UPDATE Hollande îl susţine pe Valls. României îi va fi refuzată aderarea la Schengen, susţine un colaborator al preşedintelui francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Élysée citate miercuri de postul de radio Europe1.

Potrivit site-ului postului radio, un colaborator apropiat al preşedintelui francez, căruia nu-i precizează identitatea, a declarat că României îi va fi refuzată aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece condiţiile nu vor fi îndeplinite, fără să ofere alte precizări.

Europe1 citează pe site declaraţia "majoritatea romilor cu vocaţia de a fi escortaţi în ţara de origine" şi i-o atribuie lui François Hollande, comentând că "seamănă cu afirmaţia de marţi a lui Manuel Valls", subliniind că nu există aproape nicio diferenţă de poziţie între şeful statului francez şi ministrul său de Interne asupra acestui subiect spinos.

"Doar o minoritate caută să se integreze", ar mai fi declarat preşedintele francez într-un cerc restrâns, după ce Valls a declanşat polemica cu privire la romi, scrie postul.

Însă poziţia merge dincolo de romi, continuă Europe1, adăugând că în opinia preşedintelui este vorba, înainte de orice, de a ţine cont de dificultăţile cu care se confruntă aleşii. "Le înţeleg", a spus el, amintând în trecere că există zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care găzduiesc cele mai importante populaţii de romi.

Este o poziţie care trece dincolo de romi şi pe care François Hollande şi-o asumă, scrie Europe1, adăugând că acesta apreciază că problema care trebuie pusă "este să se afle dacă Franţa are vocaţia să îi primească pe toţi cei care sunt cei mai vulnerabili". Un ecou la afirmaţia lui Michel Rocard, din 1990, "Franţa nu poate primi toată mizeria lumii", comentează postul.

Guvernul francez susţine că România nu întruneşte condiţiile pentru aderarea la Schengen

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat joi dimineaţă pentru postul de radio RMC că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Potrivit site-ului publicaţiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia şi Spania refuză, de asemenea, intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Or, o extindere a acestuia presupune o decizie luată în unanimitate de statele membre.

Najat Vallaud-Belkacem a explicat că declaraţiile ministrului francez de Interne sunt în acord cu poziţia Guvernului, adăugând că romii trebuie ajutaţi să se integreze atât în Franţa, cât şi în ţările de origine.

"Am amintit poziţia Guvernului în privinţa romilor, dezafectarea taberelor ilegale, iar Manuel Valls este în interiorul acestei poziţii. Este o activitate colectivă pe care trebuie să o desfăşurăm fără patimă, dar fără naivitate. Soluţiile pe care putem să le aducem sunt multiple. Este vorba despre a-i ajuta să se integreze în Franţa atunci când este posibil, dar şi acolo", a continuat el.
 

Premierul Ponta:„Nici o legătură între romi şi aderarea României la Schengen“

Premierul Victor Ponta consideră că nu există o legătură între aderarea României la spaţiul Schengen şi minoritatea romă, arătând că romii se află deja în statele Schengen fără ca România să fie membră a acestui spaţiu.


„Legătura între romi şi Schengen nu există pentru simplul motiv că România nu este acum membră a spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci, nu există niciun fel de legătură, nici practică, cu atât mai puţin juridică”, a afirmat, joi, premierul Ponta.


România aştepta ca până la sfârşitul acestui an să primească verde pentru aderarea în Spaţiul Schengen, în două etape.

Mai multe materiale despre aderarea României la Schengen 

Primarul Nisei cere ca România şi Bulgaria să nu fie primite în Schengen. O alternativă propusă: Franţa să iasă din Schengen ca să nu mai primească ţigani

Primarul Nisei, Christian Estrosi, a cerut ca România şi Bulgaria să nu fie primite în spaţiul Schengen, scrie „Liberation” în ediţia sa online. De asemenea, Estrosi, deputat al formaţiunii de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară, a cerut marţi ca regulile de expulzare a ţiganilor să fie aplicate mult mai strict.

Băsescu: „România ar fi fost în Schengen dacă nu ar fi existat puciul premierului Ponta“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, pentru publicaţia austriacă Wiener Zeitung, că România ar fi fost deja membră Schengen dacă nu ar fi existat încercarea actualei puteri de a-l demite, însă mizează pe faptul că România va adera la spaţiul Schengen, în aprilie 2014.

90% din francezi se opun intrării României în Schengen, potrivit unui sondaj „Le Figaro“

Majoritatea francezilor se opun accesului românilor şi bulgarilor în spaţiul Schengen. 90 la sută din cei 13.000 de oameni care au răspuns unui sondaj comandat de publicaţia „Le Figaro“ s-au declarat împotriva admiterii celor două ţări în tratatul de liberă circulaţie în Uniunea Europeană.

Jose Manuel Barroso: România şi Bulgaria trebuie să primească şansa de a adera la Spaţiul Schengen cât mai repede

România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, relatează Novinite.com.

MAE: Norvegia susţine aderarea României la spaţiul Schengen

Ministerul Afacerilor Externe precizează, sâmbătă, într-un comunicat, că niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică referitoare la faptul că Norvegia se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite