Europa

articolul anterior articolul urmator

Grecii stimulează natalitatea: oferă 2.000 de euro pentru fiecare cuplu care aduce pe lume un copil

6
7 Feb 2020 09:00:50
Autor: Calin Mihai
Natalitatea este în scădere astfel că Grecia vrea să ofere stimulente
Natalitatea este în scădere astfel că Grecia vrea să ofere stimulente

Statul grec vrea să stimuleze cuplurile să aibă copii pentru a contracara scăderea populaţiei care va fi drastică, conform estimărilor, în următoarele decenii.

Statele europene, confruntate cu îmbătrânirea populaţiei oferă stimulente pentru naşteri. Şi e un curent fără precedent. Cuplurile din Grecia care urmează să devină părinţi vor primi două mii de euro din partea statului.

Populaţia Greciei s-ar putea diminua cu 30% în următoarele trei decenii. Până în 2050, peste 35% din populaţia ţării va avea cel puţin 65 de ani, ceea ce înseamnă o povară pentru programul de protecţie socială.

În celălalt capăt al continentului, Finlanda introduce concediu de şapte luni pentru fiecare părinte, plătit în mod egal. Femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinţii singuri vor putea folosi alocaţia oferită pentru doi părinţi.

Ungurii au introdus şi ei un set de măsuri speciale pentru a mărio natalitatea, dar acolo stimulentele sunt pentru mamele-eroine, cu cel puţin patru copii. Deci, o zonă extrem de îngustă şi
nu prea atractivă, pentru că educaţia şi creşterea a doi sau trei copii în plus sigur nu e acoperită de scutirile de taxe, ca să vorbim strict de compneneta financiară a problemei.

În România nu avem decizii în acest sens, dar România are un sistem deja generos, cu 24 de luni concediu de creştere a copiluluui, care pot fi împărţite între părinţi sau luate doar de către unul integral.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Matei Basarab
7.02.2020, 09:18:49

Romania a avut destui oameni care cunosteau meserii si munceau dar efectiv au fost alungati de saracia din tara si bataia de joc a angajatorilor. Aceiasi angajatori care se vaita acum de lipsa fortei de munca fluturand acelasi salariu minim. Pai cine sa faca copii? Pensionarii ramasi in tara? Si-au batut joc de generatiile acelea numeroase poreclite "decretei" iar acum ce sa vezi? Le duc dorul dar flutura acelasi salariu mizerabil si cara "muncitori" fara meserie din pakistan. Pai nu mai bine faceti un birou de recrutare in mirificul Ferentari?

0 (2 voturi)
Scorilo
7.02.2020, 09:33:45

Si noi am sprijinit-o … Am oferit cate 2000 de copii pentru fiecare euro primit !

+1 (1 vot)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
7.02.2020, 09:55:19

"România are un sistem deja generos, cu 24 de luni concediu de creştere a copiluluui, care pot fi împărţite între părinţi sau luate doar de către unul integral." Fiecare masura luata la noi pare "generoasa", dar luate impreuna, se bat cap in cap. Salariile mici nu incurajeaza natalitatea iar concediile de 24 de luni concediu loveste in piata muncii, unde specialistii sunt putini. Încercând sa protejeze familia, concediile de 24 de luni lovesc in special in proiectele cu bani europeni. intr-un proiect pe 3 ani iti pleaca dupa primul an colega, lasand un loc liber. Calculând durata concediilor medicale de dinaintea nasterii plus sarcina si lehuzia pana când depune cererea de intrare in cresterea copilului mai pierzi 6 luni. Apoi iinca o perioada pana angajezi inlocuitor (daca gasesti-ce specialist iti vine pentru doar un an?) si ramai fara proiect european. Ar trebui ca in cazul unor contracte pe perioada determinata - 1 an - 5 ani sa existe niste reglementari speciale.

+1 (1 vot)
Sorin Barbu
7.02.2020, 10:42:37

Si din cauza asta marxistii de la Bruxellea au adus ín Europa milioane de ciuhabi islamizati mai alea in Europa de Vest Idiotii dracului dobitoci cu mizeriile lor cu tot din africa ,pakistan ,india tarile arabe de kkt etc .

0 (2 voturi)
t mihai
7.02.2020, 10:58:02

"... Populaţia Greciei S-AR putea diminua cu 30% în următoarele trei decenii..." Serios, Calin Mihai S-AR putea diminua ? Pacat ca populatia Greciei nu S-AR putea creste...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)