Europa

articolul anterior articolul urmator

Imigranţii primesc joburile englezilor pentru că muncesc mai mult?

4
9 Apr 2013 17:27:12
Mihaela Codreanu
E mai simplu să dai vina pe imigranţi decât să stârpeşti munca la negru    Foto: Shutterstock
E mai simplu să dai vina pe imigranţi decât să stârpeşti munca la negru    Foto: Shutterstock

Nu e de ajuns să dai vina pe străini, nu poţi goni oamenii care au dreptul legal să stea în Marea Britanie şi e greşit să blamezi est europenii pentru că se trezesc devreme şi lucrează din greu.

Mi-a atras atenţia articolul lui Boris Johnson, primarul Londrei, din The Telegraph. După ce acum câteva luni a declarat că guvernul trebuie să ia măsuri pentru limitarea numărului de români şi bulgari care vor veni în UK, în caz contrar va creşte numărul celor care dorm pe stradă, acum, cu riscul de a-şi pune englezii în cap, Boris Johnson spune că înţelege de ce imigranţii obţin joburi în detrimentul englezilor şi că nu e de ajuns să dai vina pe străini.

De fapt domnul primar a pendulat mereu între imigranţi - turişti cu beneficii sau imigranţi - forţă de muncă ieftină şi bună pentru economia Londrei. Boris Johnson povesteşte cum o tânără de la o firmă de recrutare i-a răspuns la întrebarea - Cum stă treaba?/ Bine, de fapt mai bine ca niciodată.

Şi spune-mi, câţi din cei pe care îi recrutezi sunt din Londra, câţi sunt englezi? Katie a răspuns, stânjenită, cam 10 procente.

Dar de ce, de ce joburile astea nu pot fi date tinerilor englezi? Ce pot eu să fac?
Cred că de vină e şcoala. Le spun copiilor că pot câştiga o grămadă de bani, dar nu le zic că pentru asta trebuie să muncească din greu. Oamenii pe care îi recrutez au o altă mentalitate când vine vorba de muncă.

Şi, scrie domnul primar, cu toţii ştim că ceea ce spune Kate e adevărat. 

<În primul rând, nu poţi fugări oamenii care au dreptul legal să fie aici, după legile UE. Apoi, şi mai important, e greşit să blamezi est europenii pentru că se trezesc devreme, lucrează din greu, sunt amabili şi de ajutor, ducând astfel la creşterea industriei de catering din Londra.

Şi nu înseamnă că dacă nu ar fi imigranţii joburile acelea ar fi ocupate de englezi, poate ar fi mai puţine restaurante ţinând cont că ar fi mai mari cheltuielile şi serviciile mai slabe, şi probabil reputaţia Londrei nu la fel de bună.>

Evident că articolul e o critică la adresa laburiştilor care, spune Boris Johnson, au împrumutat forţă de muncă din alte ţări pentru a umple golul din piaţă şi pentru a ţine costurile la un nivel scăzut, dar nu au făcut nimic pentru a reforma sistemul educaţional pentru ca tinerii englezi să fie pregătiţi pentru competiţia cu străinii.

Dar, chiar şi aşa, am fost mirată de atitudine. Deşi asta cu arătatul cu degetul către cei care au condus ţara înainte, nici într-un caz la noi, nu e deloc de apreciat. Dar aşa e peste tot, cred că politică îi zice.

Mi-am adus aminte că la unul dintre hotelurile la care am stat, plin de români, am intrat în vorbă cu un angajat care mi-a zis că toţi imigranţii de acolo lucrau ilegal. Niciunul n-are acte. E o firmă, din Iran sau Irak, care îi plasează şi îşi ia comision 6%. Şi nu numai aici, la toate hotelurile din zonă.

Iar un amic îmi povestea de o cunoştinţă care a lucrat în Londra timp de un an, 10 ore pe zi sau mai mult, pe jumătate din salariul minim, pentru că patronul i-a spus că restul banilor sunt pentru acte, că durează şi e scump. Vă daţi seama că a păcălit-o. 

De aceea uneori am impresia că toată discuţia asta despre imigranţi, şomaj, locuri de muncă, locuinţe sociale e de fapt o metodă de a acoperi faptul că autorităţile nu-şi fac treaba. E mai simplu să dai vina pe imigranţi decât să stârpeşti munca la negru.

Probabil că unii imigranţi obţin un job pentru că muncesc mai mult ca englezii. Alţii pentru că sunt mai bine pregătiţi, pentru că, le place sau nu britanicilor, şi asta este o realitate. E însă la fel de adevărat că unii sunt preferaţi deoarece sunt dispuşi să accepte un salariu mai mic sau chiar să lucreze la negru. Dar asta nu e problema românilor sau a bulgarilor, ci e marea problemă a guvernului britanic.

Poţi învinovăţi un român, bulgar, polonez, englez că lucrează la negru? Poate unii vor spune da, cine-l pune? Dacă vrea să lucreze legal atunci să lucreze legal. De aia suntem exploataţi, pentru că nu ne cerem drepturile, pentru că permitem. Aşa e. Dar când nu ai bani de pâine sau când îţi plâng copiii de foame nu prea îţi mai arde de principii.

În schimb, poţi da vina pe guvernul care permite ca o persoană să fie exploatată, să ajungă apoi o povară pentru stat, care permite ca un cetăţean britanic să fie respins doar pentru că cere să i se respecte drepturile, care permite unui patron să păcălească statul, iar unor firme suspecte să se îmbogăţească din nenorocirea altora.

Dar e mai simplu să îngrădeşti drepturile celor care respectă legea decât să te lupţi cu ceea ce nu vezi, nu poţi contoriza, sau nu vrei să vezi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vanatorul/d.c.
10.04.2013, 13:12:19

"Imigranţii primesc joburile englezilor pentru că muncesc mai mult?" Nicidecum.. Imigrantii primesc joburile englezilor si nu numai, pentru ca acestia le refuza..! Asa se face ca desi sunt o multime de someri inscrisi pe lista de asteptare, lurile de munca "fara pretentii" sunt in cea mai mare parte ocupate de imigranti..! In toata UE. toti bastinasii se inghesuie pe joburi .."super". Constructiile, agricultura, turismul, alimentatia, transporturile, mineritul, salubrizarea, parte din sanatate, etc, functioneaza datorita imigrantilor..!

+2 (2 voturi)
Jupânu'
10.04.2013, 13:44:58

In constructii si in energie, englezii nu au suficienti oameni calificati. La tehnicieni si mai ales ingineri cu experienta, englezii au un deficit cronic. Foarte multi specialisti britanici in energie (consultanta, prj. dev., prj mangmt. etc) emigreaza. Brazilia (Petrobras), Canada, US, Asia. Deficitul in energie (proiectare si executie in generare, distributie, ingineri de instalatii pentru cladiri) s-a accentuat in ultima perioada. E la fel si in constructii la capitolul meseriasi calificati. Aici deficitul lor e datorat faptului ca vreo 15 ani si-au redus numarul de scoli profesionale sau nu le-au promovat deloc.... cam cum face Romania acum. Acum sunt varza. UK are cel mai mic numar de constructii noi raportat la PIB dintre tarile mari ale UE. Din cauza asta pretul constructiilor existente a crescut exagerat fata de puterea lor de cumparare. Boris Johnson, un papagal cu fitze, e exact ca senatorii americani care acum doi ani propuneau inchderea programului "genius visa" pentru ca joburile din Universitatile americane sa le ia americanii. Pana cand Wall Street Journal a pus pe prima pagina urmatorul titul " Nu exista americani care sa ocupe pozitiile oferite in cadrul programului "genius visa". In UK inginerii romani cu experienta serioasa, adevarata ( nu impingatori de hartii ) ar avea de lucru cu o singura conditie. Cunoasterea serioasa a limbii engleze in domeniul lor de calificare, dincolo de engleza de cumparaturi. Altfel isi pierd vremea. Concurenta inginerilor portughezi si in general din partea UE-ului care nu accepta plagiatul ) e foarte greu de batut. Cunosc limba engleza perfect (alta educatie, scoala adevarata) si sunt profesionisti.

+1 (1 vot)
Un Om Mirat
10.04.2013, 15:36:36

Nu cred ca e asa de simplist pe cit pare citind articolul. Nu pot sa vorbesc de situatia din Anglia, dar pot sa o compar cu alte tari unde am trait si muncit oficial. Acuma ma voi referi la aceia care au dreptul sa munceasca. Diferenta intre un imigrant si un localnic este exact "FOAMEA". Imigrantul a vrut sa plece de la el de-acasa, si vrea sa-si faca un rost cit mai repede in tara de adoptiune. Localnicul e la el acasa - de obicei are deja o locuinta, prieteni, contacte, cunoaste piata muncii, legile, salariile. Facind abstractie de faptul ca in multe tari recunoasterea calficarilor este un proces care dureaza citva timp, imigrantul nu are timp sa stea sa aleaga jobul, si nu prea isi permite sa strimbe din nas la salariul oferit. In momentul din care are dreptul legal de a lucra in tara X, el va putea sa aplice pe orice job - iar patronii profita de FOAMEA imigrantului si ii ofera salarii mai reduse comparativ cu localnicii. Aceasta impinge nivelul salariilor in jos, fapt neagreat (pe buna dreptate) de localnici. De ce credeti ca aproape 100% din imigranti lucreaza in intreprinderi foarte mici, mici si mijlocii? Pentru ca in majoritatea cazurilor nu exista sindicate in aceste intreprinderi, deci nimeni care sa impuna salariul. Din experienta mea proprie, pot sa spun ca abia cind devii cunoscut in meseria pe care o practici poti sa incepi sa discuti salariul pe care crezi ca-l meriti.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
11.04.2013, 10:59:08

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările