Europa

articolul anterior articolul urmator

Haos pe aeroportul Heathrow după o acţiune „neplanificată“ a Forţelor Aeriene Regale

5
18 Jan 2020 05:23:24
Autor: Maria Cristina Teodorescu
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Spaţiul aerian al aeroportului Heathrow a fost închis pentru 30 de minute, vineri dimineaţă. Cel puţin patru zboruri British Airways şi o aeronavă Virgin Atlantic au fost deviate, iar sute de pasageri au fost blocaţi ore întregi în aeroportul Heathrow, după ce Foţele Aeriene Regale (RAF) au ordonat controlorilor de trafic să închidă spaţiul aerian al celui mai aglomerat aeroport din Europa.

Alte câteva zboruri au întârziat ca urmare a faptului că avioanele au fost nevoite să survoleze în jurul aeroportului. Perioada îndelungată de aşteptare la aterizare a avut impact şi asupra consumului de combustibil, astfel că unele aeronave, care indicau nivel scăzut de kerosen, au fost forţate să aterizeze pe aeroporturile învecinate.

Cel puţin patru zboruri British Airways şi o aeronavă Virgin Atlantic au fost deviate către aeroporturile învecinate - Gatwick, Stansted şi Luton.

Urgenţa militară ce a perturbat traficul aerian a vizat baza RAF Northolt, aflată la 6 km de aeroportul principal al Marii Britanii. Baza găzduieşte unităţi ale Ministerului Apărării, precum şi 32 de escadrile care operează zboruri pentru seniorii din familia regală.

Un purtător de cuvânt al Heathrow a declarat că cererea RAF de a închide spaţiul aerian a fost „neplanificată”. „Sosirile au fost întrerupte scurt în această dimineaţă, din cauza unei solicitări a RAF pentru un zbor operaţional ce trecea prin spaţiul aerian al Heathrow.”

Un oficial RAF a afirmat că zborul ce a cauzat probleme a durat mai mult decât era prevăzut: „RAF poate confirma că a finalizat un zbor, în această dimineaţă, către unul dintre activele noastre de la Northolt. Zborul a fost coordonat cu Heathrow ATC, dar a trebuit să se prelungească cu câteva minute pentru a finaliza misiunea. Întârzierea minoră cauzată traficului aerian civil este regretabilă. ”

Piloţii avioanelor afectate au informat pasagerii că întârzierea se datora unui incident de securitate.

Anne Henry, o producătoare britanică de televiziune, a declarat pentru Mirror Online: „A fost destul de alarmant când căpitanul ne-a anunţat că mai avem cam cinci-zece minute de combustibil, aşa că va trebui să devieze către Gatwick.” După ce avionul Virgin Atlantic ce venea de la Los Angeles a alimentat, acesta a decolat din nou pentru Heathrow şi a aterizat cu aproape trei ore întârziere. Pasagerii au primit o scrisoare de iertare, în care erau informaţi că traficul a fost perturbat din cauza unui „incident de securitate”. Pe de altă parte, oficialii RAF au declarat că nu a fost vorba de nicio urgenţă în cazul lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

IonIon Codreanu
18.01.2020, 14:26:55

Esențial este că cererea neașteptată RAF a fost îndeplinită și prompt și fără nici un fel de incident” Fie și numai asta poate fi considerat un lucru de mare succes! Felicitări unui personal cu așa calificare și o așa disciplină!

mihai radu
18.01.2020, 14:44:31

Aici este o neintelegere,cel mai aglomerat aeroport din Europa si avea doar cinci aterizari in jumatate ora,pai la Otopeni pe cele doua piste sunt mai multe aterizari,este clar o confuzie !

silent warrior
18.01.2020, 16:21:32

Cinci au fost doar cele deviate la alte aeroporturi , ca nu mai aveau kerosen.

mihai radu
18.01.2020, 16:25:08

Ai dreptate,neintelegerea a fost la mine !

Sorin Barbu
19.01.2020, 15:08:31

Jos Anglia jos brexit .