FOTO VIDEO Grecia, în doliu, continuă lupta împotriva incendiilor sângeroase. Premierul Tsipras spune că focul ar fi fost pus intenţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Pompieri continuau miercuri să caute persoane blocate în case sau maşini carbonizate în împrejurimile staţiunilor balneare Mati şi Rafina, la est de Atena, devastate de incendii soldate cu 80 de morţi şi aproape 200 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ oficial, relatează AFP.

GALERIE FOTO

UPDATE Incendiile devastatoare din Grecia soldate cu moartea a cel puţin 80 de persoane au fost aduse sub control, au informat miercuri oficialii locali.

Un incendiu izbucnit în munţii Geraneia, la aproximativ 70 de kilometri vest de Atena, este singurul în continuare activ, a informat ministrul grec al protecţiei civile, Nikos Toskas.

În staţiunea litorală Rafina, de la est de Atena, puternic afectată de incendii, echipele de ajutor şi voluntarii continuă să caute victime în casele arse.

Potrivit pompierilor eleni, bilanţul victimelor este de 80, însă primarii din zonele afectate susţin că numărul deceselor ar putea fi mult mai mare.

Rudele a zeci de persoane date în continuare dispărute au creat un site cu cei despre a căror soartă nu se mai ştie nimic.


Mărturii cutremurătoare despre infernul din Grecia. „Am văzut focul coborând colina, în cinci sau zece minute era în grădina mea“

Oamenii care s-au aflat în apropiere de locul nenorocirii povestesc că totul a ars într-un sfert de oră, iar oamenii nu aveau timp să fugă. Din acest motiv, mulţi au ars în maşinile lor şi chiar pe autostradă. De disperare, mulţi au intrat în mare, unii s-au înecat, pentru că nu ştiau să înoate bine, iar marea era agitată, nici măcar vapoarele nu puteau să vină în ajutorul oamenilor.

Grecia se aflaă încă sub şocul descoperiri, marţi,  pe acelaşi teren a 26 de persoane carbonizate, inclusiv ”copii mici”. ”Au fost găsite înlănţuite în grupuri, într-o ultimă încercare de a se proteja”, a povestit un salvator, Vassilis Andriopoulos.


UPDATE 79 de oameni au murit în incendiile care s-au răspândit rapid în apropierea Atenei, potrivit ultimului bilanţ oficial, citate de Reuters. Cel puţin 187 de persoane au fost rănite, dintre care 23 de copii. Nu există o cifră oficială a celor dispăruţi, dar nu se mai ştie nimic despre soarta a aproape 100 de oameni. 

Persoanele decedate au fost găsite în zona dintre Rafina şi Nea Makri, mai ales în staţiunile Mati şi Kokkino Limanaki. Cele mai multe victime au fost surprinse de flăcări în case şi în maşini. Mai mulţi oameni s-au înecat. 

UPDATE Premierul Tsipras a lansat o ipoteză şocantă: focurile ar fi fost puse intenţionat. Oricât ar părea de greu de crezut, sunt semne de întrebare — luni, 15 incendii au izbucnit aproape simultan în jurul Atenei, transmite Deutsche Welle.

"Sunt realmente îngrijorat de izbucnirea în paralel a acestor focuri", a declarat premierul Alexis Tsipras, citat de sursa menţionată.

De menţionat însă şi un aspect care pune "teoria conspiraţiei" într-o altă lumină: pe de-o parte incendiile de vegetaţie nu sunt neobişnuite pentru Grecia, iar pe de altă parte, anul trecut, la jumătatea lui august, când s-au înregistrat câteva incendii, reprezentanţi a guvernului au făcut aceiaşi acuzaţie — foc pus intenţionat.

„Focul a fost intenţionat pentru a discredita (guvernul) Syriza", declara atunci ministrul Justiţiei Stavors Kontonis, citat de presă. La fel, şi atunci era vorba de 15 focuri apărute simultan, dar era menţionată zona Zakynthos.

   Specialiştii acuză lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă 

Autorităţile luate prin surprindere şi lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă sunt considerare de ofiţeri în exerciţiu şi în rezervă ai Serviciului de Pompieri drept principalele cauze ale tragediei de la Mati, transmite publicaţia Kathimerini, citată de Rador. Ei se distanţează astfel de declaraţiile unor demnitari guvernamentali, care vorbesc despre un plan organizat de incendiere şi destabilizare. 

Focul care a izbucnit ieri la Kallitehnoupoli este caracterizat drept un "mega-incendiu". A izbucnit într-o pădure de pini, răspândit rapid de vântul deosebit de puternic. În decurs de două ore, flăcările au ajuns până la mare. 

În acelaşi timp, un număr mare de pompieri, precum şi mijloace aeriene încercau să stingă incendiul de la Kineta (vestul Atticii). Prin urmare, răspunsul a fost întârziat în noul focar din estul Atticii.  

UPDATE România oferă ajutor de urgenţă Greciei, trimiţând două avioane şi 20 de militari pentru a ajuta la operaţiunile de stingere a focului.

Este vorba despre o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi despre un aparat de zbor C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate. 

*** 

Catalogat drept o ”tragedie naţională” de presa elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe.

Rezidenţii au fugit panicaţi către plaja din apropiere, unde mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva.

Ţara s-a aflat sub şocul unor descoperiri macabre marţi, mai ales a descoperirii pe acelaşi teren a 26 de persoane carbonizate, inclusiv ”copii mici”.

”Ele au fost găsite înlănţuite în grupuri, într-o ultimă încercare de a se proteja”, a povestit un salvator, Vassilis Andriopoulos.

”NU MAI VREM VICTIME...”

”Am văzut flăcările în faţa ferestrei hotelului, am crezut că va exploda”, a povestit Alina Marzin, în vârstă de 20 de ani, o turistă din Wuppertal (Germania) care se afla în Hotelul Capo Verde la Mati, luni seara, împreună cu părinţii şi fratele său.

Ei au fost evacuaţi câteva ore mai târziu şi transferaţi în portul Rafina, la bordul unor nave de patrulare aparţinând Poliţiei Portuare.

Aproximativ 100 de pompieri, ajutaţi de poliţie şi zeci de voluntari au continuat marţi să caute eventuale victime în această zonă din Atica cuprinsă de flăcări.

Pompierii au primit ”zeci de apeluri” de la persoane aflate în căutare unor rude, potrivit unei purtătoare de cuvânt a serviciului, Stavroula Maliri.

Sute de ingineri de la Ministerul Transporturilor şi din regiune au început să înregistreze pagubele.

”Mă tem că ar putea să existe alte victime şi dispăruţi, mai ales persoane în vârstă”, a declarat pentru AFP un consilier municipal din Rafina, Myron Tsagarakis.

Marţi seara, Guvernul nu a publicat numărul persoanelor date dispărute.

Aceste incendii din Grecia ar putea să le depăşească în victime pe cele care au ucis 77 de persoane în 2007.

Dintr-un total de 187 de persoane spitalizate, 82 primeau în continuare îngrijiri marţi seara - inclusiv zece în stare gravă şi 11 copii, a cărora stare nu provoca îngrijorare.

Un belgian se află între victime, potrivit lui Didier Reynders, ministrul belgian de Externe, dar şi o poloneză şi fiul ei, potrivit varşoviei.

STEAGURI ÎN BERNĂ

Supravieţuitori au petrecut ore de angoasă, într-un nor de cenuşă, la malul apei, în aşteptarea salvatorilor. Cel puţin şase s-au înecat.

Aproximativ 715 persoane au fost evacuate cu nave militare sau private până lîn portul Rafina.

”Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat către naţiune, trei zile de doliu naţional. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri.

Preşedinţia a anulat festivităţi în vederea sărbătoririi, marţi, a întoarcerii la democraţie în Grecia, în iulie 1974. Ministerul Finanţelor a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor şi cetăţenilor afectaţi”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetăţenilor şi familiilor afectate, dar şi indemnizaţii.

Un oraş plin de pini, Mati a fost cel mai afectat din cauza ”unei înaintări fulgerătoare a focului în ţesutul urban”, a declarat Maliri.

”Mati nu mai există”, a declarat primarul din  Rafina, Evangelos Bournous, înregistrând ”peste 1.000 de clădiri şi 300 de maşini” avariate.

Marţi seara, în sectorul Mati, ”focul evolua fără front activ, cu focare dispersate”, potrivit pompierilor.

Însă alt front a reizbucnit în Kineta, în vestul Aticăi, unde luni au avut loc pagube, dar nu victime. Trei noi localităţi din Kineta ”au fost evacuate ca măsură de protecţie”, potrivit unui reprezentant al pompierilor.

AFLUX DE AJUTOARE

Ţara, care a activat mecanismul european de protecţie civilă, primit ajutor - mai ales mijloace aeriene - din partea Spaniei, Franţei, Israelului, Bulgariei, Turciei, Italiei, Macedoniei, Portugaliei şi Croaţiei, iar mesaje de condoleanţe curgeau din străinătate.

”Comisia Europeană (CE) nu-şi va precupeţi eforturile în ajutorarea Greciei”, a anunţat pe Twitter preşedintele Jean Claude-Juncker.

”Durerea sinistraţilor ne afectează pe toţi”, i-a transmis cancelarul german Angela Merkel într-o telegramă lui Tsipras.

Papa şi-a exprimat ”tristeţea profundă”, iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat ”solidaritatea” Alianţei.

Guvernul a anunţat că se va ocupa de funeralii şi va adopta măsuri fiscale în favoarea sinistraţilor. Parchetul a deschis o anchetă cu rivire la cauzele incendiilor.

Înainte să izbucnească o polemică pe tema reacţiei aparatului de stat, Guvernul a subliniat că s-a confruntat cu un fenomen ”extrem”, ”asimetric”, potrivit lui Tsipras.

Dimitris Tzanakopoulos a dezvăluit că au existat ”15 puncte de plecare simultane pe trei fronturi diferite” în Atica.

Statele Unite au împrumutat o dronă în vederea survolării regiunii şi ”observării şi detectării oricărei activităţi suspecte”, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite