Europa

articolul anterior articolul urmator

Grecia: populism sau democraţie directă?

30
29 Jun 2015 19:06:13
Graţian Mihăilescu
Papanderou şi Tsipras, doi lideri de stânga în vremuri de criză pentru Grecia
Papanderou şi Tsipras, doi lideri de stânga în vremuri de criză pentru Grecia

Decizia lui Tsipras de a organiza referendum cu privire la ieşirea Greciei din zona euro naşte dezbateri aprinse între eurofili şi eurosceptici, între dreapta şi stânga.

Sunt mulţi cei care îl învinovăţesc pe Tsipras, cei care vorbesc despre populismul lui şi despre faptul că pune în opoziţie guvernul legitim al Greciei pe de o parte şi Troika pe de cealaltă, alegând ca arbitru poporul grec, că fuge de responsabilitate şi că doreste să se justfice în faţa partidului cum că e decizia poporului, că nu poartă deloc responsabilitatea mandatului reprezentativ. Cealaltă tabară vorbeşte despre democraţia directă, atât de mult evocată în ultimii ani din cauza prăpastiei mari care s-a creat între politicieni şi clasa politică, de multe ori mişcările de stradă din Europa (inclusiv din România, prin postestele pentru Rosia Montană) influenţând şi schimbând decizii politice, destul de controversate.

Într-un discurs TED despre care am scris şi în trecut, fostul prim-ministru al Greciei vorbeşte despre nevoia de democraţie directă, povestind cum se iau deciziile la nivel european:

„M-am dus la Bruxelles cu misiunea de a găsi un răspuns european unit, unul care ar fi calmat pieţele şi ne-ar fi dat timp să facem reformele necesare în Grecia. Imaginaţi-vă în jurul mesei de la Bruxelles toţi conducatorii europeni:  negocierile sunt dificile, tensiunile sunt mari, progresul e lent şi apoi noaptea la  2 fără 10 minute, un prim-ministru strigă: „Trebuie să terminăm în 10 minute”.

Am întrebat: «De ce? Acestea sunt decizii importante. Să ne consultăm puţin mai mult»”.

Alt prim-ministru intervine şi spune: «Nu, trebuie să ajungem la o înţelegere acum, pentru că peste 10 minute, se deschid pieţele bursiere în Japonia şi va fi prăpăd în economia globală»”.

Soarta Greciei la negocierile din 2009 a fost luată rapid, în 10 minute, pentru a nu afecta pieţele bursiere internaţionale. Grecia are simptomul unor probleme structurale mult mai profunde din zona euro şi a unor vulnerabilităţi în sistemul economic global, vulnerabilităţi ale democraţiilor noastre, din păcate.

Dl Papanderou susţine că în Europa există o problemă structurală a democraţiei, datorată vulnerabilităţilor din sistemul economic global. Democraţia europeană e slăbită de globalizare de corporaţiile care pot evita legi, taxe sau standarde de mediu. Să nu uităm ca de-abia anul acesta în februarie s-a înfiinţat un comitet special la nivel european care va investiga evaziunea şi deciziile fiscale ale companiilor multinaţionale, asta dupa ce Guy Vehofstadt a vorbit anul trecut despre transparenţă şi armonizare a legislaţiei privind taxarea companiilor multinaţionale, după scandalul LuxLeaks, în care PricewaterhouseCoopers a fost gasită vinovată pentru scheme de evaziune fiscală între 2002 şi 2010.

Democraţia europeană este subminată de creşterea inegalităţii şi de concentrarea tot mai mare de bogăţie şi de putere a unor actori, spunea Papanderou. „Democraţiile noastre”, spune el, „sunt prinse în sisteme prea mari pentru a eşua sau, mai precis, prea mari pentru a fi controlate”- în timp ce „politicienii ca mine au pierdut încrederea oamenilor lor”. Care e soluţia? Implicarea mai directă a cetăţenilor într-o nouă afacere democratică.

Oare acum Tsipras urmează îndemnurile predecesorului său Papanderou şi oferă decizia ieşirii din zona euro cetăţenilor? Agora să decidă din nou ca şi în Grecia Antică? Democraţie directă sau populism?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

vladimir chear nu conteaza parerea ta
29.06.2015, 22:41:10

-3 (5 voturi)
Goicea Niculae
30.06.2015, 02:30:47

Democrație directa ,asa cum ar trebui sa existe in orice țara din comuniunea europeană si nu decizii luate de un grup, de birocrati de la Bruxel care numai nici o tangenta cu realitatea.

-2 (6 voturi)
freeson freeson4
30.06.2015, 06:03:00

Superb spus, nea Goicev! Maidanul e un exemplu de democrație directă, care a demonstrat că un lider corupt nu poate să dea țării alt curs decât cel dorit de popor, indiferent care ar fi păpușarul. În Armenia ai văzut un alt exemplu de democrație directă. Apropo! La câte mandate de președinte are dreptul Putin?

+3 (7 voturi)
gogu58
30.06.2015, 10:27:39

freeson freeson4 O democratie directa insemna un referendum la care sa participe intreaga populati ori Maidanul a fost o lovitura data de 1000 de oameni

+1 (7 voturi)
John M. Ratt
30.06.2015, 12:19:50

cred ca democratia directa ar fi de preferat desi in state ca Romania ar putea avea consecinte catastrofale datorita nivelului scazut de discernamant al unei foarte mari parti a populatiei. in cazul Greciei in chestiunea la zi eu cred ca e vorba de populism si de fuga de raspundere a premierului grec.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările