Europa

articolul anterior articolul urmator

Guvernul francez susţine înscrierea dreptului la avort în Constituţie: „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort”

3
25 Jun 2022 15:42:33
Autor: News.ro
Sursă foto: EPA - EFE
Sursă foto: EPA - EFE

Premierul francez Elisabeth Borne anunţă sâmbătă că susţine o iniţiativă a grupului partidului prezidenţial LREM de înscriere a dreptului la avort în Constituţia franceză, în urma hotărârii istorice a Curţii Supreme a Statelor Unite de a revoca dreptul la avort, relatează AFP.

Şefa deputaţilor LREM Aurore Bergé a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptul la avort în America.

NUPES a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

„Guvernul va susţine cu putere acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să înscriem acest aqis” în Constituţie, anunţă într-un tweet şefa Guvernului francez, apreciind că ”Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, o decizie „catastrofală pentru femei în lume”. „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat aceasta.

„Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări”, îndeamnă această aleasă din Yvelines, o fostă membră a Partidului Les Republicains (LR, dreapta), angajată în feminism.

Aurore Bergé a apărat. în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că „din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Extrema dreaptă se opune aprig avortului

Arătându-i cu degetul pe noii deputaţi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), nişte „opozanţi aprigi ai accesului femeilor la avort”, ea consideră că „nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm” acest drept.

Frontul Naţional (FN), devenit RN, a fost mult timp un oponent radical al avortului.

În 2011, Marine Le Pen şi-a reiterat dorinţa ca avorturile să nu fie rambursate, iar apoi a îndemnat la menţinerea situaţiei, prezentându-se în acelaşi timp drept cea mai mare apărătorare a drepturilor femeilor.

Proiectul de lege al lui Aurore Bergé, transmis AFP, prevede că „nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Şefa deputaţilor LREM subliniază că „nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar „aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”. Aceasta consideră că această măsură urmează să fie „larg împărtăşită pe băncile Adunării Naţionale şi Senatului”.

O încercare a stângii în 2019

Ideea nu este însă nouă.

În 2019, mai mulţi deputaţi de stânga au depus un proiect de lege constituţională „vizând să protejeze dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, o iniţiativă a socialistului Luc Carvounas.

„Nimeni nu poate îngrădi dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, se arăta în acest articol, susţinut atunci de către deputaţii din Partidul La France Insoumise (LFI) Clémentine Autain, Eric Coquerel şi Mathilde Panot.

Şefa deputaţilor LFI Mathilde Panot a anunţat vineri seara că urmează să propună luni o alianţă a stângii NUPES „care să depună un proiect de lege care să înscrie avortul în Constituţia” franceză.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Omul UnOm
25.06.2022, 16:48:41

Macron nu isi poate permite o "deschidere" a dezbaterilor constitutionale acum. Mai ales cu actuala configuratie politica,o eventuala modificare a constitutiei ar veni "la pachet" si cu alte prevederi pentru a putea fi votata. Sa ne gandim ca LePen si Mélenchon au propriile abordari si ce ar face Macron daca Mélenchon va cere sa zicem marirea venitului minim garantat la niste sume aberante ca pre-conditie a modificarii constitutiei ?

-1 (3 voturi)
Mihai Medias
25.06.2022, 17:21:06

În care regiune a Frantei locuiesti, si cum merg lucrurile pe acolo ?

0 (2 voturi)
Constantine Constantine
25.06.2022, 21:47:37

Bravo Franta! Fiecare femeie trebuie sa aiba dreptul sa decida ce e mai bine pentru ea.Constringerea nu este o metoda democratica atunci cind altii hotarasc pentru tine.

Modifică Setările