Europa

articolul anterior articolul urmator

Haosul provocat de Brexit divizează Marea Britanie. Scoţienii vor independenţa, irlandezii unificarea

50
26 Jun 2019 14:51:30
Autor: George-Andrei Cristescu
Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon FOTO EPA-EFE
Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon FOTO EPA-EFE

O serie de noi sondaje arată o creştere a susţinerii independenţei în Scoţia şi Ţara Galilor, precum şi a unei reunificări în Irlanda, scrie express.co.uk.

Apelurile pentru organizarea unui referendum pentru independenţă în Scoţia au crescut după Brexit, atunci când majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea în UE. Peste jumătate dintre votanţii scoţieni ar vota acum să părăsească Regatul Unit dacă Boris Johnson va deveni prim-ministru, potrivit unui sondaj.

Un sondaj Panelbase efectuat pe 1.024 de persoane dezvăluie că 53 la sută din acestea ar vota pentru independenţa Scoţiei. Un alt sondaj arată că există o creştere a numărului de oameni din Ţara Galilor care-şi doresc independenţa de Marea Britanie. Sondajul YouGov pe un eşantion de 1.133 de persoane, efectuat în perioada 10-15 mai, arată că 41 la sută dintre aceştia sunt pro-independenţă – cel mai mare procent de până acum. 

Liderul partidului social-democrat din Ţara Galilor Plaid Cymru, Adam Price, a spus că „cursa  pentru şefia Partidului Conservator este cea mai bună reclamă pentru independenţa Ţării Galilor“. El a scris Huffington Post: „Aici în Ţara Galilor, mii şi mii de oameni ajung la concluzia că Regatul Unit nu funcţionează pentru noi - şi independenţa este singura alternativă“.

De asemenea, susţinerea pentru o Irlandă unită creşte odată cu haosul  procesului Brexit. În decembrie, a fost devăluit că acordul pe care Theresa May l-a încheiat cu UE este atât de nepopular încât a condus la o creştere a sprijinului pentru o unificare irlandeză. Sondajul indica faptul că aproape jumătate dintre alegătorii din Irlanda de Nord sunt pregătiţi să susţină o Irlandă unită, dacă Marea Britanie va părăsi UE cu acordul pe care May l-a încheiat cu blocul comunitar.

Sondajul, comandat de „Times“, a arătat că doar 29 la sută dintre cei chestionaţi au spus că nu şi-ar dori niciodată un referendum pe tema separării.

Unul din patru consideră că votul ar trebui să aibă loc în următorii cinci ani, 19 la sută spunând că ar vrea să se organizeze un referendum privind această problemă „la scurt timp“  după data oficială de 29 martie, de ieşire a Marii Britanii din UE.

Într-o vizită recentă în Scoţia, candidatul la preşedinţia Partidului Conservator, Jeremy Hunt, a spus că el nu ar permite niciodată ca uniunea să fie destrămată. Secretarul de Externe a declarat: „Sunt în Scoţia astăzi pentru că sunt prim-ministrul pe care Nicola Sturgeon nu-l vrea, pentru că susţin cu tărie uniunea, cu fiecare picătură de sînge din venele mele. Ca premier, nu voi permite niciodată ca uniunea să se destrame“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

din Bugeac Gabriel
26.06.2019, 15:07:40

URSS s-a spart de mult.. Yugoslavia s-a dizolvat în funcție de religii, limbi vorbite.. Catalonia, Țara Bascilor cred că se vor ridica și ei.. Ținutul Secuiesc după modelul kosovar.. trebuie să devină independent.. Ucraina trebuie să se spargă și ea.. Georgia o țară mică.. după ce Abhazia și Osetia de Sud s-au rupt de ea.. o altă țară independentă este în structura ei.. țara fiind independentă și totuși face parte din Georgia.. Găgăuzii din Rep Moldova sunt independenți.

-17 (17 voturi)
Ionel Marcu
26.06.2019, 15:31:44

Și federația Rusă nu, Bugeace?!

+8 (10 voturi)
din Bugeac Gabriel
26.06.2019, 15:32:59

Federația Rusă.. ce?

-6 (10 voturi)
Simitis Kostas
26.06.2019, 15:21:19

Comentariu considerat abuziv.

Goicea Niculae
26.06.2019, 15:31:10

Cu Anglia se întâmpla ceace merita . Ideologia corectitudinii politice ,promovarea așa ziselor drepturi pentru perverși, și aservirea totala fata de imperialismul care încearcă sa globalizeze lumea ,a adus țara in pragul falimentului total, atât comercial cât și moral.

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (50)