Europa

articolul anterior articolul urmator

Guvernul britanic a găsit vinovatul pentru penuria de carburant din Regatul Unit. Pe cine acuză

2
26 Sep 2021 19:07:00
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul britanic al Transporturilor Grant Shapps a acuzat duminică un organism care reprezintă sectorul rutier de faptul că a ”declanşat” penuriile de carburant cu care se confruntă Regatul Unit. Guvernul britanic a decis să acorde 5.000 de vize unor şoferi străini, cu scopul de a soluţiona această criză, relatează AFP.

”Unul dintre organismele care reprezintă transportatorii a susţinut un briefing iresponsabil (cu privire la eventuale penurii), care a contribuit la declanşarea crizei”, a acuzat ministrul la Sky News, denunţând o ”situaţie fabricată” printr-un gest ”foarte inutil” şi ”contraproductiv”.
 
Numeroase staţii de alimentare cu carburant au fost închise, în ultmele zile, iar cozi uriaşe de aşteptare se formează la alte pompe de benzină, britanicii ignorând astfel îndemnurile la calm ale Guvernului Johnson.
 
Cauza sunt numeroase penurii - care afectează inclusiv sectorul agroalimentar -, antrenate de lipsa a 100.000 de şoferi de TIR, după Brexit şi pandemia covid-19.
 
Numeroase sectoare avertizau de mai multe luni cu privire la aceste penurii, însă ministrul Transporturilor atribuie vina numai unui orgabism care reprezintă transportatorii.
 
”A avut loc o reuniune în urmă cu aproximativ zece zile, în cursul căreia una dintre asociaţiile transportatorilor a decis să divulge detalii presei”, a precizat Grant Shapps.
 
”Acest lucru a creat un grad destul de mare de îngrijorare, pentru că oamenii reacţionează în mod natural la acest gen de lucruri”, a declarat el.
 
Ministrul nu a numit acest organism, însă o sursă guvernamentală a declarat Mail on Sunday că Road Haulage Association (RHA, Asociaţia transportatorilor rutieri) este ”în întregime vinovată de această panică şi de acest haos”.
 

5.000 DE VIZE PROVIZORII PENTRU ŞOFERI

 
Grant Shapps a acuzat asociaţiile din acest sector de faptul că ”vor cu orice preţ” să angajeze ”mai mulţi şoferi europeni, (care) scad salariile britanice”.
 
Guvernul lui Boris Johnson s-a văzut obligat de criză, sâmbătă, să acorde până la 10.500 de vize muncă provizorii - dintre care 5.000 rezervate şoferilor -, un viraj neaşteptat în domeniul imigraţiei profesioniştilor după Brexit, în contextul în care Executivul insistă neîncetat ca regatul să nu mai depindă de forţa de muncă străină.
 
Aceste permise de şedere pe o peroadă de trei luni - din octombrie în decembrie - constituie doar ”o parte” a soluţiei la penuria de şoferi, a apreciat duminică Grant Shapps.
 
El a argumentat că ”soluţia pe termen lung” nu poate fi ”intrarea într-un cerc vicios constant în care nu suntem capabili să formăm oameni aici şi să-i angajăm cu salarii decente”.
 
Ministrul a preferat să pună accentul asupra altor măsuri excepţionale adoptate sâmbătă, precum mobilizarea examinatorilor de la Ministerul Apărării în vederea emiterii a mii de permise pentru TIR în săptămânile următoare.
 
Rod McKenzie de la Road Haulage Association a respins drept ”absurde” aceste acuzaţii ”fără niciun fundament” potrivit cărora el ar fi avertizat presa cu privre la eventuale penurii.
 
El a îndemnat Guvernul să adopte o abordare ”holistică” a crizei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dolina
26.09.2021, 19:13:40

2 Agenti GRU filmati in timp ce se deplasau intr-o gara

-12 (14 voturi)
STARK ALEXANDRE
26.09.2021, 19:34:27

"Le Brexit est une folie politique, économique et historique " 14 décembre 2020."(Bruno Le Maire - Ministre français de l'Économie, des Finances et de la Relance)

+1 (1 vot)
Modifică Setările