Europa

articolul anterior articolul urmator

Greta Thunberg mobilizează în stradă apărătorii mediului din Germania, cu 48 de ore înaintea alegerilor legislative VIDEO

21
24 Sep 2021 16:41:25
Autor: News.ro
Mii de apărători ai mediului,conduşi de către Greta Thunberg cer măsuri împotriva schimbărilor climatice FOTO Twitter
Mii de apărători ai mediului,conduşi de către Greta Thunberg cer măsuri împotriva schimbărilor climatice FOTO Twitter

Mii de apărători ai mediului, conduşi de către Greta Thunberg, exercită presiuni asupra candidaţilor, manifestând vineri, cu două zile înaintea alegerilor legislative germane, în întreaga ţară, pentru a cere măsuri decisive împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

În campania electorală, ”partidele politice nu au luat în mod suficient măsura catastrofei” climatice, a denunţat într-un interviu acordat AFP conducătoarea în Germania a mişcării ”Fridays for future”, Luisa Neubauer.
    
”Marea schimbare nu va fi posibilă decât dacă exercităm presiuni în stradă (...), dacă sfidăm partidele politice, spunându-le «acum nu mai există scuze»”, a adăugat ea, dând asigurări că aceste alegeri sunt ”extrem de importante”, pentru că ele ”vor stabili cursul lucrurilor” în viitoarele decenii.
 
”Fridays for future” - lansată în 2018 şi devenită tribuna tinerei ”generaţii climatice” - organizează vineri cea de-a opta sa ”grevă”, în peste 70 de ţări, iar în Germania sunt prevăzute 470 de mobilizări.
 
Suedeza Greta Thunberg, reprezentanta acestei mişcări, urmează să se exprime vineri la Reichstag, sediul Parlamentului german.
 
În ultima linie dreaptă înaintea alegerilor legislative, sondajele preconizează un meci strâns între Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga), credit pe primul loc, cu 25% dintre intenţiile de vot, şi tabăra conservatoare, Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU), care s-a redresat a 23% în intenţiile de vot, potrivit unui ultim sondaj publicat joi de Civey.
 
Verzii (ecologişti) sunt creditaţi, în urma unei campanii considerate dezamăgitoare, cu 15% în intenţiile de vot şi s-ar clasa pe locul trei, urmaţi de Partidul Liberal (FDP), creditat cu 12%.
 
În timp ce activiştii ecologiştii ies în stradă, principalii trei candidaţi la Cancelarie participă la ultimele reuniuni de campanie, cu 48 de ore înainte de un scrutin decisiv, al cărui rezultat urmează  să fie scrutat de întreaga Europă.
 
Candidatul conservator Armin Laschet - aflat în dificultate - era aşteptat la Munchen, împreună cu cancelarul Angela Merkel, care se află pe cale să părăsească scena politică, după 16 ani de putere în prima economie europeană.
 
 
 
După ce s-a ţinut departe de campanie, şefa conservatorilor nu-şi menajează eforturile, de o lună, în susţinerea unui Armin Laschet puţin popular şi care şi-a multiplicat greşelile.
 
Merkel urmează să participe împreună cu Laschet, sâmbătă, la o ultimă adunare, în fieful acestuia, la Aachen.
 
La rândul său, social-democratul Olaf Scholz, ministrul Finanţelor şi vicecancelar al Guvernului în exerciţiu, urma  să se exprime vineri la Koln, înaintea unei ultime deplasări, sâmbătă, în circumscripţia Potsdam, unde candidează la un mandat de deputat.
 
Ecologista Annalena Baerbock urmează să efectueze o vizită la Düsseldorf.
 
Cei trei candidaţi au făcut din protecţia mediului, în programul lor electoral, una dintre marile lor priorităţi ale următorilor patru ani, angajându-se să limiteze încălzirea globală la 1,5°C faţă de nivelul preindustrial.
 
Modificările climatice sunt o provocare majoră pentru Germania - a patra putere economică mondială - care deţine industrii puternice, dar poluante.
 
În timpul campaniei electorale, la jumătatea lui iulie, Germania a fost afectată de inundaţii sângeroase, soldate cu peste 180 de morţi, în vestul ţării, şi legate în mod direct de modifcările climatice, potrivit unor experţi.
 
Greta Thunberg a relativizat, însă, importanţa alegerilor germane în lupta împotriva încălzirii globale.
 
”Criza climatică nu poate fi soluţionată numai de către partidele politice”, a dat ea asigurări înaintea vizitei la Berlin.
 
”Nu putem doar să votăm pentru schimbare. Trebuie să fim, de asemena, cetăţeni activi ai democraţiei şi să ieşim în stradă, pentru a cere o acţiune”, a subliniat ea.
 
ONU a conchis, într-un nou raport, că o limitare a încălzirii globale la 1.5°C este imposibilă fără o reducere - imediată şi masivă - a emisiilor de gaze cu efect de seră.
 
Acordul de la Paris de luptăîmpotriva modificărilor climatice îndeamnă la o limitare a încălzirii planetei la un nivel de cel puţin 2°C peste nivelul din perioada preindustrială, ideal la 1,5°C.
 
Însă, pe baza angajamentelor actuale ale statelor membre ale acordului, ”lumea este pe drumul catastrofic al  2,7°C”, a avertizat recent secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Ce ar spune Isus
24.09.2021, 17:23:51

Iarasi mor babalacii de ciuda. Sa vezi ce atacuri o asteapta pe Greta prin social media ...

+6 (34 voturi)
Ludwig
24.09.2021, 17:44:06

Probleme climei sunt probleme reale, toti savantii spun asta. Greta spune ce trebuie sa facem toti: sa aparam mediul inconjurator, sa stopam incalzirea globala, sa nu mai defrisam etc...

+3 (25 voturi)
miron miron
24.09.2021, 17:42:14

NU stiu cat mai poate Greta sa se lupte, cata putere poate sa mai aiba un copil, ca noi oamenii maturi sa intelegem importanta schimbarilor climatice si ce masuri trebuie urgent luate. Unii sefi de stat au luat-o in deradere, altii nici n-o iau in seama, dar constiinta acestui copil primeaza, fiindca ea intelege pericolul si lupta. O cauza mai nobila din partea lui Greta nici nu se poate, dar nici o statuie de aur n-o poate recompensa pe acest minunat copil.

-8 (14 voturi)
Ludwig
24.09.2021, 17:44:40

nu mai e copil, e majora!

+11 (19 voturi)
Creier de cristal
24.09.2021, 19:46:06

Iar a aparut asta care vrea sa traim ca-n Evul Mediu?...problema e ca politrucii de la Bruxelles au cam tot atat de mult creier ca si ea...sau au anumite interese oricum indreptate impotriva Europenilor...

-13 (29 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările