Europa

articolul anterior articolul urmator

Cum erau îndoctrinaţi copiii germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: jucării cu Hitler, Eva Braun şi soldaţi nazişti

0
16 Aug 2013 21:04:10
Autor: Viorica Marin
Jucării naziste FOTO : dailymail.co.uk
Jucării naziste FOTO : dailymail.co.uk

Două colecţii rare de jucării din timpul Germaniei naziste care includ soldaţi înfăţişându-i pe Adolf Hitler şi pe acoliţii lui au fost scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii în Marea Britanie, obţinând aproximativ 8.200 de euro.

Figurine în miniatură cu Adolf Hitler, dotate cu o mână dreaptă ajustabilă care să permită mimarea salutului nazist, se numărau printre jucăriile cele mai dorite folosite pentru manipularea copiilor în timpul celui de-al Treilea Reich.

Jucăriile fac parte din două colecţii rare care au fost vândute la licitaţie, în Durham şi în Dudley, West Midlands, pentru mai mult de 7000 de lire sterline (aproximativ 8.200 de euro).

Printre figurine se numără şi una cu Eva Braun, un podium marcat cu svastica, una cu Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, în faţa clădirii unui sediu nazist, precum şi soldaţi din armata germană în diferite poziţii.

 Produse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca parte a propagandei naziste, jucăriile aveau scopul de a influenţa copiii, încurajându-i să devină membri ai Tineretului Hitlerist.Figurinele erau construite de compania Elastolin, dintr-o compoziţie fină de ipsos, lipici, rumeguş şi ulei de in. Foarte puţine modele au supravieţuit, cu excepţia acestora din cele două colecţii care au ieşit la iveală mulţumită licitaţiilor.

Potrivit lui Simon Clarke, consultant militar în cadrul casei de licitaţii, producţia acestor jucării s-a oprit în Marea Britanie în 1930, dar a continuat în Germania până în 1944.

 Jucăriile erau folosite cu scopul de încuraja copiii să intre în Tineretul Hitlerist, cei mai tineri membri ai organizaţiei având chiar şapte sau opt ani.

"Propaganda era atât de importantă încât Joseph Goebbels le-a spus producătorilor să îmbunătăţească trăsăturile figurinelor care întruchipau personalităţile, motiv pentru care capetele jucăriilor erau construite din porţelan", a mai spus Simon Clarke.

Colecţiile includeau şi numeroase modele cu membri ai Tineretului Hitlerist cântând la instrumente muzicale şi fluturând steaguri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările