Haos în Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinău nu mai este sinonim de "elev model al Partenariatului Estic". Ci de stat mafiot. De haos, de poveste de groază. Este un fapt. Doar oamenii, câţiva dintre ei, au mai rămas autentici în acest stat/soră sau stat/frate sau stat cum doriţi să-i spuneţi, care a reuşit performanţa ca în doar câţiva ani, cei trecuţi de la revolta Twitter, să transforme în coşmar unica sa şansă.

Cumva, foarte haotic dar şi machiavelic, este ca şi cum Chişinăul ar fi preluat ceva năravuri din România şi le-ar fi amplificat de o mie de ori.

Povestea care a scos oamenii în stradă, în faţa guvernului, nu departe de statuia lui Ştefan cel Mare, are de-a face mai degrabă cu o schemă complicată şi ingenioasă prin care cineva, diabolic, ar fi plănuit uciderea unui stat. A unei naţii care nu încetează să se caute. A unui popor fără identitate, cum spunea Pirkka Tapiola, şeful misiunii europene la Chişinău. Oscilând mereu între România şi Rusia, niciodată decis niciodată descris.

Este deci vorba de un miliard de dolari, care, culmea, se umflă în valoare pe măsură ce leul moldovenesc scade ( a pierdut 30 % din valoare în mai puţin de un an), care a dispărut fără urmă din trei mari bănci moldoveneşti -Banca de Economii, Unibank, Banca Socială. Politicienii, unii ştiau, alţii au aflat între timp. Bancherii, au dormit pe poveştile lor de adormit copii. La 14 ore distanţă cu trenul de Bucureşti, 5 ore cu maşina, câteva sute de kilometri, se derulează drama unui popor care stă în stradă de o jumătate de an.
Printre corturile instalate, improvizate, am văzut portrete ale lui Vlad Ţepeş. Le-ar trebui şi lor, ne-ar trebui şi nouă. Se vorbeşte, pe acolo, undeva la jumătatea distanţei dintre tinerele elegante care beau şampanie la 10 dimineaţa, şi bunicile care-şi vând în piaţă ultimele obiecte din casă, de aspiraţia spre o clonă a DNA-ului nostru. De un procuror european. De valori.

In câteva zile, am intervievat, cu colegul Charles Haquet, de la L'Express, mai mult de 30 de persoane: oficiali, politicieni, analişti, bancheri, lideri politici, miniştri, deputaţi, oameni din umbră, foşti prim -miniştri, jurnalişti sau simpli muritori. Nu am reuşit să ne dăm seama cine spune adevărul. NU am găsit miliardul. Nu am găsit nimic, de fapt. Păcat de Moldova....

Inaintea reportajului care va apare în L'Express, la Paris, săptămâna aceasta, iată fragmente publicate de Qmagazine. "Moldova. Haosul şi impunitatea".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite