Ianukovici se teme de lovitură de stat. Autorităţile ucrainene au lansat o investigaţie pentru "tentativă de preluare a puterii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni", relatează AFP. "Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa.

Aproximativ 200.000 de manifestanţi proeuropeni s-au adunat, duminică, în Piaţa Independenţei din capitala Ucrainei, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici.

Protestele de astăzi sunt cruciale pentru regimul condus de preşedintele Viktor Ianukovici, a cărui apropiere de Kremlin a stârnit manifestaţii antiguvernamentale care continuă de o săptămână fără întrerupere. Organizatorii protestelor anunţă că astăzi numărul celor care vor ieşi pe străzile din Kiev pentru a cere demisia preşedintelui va fi cel mai mare de până acum.

Iulia Timoşenko a cerut, din închisoare, demisia "imediată" a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform unui mesaj citit de fiica sa în Piaţa Independenţei din Kiev. "Obiectivul nostru este retragerea imediată a preşedintelui ucrainean", a spus Evghenia Timoşenko.

"Nu trebuie să dăm înapoi, nu trebuie să negociem cu acest regim care are sânge pe mâini. Avem de ales între a ne supune unei dictaturi corupte şi a reveni acasă, în Europa. Şansele de a ajunge din nou într-o dictatură asemănătoare cu cele din Evul Mediu sunt foarte mari. Ianukovici nu va semna niciodată vreun acord de asociere cu Europa, a decis să adere la clubul dictatorilor", a insistat Timoşenko.

Piaţa Independenţei din Kiev a devenit cunoscută simplu drept „Maidan” - cuvântul ucrainean pentru piaţă, care a dat şi denumirea mişcării antiguvernamentale „EuroMaidan”, transmite corespondentul „The Guardian”. De o săptămână, piaţa a fost ocupată de protestatarii care cer demisia preşedintelui Ianukovici, factorul declanşator fiind refuzul acestuia de a semna pactul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană la Summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc între 28 şi 29 noiembrie la Vilnius. 

De-a lungul săptămânii, protestele au continuat fără întrerupere, autorităţile retrăgând până la urmă forţele de ordine din piaţă pentru a evita ciocnirile violente cu manifestanţii. 

CITEŞTE MAI MULT

VIDEO Ucraina, în pragul unei noi revoluţii portocalii

Peste 200.000 de ucraineni au strigat „Revoluţie!” în Kiev, cerând demisia preşedintelui Ianukovici ca urmare a refuzului acestuia de a semna acordul de asociere cu UE.

Corespondenţă de la Vilnius: Ucraina nu semnează. Moldova şi Georgia au parafat. Iurie Leancă: „Trăim un moment istoric”

După cinci ore de negocieri joi noapte, Bruxelles-ul a decis să relaxeze condiţiile pentru semnarea acordului de asociere şi comerţ liber cu Ucraina. UE ar fi renunţat chiar la „condiţia Timoşenko”, potrivit unor surse oficiale, poziţie susţinută şi de România. Cu toate acestea, Ucraina nu va semna astăzi acordul, a confirmat oficial preşedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite.

FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius: Liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Corespondenţă de la Vilnius: Mai poate fi Ucraina întoarsă din drumul spre est? Problema imigranţilor români şi bulgari va fi discutată

După situaţia Ucrainei, următoarea problemă care se va discuta la Summitul de la Vilnius - deşi nu apare pe agendă - este cea a imigranţilor. Franţa şi Germania au anunţat că adoptă aceeaşi poziţie lansată de Marea Britanie privind limitarea drepturilor pentru imigranţii din alte state membre UE, principalii vizaţi fiind românii şi bulgarii. MAE român anunţă că Executivul UE „a arătat că nu va ezita sa declanşeze proceduri de infringement”.

INFOGRAFIE UE şi SUA smulg Moldova din ghearele Rusiei

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a parafat, joi, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cu puţin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic. O ultimă pagină din cele 1.000 ale documentului a rămas a fi semnată vineri, în cadru festiv, de premierul Iurie Leancă.

FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius. Liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Ucraina şi marea tablă de şah

Schimbarea bruscă a Kievului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul Uniunii Europene a făcut, dacă mai era nevoie, ca jocul geopolitic tacit dintre Bruxelles şi Moscova să treacă şi ultima graniţă a transparenţei.

Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

Mizele Republicii Moldova la Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Fostul comisar european Leonard Orban şi sociologul Darie Cristea au discutat de la ora 12:30 cu jurnaliştii şi cititorii „Adevărul” şi au explicat mizele Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, eveniment desfăşurat între 28 şi 29 noiembrie. Cei doi invitaţi au dezbatut şi posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România, cititorii fiind invitaţi să contribuie la discuţie.

Ce prevede proiectul declaraţiei finale ce urmează să fie făcută la Summitul de la Vilnius

Proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care circulă în aceste zile printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţările Parteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a obţinut un exemplar al proiectului de declaraţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite