la sectoare ale economiei belaruse, cum ar fi industria potasei sau sectorul energetic. Şi ar trebui să împiedicăm guvernul de la Minsk să se finanţeze cu obligaţiuni guvernamentale vândute în Uniunea Europeană'', explică el.
 
Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut luni sancţiuni economice împotriva Belarusului, înaintea unei reuniuni a UE care va discuta noi măsuri punitive după deturnarea spre Minsk de către autorităţile belaruse a unui avion cu scopul arestării unui jurnalist al opoziţiei, informează AFP.
 
"Cred că sancţiuni suplimentare împotriva Belarusului sunt inevitabile", a spus Maas într-un interviu care apare în ediţia de luni a ziarului Die Welt.
 
Luni, la Luxemburg, are loc reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.
 
"Ar trebui să extindem sancţiunile la anumite părţi ale economiei belaruse, cum ar fi industria potasei sau sectorul energetic. Şi ar trebui să privăm guvernul de la Minsk de posibilitatea de a strânge fonduri în UE prin emiterea de obligaţiuni de stat", a adăugat şeful diplomaţiei germane.
 
Miniştrii de externe din state membre vor discuta la Luxemburg despre noi măsuri de adoptat ca urmare a deturnării avionului, cel mai recent episod al represiunii brutale a opoziţiei întreprinse de luni de zile de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
 
Miniştrii vor discuta măsuri pe scară largă care să afecteze "portofelul" regimului Lukaşenko, a declarat vineri un diplomat european pentru AFP. Aceştia vor înăspri restricţiile la exporturile din UE de arme şi echipamente care pot fi utilizate pentru a înăbuşi revoltele.
 
Pe 23 mai, deturnarea spre Minsk de către autorităţile din Belarus a unui avion al companiei Ryanair care efectua o cursă de linie pe ruta Grecia - Lituania pentru a aresta un jurnalist de opoziţie, Roman Protasevici, precum şi pe prietena acestuia, Sofia Sapega, a stârnit indignare la nivel internaţional.
 
Ca reacţie, UE a interzis companiilor aeriene din Belarus să pătrundă în spaţiul Uniunii iar transportatorilor din cele 27 de state membre să utilizeze spaţiul aerian al Belarusului.
 
Luni, este de aşteptat ca miniştrii UE să aprobe sancţiuni (îngheţarea activelor, interdicţie de acordare a vizelor) la adresa a 80 de demnitari din Belarus.
 
Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a rezistat până acum presiunilor graţie sprijinului acordat de principalului său aliat, Rusia.
 
Lidera opoziţiei aflate în exil în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, care susţine că a câştigat în mod legitim alegerile de anul trecut, va discuta cu miniştrii de externe ai UE înaintea reuniunii de luni. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Stefan din Nord
21.06.2021, 11:41:09

Sa se spele cu ei pe cap in loc de Head and Shoulders Pai noi am invitat acum cativa ani hoardele de muslimi in Europa ?

-3 (23 voturi)
kitty kat
21.06.2021, 11:56:26

Opriti-i voi nemtilor! Ati oprit pe cei cu studii si meserii si acum dati ciurucurile la fraieri nu?

+10 (10 voturi)
Victor Nagy
21.06.2021, 12:01:45

............ Costurile cu refugiatii ar trebui suportate de tarile care au contribuit la destabilizarea / distrugerea tarilor din care provin refugiatii .... proportional cu implicarea fiecarei tari ... Afganistan , Iraq , Siria , Libia Si aici .... printre "campioni" in implicare sunt SUA , Franta , UK , Turcia , Izrael , Italia .... Sau sa faca o cheta de cateva mii de mld de $ cu care sa readuca infrastructura tarilor distruse , macar la nivelul de dinainte de mult aplaudatele primaveri arabe . Pana atunci , toti acesti refugiati ... au dreptul moral de a face orice (crime , violuri ) in respectivele tari .

-5 (15 voturi)
Tuschinger Bela
21.06.2021, 12:01:45

Hai bă că nu sunt cote obligatorii! Caca erau, Guvernatoru’ semna demult și accepta triplu față de cât i se cerea!

-1 (3 voturi)
stop propaganda reloaded 2.0
21.06.2021, 12:09:56

Mai bine ne impartim cu totul in doua. Voi cu Kalergi si distrugerea popoarelor si noi cu est-europenii. Si asa ne avem mai bine la suflet unii cu altii.

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările