Europa

articolul anterior articolul urmator

Germanii dau mai multă putere partidelor mici

11
27 Sep 2021 11:25:29
Deutsche Welle

Dominaţia conservatorilor şi social-democraţilor aparţine trecutului - alegătorii germani s-au pronunţat pentru schimbare.

Schimbarea este aici. Votul alegătorilor germani este clar: gata cu micile compromisuri ale "marii coaliţii". Temele care contează acum sunt protecţia climei, digitalizarea şi necesara modernizare a Germaniei. Aceste sarcini majore pot fi rezolvate doar cu ajutorul partidelor mici. Toate variantele posibile de coaliţie de guvernare îi includ fie pe ecologişti, fie pe liber-democraţi. Fără ei, nu se poate. Şi este bine aşa. Poate va lua naştere astfel un nou centru liberal.

Mireasa verde şi scumpă

Creşterea semnificativă a voturilor pentru Verzii ecologişti arată că alegătorii germani iau în serios temerile privind urmările schimbărilor climatice. Cu acest rezultat, ecologiştii vor merge cu încredere la negocierile de formare a viitoarei coaliţii de guvernare. Sunt ca o mireasă dorită de toţi, care poate să-şi impună astfel principalele priorităţi. Dar Germania este probabil mai puţin pregătită pentru schimbare decât şi-ar fi dorit ecologiştii şi candidata lor principală Annalena Baerbock. Mai ales atunci când schimbarea înseamnă costuri mai mari - ceea ce se vede de asemenea în rezultatele alegerilor.

FDP, factor de decizie

Şi fără FDP este greu de format un guvern. Liberalii germani sunt un fel de frână pentru doleanţele Verzilor ecologişti. Liber-democraţii se bazează pe piaţa liberă, pe digitalizare şi reducerea birocraţiei, vor protecţia climei fără majorări de taxe. Cum se pot realiza toate acestea, vom vedea la discuţiile de formare a viitoarei coaliţii de guvernare.

CDU/CSU, bună de opoziţie

Clară este înfrângerea la urne a CDU/CSU. Chiar dacă s-au pierdut mai puţine voturi decât indicau sondajele de opinie, minusul dramatic faţă de alegerile din 2017 nu poate fi înfrumuseţat. Candidatul principal al Uniunii, Armin Laschet, nu i-a putut convinge pe alegători, chiar dacă guvernează cu succes cel mai populat land german, Renania de Nord-Vestfalia. Nici partidul aliat CSU din Bavaria nu stă mai bine, cu cel mai slab rezultat la alegerile generale din 1949 încoace. După 16 ani de guvernare Uniunea este bună de opoziţie.

Varianta Jamaica

CDU/CSU va încerca totuşi tot ce-i stă în putinţă pentru a rămâne la guvernare: o aşa-numită coaliţie Jamaica, alături de ecologişti şi liber-democraţi, ar fi soluţia în acest sens. Este o variantă posibilă, chiar dacă CDU/CSU este doar a doua forţă politică a Germaniei. Decisivă va fi capacitatea de formare a unei coaliţii majoritare. În istoria politică germană s-a întâmplat deja de trei ori ca partidul cel mai puternic să nu dea cancelarul.

Merkel 2.0

Este o provocare pentru Olaf Scholz, cel căruia i se datorează victoria electorală a SPD. A fost un succes la mustaţă, dar social-democraţii au avut de recuperat foarte mult teren. La începutul campaniei electorale, SPD se plasa foarte prost în sondajele de opinie, chiar la nivelul de 12%. Partidul părea că se află la pământ. Olaf Scholz a reuşit să schimbe radical lucrurile. Dar rămâne neclar care sunt obiectivele sale principale. Scholz pare un fel de "Merkel 2.0". Previzibil, obiectiv, fără mari emoţii. Lucruri apreciate se pare de alegători.

Varianta "semaforului"

Olaf Scholz trebuie să arate acum ce poate. Dacă vrea să fie următorul cancelar federal, atunci trebuie să demareze rapid negocieri cu ecologiştii şi liberalii. Scopul său este să formeze o coaliţie-semafor: roşu-galben-verde (SPD-FDP-Verzi ecologişti). Lucru deloc uşor, deoarece presupune concesii mari pentru partidele mai mici. Fie la politica de protecţia climei, fie la cea fiscală. Iar CDU va încerca acelaşi lucru, cu aceiaşi actori.

Rezultat deschis

Nu se ştie cum vor evolua până la urmă lucrurile, dar germanii nu-şi mai doresc continuarea politicii Angelei Merkel. Puterea şi influenţa marilor partide - CDU şi SPD - au scăzut semnificativ faţă de vremurile anterioare.

Politica germană va deveni mai colorată. Este o şansă pentru a aborda marile teme care vizează viitorul. Unul prietenos faţă de climă şi digital.

Vezi aici rezultatele finale ale votului din Germania, precum si repartizarea portofoliilor in Bundestag.

Articol publicat de Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Ludwig
27.09.2021, 11:48:08

In germania partidul verde ecologist a luat 15%....La noi nu exista constiinta civica fata de mediu...defrisam la greu si ne miram ca vine muntele peste noi dupa o ploaie...

+14 (14 voturi)
Lucifer
27.09.2021, 11:59:34

Germania devine progresist-ecologistă, adică neo-marxistă, adică anti-capitalistă. Ce va însemna asta, rămâne de văzut.

-2 (2 voturi)
Ludwig
27.09.2021, 12:00:27

Dar banii neomarxistilor de la Bruxels sunt buni, nu?

+12 (14 voturi)
Lucifer
27.09.2021, 12:41:57

Am demonstrat de nenumărate ori că România mai mult cotizează Vestului decât primeşte.

Titus Livius Titus Livius
27.09.2021, 12:49:27

Ecologismul este OK dar nu Eco-Extremismul !! Nu poti lua societatii umane electricitatea si sa ii spui ca isi poate folosi frigiderul sau televizorul doar cand bate vantul si cand este soare !! Nu poti elimina o sursa de energie stabila si predictibila si pune in loc o sursa instabila si nepredictibila. Oare nu a invatat nimeni nici un fel de invataminte de pe urma Great Texas Freeze de asta iarna....... in mijlocul iernii tot Texasul a ramas fara energie electrica. Oameni au murit inghetati la propriu in case. De ce? Din cauza eco-extremismului!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările