Europa

articolul anterior articolul urmator

Guvernul spaniol îi graţiază pe cei nouă separatişti încarceraţi în urma secesiunii eşuate a Cataloniei în 2017

5
21 Jun 2021 15:01:28
Autor: Viorica Marin
Premierul spaniol Pedro Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni, la Barcelona, că Guvernul său urmează să dea marţi undă verde unei graţiei controversate a nouă lideri separatişti catalani condamnaţi la închisoare cu privire la secesiunea eşuată a Cataloniei din toamna lui 2017, relatează AFP.

 
 ”Mâine (marţi), ghidat de spiritul concordiei Constituţiei, voi propune Consiliului de Minişti să acorde graţierea celor două condamnaţi”, cu privire la rolul pe care l-au jucatîn această secesiune eşuată, la pedepse de până la 13 ani de închisoare, a anunţat liderul socialist la Teatrul Liceu, în timp ce persoane din public ţipau că vor o ”amnistie totală”.
 
Într-o punere în scenă atent orchestrată, Pedro Sanchez a anunţat că ”Guvernul spaniol a optat pentru reconciliere” şi ”crede că această graţiere va deschide această cale”.
 
În faţa teatrului, apărat de de o puternică prezenţă a poliţiei, sute de activişti separatişti manifestau. ”Graţierea este o înşelătorie”, apreciază o pensionară, în vârstă de 73 de ani, Anna, o fostă avocată.
 
Prin graţiere, condamnaţii urmează să nu mai ispăşească restul pedepsei şi să iasă din închisoare. O amnistie - de care Guvernul nu vrea să audă - ar însemna o ştergere totală a acestei provocări.
 
Guvernul spaniol speră astfel să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Catalonia şi să relanseze dialogul între Madrid şi Barcelona. ”Confruntarea n-a rezolvat nimic”, a subliniat Sanchez în acest discurs, pe care l-a susţinut la Opera din Barcelona, scrie Reuters.
 
”Pentru a ajunge la un acord, cineva trebuie să facă primul pas”, a adăugat el. ”Guvernul spaniol va face acest prim pas acum”, a continuat premierul.
 
Potrivit unor sondaje de opinie, aproximativ 60% dintre spanioli - dar şi toate partidele de opoziţie - se opun eliberării celor nouă lideri politici şi activişti încarceraţi în 2019 din cauza rolului pe care l-au jucat în evenimentele haotice şi uneori violente din 2017, care au declanşat cea mai gravă criză politică din ultimele decenii în Spania.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

AltCineva
21.06.2021, 15:39:31

E normal ca spaniolii sa se opuna Daca Catalonmia ar deveni independenta SPANIOLII si-ar pierde vaca de muls si ar ajunge la sapa de lemn. Ar trebui sa-si culeaga singuri capsunile, rosiile, maslinele, etc si chiar sa merga la munca prin Franta, Germania sau UK...

-2 (4 voturi)
Om liber
21.06.2021, 17:22:30

nu cred. De Brexit se zice la fel ca vor muri englezii de foame ca vor saraci. Nu s-a intamplat asta.

+2 (2 voturi)
Domnul Doctor
21.06.2021, 15:49:48

Ei, fratilor, spaniolii si-o fac cu mana lor din acest moment incolo ...

+1 (3 voturi)
Mihai Popescu
21.06.2021, 16:20:01

Bre, dar noi cu bozgorii care vor "autonomie" ce facem ?? Ii promovam in parlament, guvern si in functii f. mari de ministri sau de vice-prim ministru ? Spaniolii au vina si demnintate. Romanii ce mai au ?

0 (2 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
21.06.2021, 19:53:22

La faza asa, PM si guvernul spaniol au greșit, separatiștii trebuie sa rămână in închisoare.

Modifică Setările