Imigranţii din Calais iau cu asalt Marea Britanie. Franţa suplimentează măsurile de securitate în zona Eurotunelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 2.000 de imigranţi extracomunitari au pătruns neautorizat, în cursul nopţii de luni spre marţi, la intrarea dinspre Franţa în tunelul de sub Canalul Mânecii, în încercarea a se agăţa de trenuri care mergeau spre Marea Britanie FOTO AP
Aproximativ 2.000 de imigranţi extracomunitari au pătruns neautorizat, în cursul nopţii de luni spre marţi, la intrarea dinspre Franţa în tunelul de sub Canalul Mânecii, în încercarea a se agăţa de trenuri care mergeau spre Marea Britanie FOTO AP

Autorităţile franceze au trimis 120 de agenţi de poliţie suplimentari la intrarea în tunelul care trece pe sub Canalul Mânecii, după ce aproximativ 3.500 de imigranţi au încercat în ultimele zile să se agaţe de trenuri pentru a ajunge în Marea Britanie, potrivit BBC. Un imigrant a murit electrocutat, marţi seară, după ce a urcat pe un tren care traversa Eurotunelul spre Marea Britanie.

Aproximativ 2.000 de imigranţi extracomunitari au pătruns neautorizat, în cursul nopţii de luni spre marţi, la intrarea dinspre Franţa în tunelul de sub Canalul Mânecii, în încercarea a se agăţa de trenuri care mergeau spre Marea Britanie, 15 persoane fiind rănite. Alţi 1.500 de imigranţi au încercat să se agaţe de trenuri în mers în ultimele 24 de ore, notează Mediafax.

Trenurile circulă cu viteza de 30-40 de kilometri pe oră la plecarea din Franţa, în zona intrării în Eurotunel, iar mulţi imigranţi încearcă să urce în trenuri din mers, riscându-şi vieţile pentru a ajunge în Marea Britanie. În ultimele luni, la intrarea din Franţa în Eurotunel au avut loc numeroase incidente de acest fel, în contextul numărului mare de imigranţi extracomunitari care sunt opriţi să ajungă în Marea Britanie. Din iunie, nouă persoane au decedat încercând să treacă prin Eurotunel.

Ce motive au imigranţii să se îndrepte, cu orice preţ, spre Marea Britanie

„Pentru mulţi, Marea Britanie reprezintă o decizie luată din lipsă de alternative“, potrivit asociaţiei creştine de ajutor „Secours Catholique“, după chestionarea unor refugiaţi cu privire la motivele călătoriei lor. Potrivit acestui sondaj, motivele din spatele dorinţei de a ajunge, cu orice preţ, în Marea Britanie ar fi bariera lingvistică, fiind mai uşor de învăţat engleză, limbă pe care poate deja o ştiu, dar şi condiţiile mai bune pentru refugiaţi acordate în Anglia.

Sistemul de azil în Franţa a fost puternic criticat, mai ales de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Niels Muiznieks. Procesarea cererilor de azil durează mult, iar în centrele de cazare pentru refugiaţi există locuri doar pentru mai puţin de jumătate dintre solicitanţi, ceea ce înseamnă că până şi refugiaţi cu acte legale sunt lăsaţi în stradă. În această situaţie, mulţi refugiaţi nici măcar nu încearcă să depună cerere de azil în Franţa, notează Agerpres.

Mai mult, în spatele dorinţei de a ajunge în Marea Britanie se află şi faptul că, în ţările din sudul Europei, unde mulţi dintre refugiaţi pun pentru prima dată piciorul pe continent, au rate ridicate ale şomajului. Franţa continuă să raporteze cifre record de şomeri. Însă economia Marii Britanii are o creştere solidă, iar şomajul este de doar 5,6%, de două ori mai mic decât în Franţa. Mulţi refugiaţi speră, de aceea, că le va fi mai uşor să găsească un loc de muncă în Marea Britanie.

Imigranţii din Calais sunt adesea descurajaţi de condiţiile din alte state ale Uniunii Europene, fie din lipsa locurilor de cazare, fie din cauza discriminării sau a faptului că foarte puţine cereri de azil sunt acceptate. „Condiţiile de admisie în Marea Britanie sunt mai avantajoase decât în alte state europene“, a explicat primarul din Calais, Natacha Bouchart. În 2014, în Marea Britanie 41% dintre cererile de azil au fost aprobate, un procent mult mai ridicat decât în Germania sau Franţa. Cu toate acestea, mult mai puţini solicitanţi de azil reuşesc să ajungă în Marea Britanie. Organizaţii de ajutor precum Crucea Roşie britanică subliniază că, în această ţară, legislaţia în materie de azil nu este mai puţin strictă decât în alte state.

În plus, multor refugiaţi le vine mai uşor să vorbească limba engleză decât să înveţe franceza, de exemplu. Unii mai speră că prietenii, familia sau compatrioţii aflaţi deja în Marea Britanie le vor facilita adaptarea la viaţa în exil.

Mulţi oameni nu deţin informaţii suficiente despre regulile de azil în UE. Nu cunosc ce drepturi au sau unde pot găsi sprijin. Multe informaţii vin din propaganda de la om la om: mulţi refugiaţi le-au povestit celor de la „Secours Catholique“ că primiseră recomandări de alţi imigranţi care îşi exprimaseră dorinţa fermă de a ajunge în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Gard de doi kilometri pentru a opri fluxul de imigranţi

După o întâlnire de urgenţă a Guvernului britanic, secretarul de stat Theresa May a declarat că Marea Britanie face presiuni pentru instalarea rapidă a unui gard de securitate lung de doi kilometri, amplasat la Coquelles, lângă intrarea în tunel din Franţa. Theresa May a adăugat că unii imigranţi „încearcă să intre în Eurotunel şi să se suie în trenuri înainte ca acest gard să fie ridicat“.

Ministerul de Interne al Franţei a comunicat că 120 de ofiţeri de poliţie au fost trimişi la Calais pentru a întări securitatea din zonă.

Bărbatul care a decedat încercând să ajungă în Marea Britanie se pare că ar fi fost originar din Sudan, având vârsta de 25-30 de ani. Potrivit poliţiei franceze, acesta a fost, cel mai probabil, strivit de un camion care ieşea dintr-un tren-navetă care transportă vehiculele prin tunel. Sudanezul este a noua persoană care moare în timp ce încearcă să treacă prin tunel, din iunie 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite