Guvernul din Malta, responsabil pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, arată concluziile unei anchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omagiu pentru Daphne Caruana Galizia FOTO EPA-EFE
Omagiu pentru Daphne Caruana Galizia FOTO EPA-EFE

O anchetă independentă privind asasinarea cu bombă a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a constatat joi că statul trebuie să-şi asume responsabilitatea după ce a creat o "cultură a impunităţii", informează Reuters.

Jurnalista Daphne Caruana Galizia, care a provocat alegeri legislative în Malta prin dezvăluirile sale despre corupţie, a murit pe 16 octombrie 2017,  în urma exploziei unei bombe plasate sub maşina ei, la vârsta de 53 de ani.

Cu o oră înainte să moară, ea a scris pe blogul personal: „Există escroci peste tot unde te uiţi. Situaţia este disperată”.

Procurorii cred că omul de afaceri Yorgen Fenech, care avea legături strânse cu oficiali guvernamentali de rang înalt, a organizat crima. Fenech, care îşi aşteaptă procesul pentru asociere la crimă, neagă orice responsabilitate, potrivit Agerpres.

De altfel, chiar fiul jurnalistei malteze acuza atunci că Guvernul a fost complice la crimă.

„Sunteţi complice, sunteţi vinovaţi de cele întâmplate“, scria pe pagina sa de Facebook Matthew Caruana Galizia, membru al Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

El l-a criticat pe premierul de atunci Joseph Muscat şi anturajul său, acuzându-i că au umplut guvernul, poliţia şi tribunalele de „escroci“.

Trei bărbaţi cu un cazier judiciar încărcat - fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vincent Muscat - au fost inculpaţi, suspectaţi de participare la o organizaţie criminală şi fabricarea unei bombe.

Vincent Muscat a pledat vinovat în cadrul unei înţelegeri şi execută o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi.

Dar şi omul de afaceri Jorgen Fenech - a fost pus sub acuzare pentru calitatea de complice, după ce a fost reţinut când încerca să părăsească ţara în iahtul său. 

Arestarea lui Fenech, în noiembrie, a dus la demisia ministrului Turismului, Konrad Mizzi, şi a lui Keith Schembri, şeful echipei lui Muscat.

Fostul prim-ministru Joseph Muscat a demisionat în ianuarie 2020, după arestarea lui Fenech. El nu a fost niciodată acuzat de vreo faptă ilegală. Presa a dezvăluit apoi şi legăturile strânse dintre Fenech, miniştri şi ofiţeri superiori de poliţie. 

Intermediarul care s-a autodenunţat a devenit martor al statului şi a fost graţiat, 

Ancheta, condusă de un judecător în funcţie şi de doi judecători pensionaţi, a constatat că o cultură a impunităţii a fost creată de cele mai înalte eşaloane ale puterii în cadrul guvernului de atunci. 

"Tentaculele impunităţii s-au extins apoi la alte organisme de reglementare şi la poliţie, ceea ce a dus la o prăbuşire a statului de drept", se arată în raportul comisiei, care a fost publicat de premierul Robert Abela. 

Aceasta a declarat că statul nu a recunoscut riscurile reale şi imediate la adresa vieţii lui Caruana Galizia şi nu a luat măsuri rezonabile pentru a le evita. 

Comisia de anchetă a declarat că este clar că asasinatul a avut o legătură intrinsecă sau directă cu activitatea de investigaţie a lui Caruana Galizia.

Judecătorii au cerut măsuri imediate pentru a controla şi reglementa legăturile dintre politicieni şi marile companii. 

Abela a declarat  că raportul necesită o analiză "matură" şi obiectivă. "Trebuie învăţate lecţiile, iar reformele trebuie să continue cu mai multă determinare", a spus el, fără a da detalii. 

În cadrul anchetei au fost audiate mărturii de la poliţie, oficiali guvernamentali, familia Caruana Galizia şi jurnalişti, printre alţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite